English version - international interest rates
foto Anneke Ranzato

De onzin van Vereniging Eigen Huis

Blogger (freelance schrijfster, docente over geldzaken)
Blogbericht van 18-03-2016 15:20

Vandaag een persbericht van Vereniging Eigen Huis (VEH), waarin ze mopperen over de opslag die banken rekenen voor een aflossingsvrije hypotheek. En dan specifiek voor kleine aflossingsvrije hypotheken op huizen met een grote overwaarde. Waarover de bank dus geen enkel risico loopt. Heel eerlijk was ik geneigd het met VEH eens te zijn.

Puur publiciteit

Tot ik mijn collega sprak. Die maakte zich hoorbaar boos over dit verhaal. Waarom? Dat heeft hij me haarfijn uitgelegd en tja, als je het zo bekijkt....dan is het gewoon onzin wat VEH verkoopt! Voor de publiciteit natuurlijk. Dat werkt prima: grote media nemen het fijn over. Heel Nederland ziet VEH weer even langskomen op z'n al dan niet grote scherm. Collega dacht dat iedereen wel snapt dat het anders zit. Nou.... ik denk dat we dat echt wel uit moeten leggen.

Géén risico-opslag

Dat hypotheekrente voor de aflossingsvrije hypotheek hoger gesteld wordt dan voor de annuïteitenhypotheek heeft niets met risico voor de bank te maken. De risico-opslag, die zit in de verschillen tussen NHG-rente en de rentes zonder NHG, afhankelijk van het verstrekkingspercentage. Je weet wel, de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van de woning. Dat de rente voor aflossingsvrij hoger is dan voor annuïteiten is géén risico-opslag. Het is een productopslag.

Hypotheek in 30 delen

Maar waarom dan? Waarom is het logisch dat de rente voor een aflossingsvrije hypotheek hoger is dan voor hypotheek waarop je aflost? Dat zit precies in dat feit dat je aflost. Stel, je zet de rente 20 jaar vast. Dan betaal je een hogere rente dan bij 1 jaar vast. Terwijl je een deel van je hypotheek wel al na één jaar hebt afgelost. En een deel na twee jaar... etc. Ook voor die bedragen heb je de 20-jaars rente betaald. Eigenlijk zou je een hypotheek moeten hebben in héél veel delen, waarbij de rente voor elk deel afgestemd is op wanneer je dat deel aflost. Dat is alleen zodanig bewerkelijk dat ze het maar eenvoudig hebben opgelost door de hypotheekrente bij annuitaire of lineaire aflossing gewoon wat lager te stellen.

Toen korting, nu opslag

Vroegah... vroegah werden natuurlijk bijzonder weinig annuïteitenhypotheken afgesloten. Je weet wel, toen aflossingsvrij de norm was. Toen zag je in de renteoverzichten dat er bij annuïteiten- en lineaire hypotheken een korting werd gegeven op de hypotheekrente. Nu, nu annuïteit de norm is, gebeurt dat eigenlijk nog steeds. Nu worden alleen standaard de hypotheekrentes van een annuiteitenhypotheek weergegeven. En ja, dan is er ineens een opslag voor de aflossingsvrije hypotheek. Maar het principe is nog steeds hetzelfde.

Dus nogmaals: tja, als je het zo bekijkt...dan is het gewoon onzin wat VEH verkoopt!


Anneke Ranzato-Versloot schrijft vanuit haar bedrijf GeldKennis veel over geldzaken. Anneke schrijft haar blogberichten op persoonlijke titel. De informatie die Anneke verstrekt in haar blogberichten en/of reacties zijn niet bedoeld als persoonlijk financieel advies. Zij kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden.

Aangemaakt door Bas op 21-03-2016 13:09
Tja Anneke, het is me allemaal wat.
Eerst een flauwekul blog over de ING, nu ongezouten kritiek vanaf zijlijn op de Vereniging Geleend En Straks Misschien Wel Eigen Huis.
Wellicht eens tijd een leuk en inspirerend blog over wat er wel is goed gegaan met jou en/of je spaargeld en wat toch nog wat heeft opgebracht?
Van Spaarbankveranderen.nl naar GoedeSpaarideeën.nl...of zoiets...:-)
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door nullen en enen op 06-04-2017 22:51
Basje, hypotheker in spe, bank-medewerker,
Deze mevrouw heeft gelijk, en tsja als het niet waar zou zijn waarom maak je je dan druk.
Bank zeurt maar je lost niks af, uh ja dus?? er was ooit eens een meneer bij de bank( heel lang voordat je werd geboren),
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Anneke op 22-03-2016 12:52
Best een goed idee, weer eens iets positiefs vertellen... ik ga m'n best doen!
Reageer op deze reactie
1

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarRabobank1,20 %
5 jaarObvion1,40 %
10 jaarABN AMRO1,53 %
15 jaarABN AMRO2,07 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 26-4-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening