Search
Close this search box.

Aflossingsvrije hypotheek

Wat is een aflossingsvrije hypotheek en voor wie is die vorm interessant?

Op deze website vindt u uitgebreide informatie over hypotheken en hypotheekvormen. Er bestaan verschillende hypotheekvormen. De verschillen in hypotheekvormen zitten altijd in de manier waarop de hypotheek afgelost wordt: tussentijds, in 1 keer aan het einde van de looptijd of in het geheel niet. Op deze pagina gaan we uitgebreid in op de hypotheekvorm waarbij in het geheel niet afgelost wordt: de aflossingsvrije hypotheek.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij u tijdens de looptijd niet aflost. De bank stelt dan geen enkele verplichting om geld op een rekening of in een verzekering te storten om de aflossingsvrije lening aan het eind van de looptijd alsnog ineens af te lossen.

Omdat u bij de aflossingsvrije hypotheek niet hoeft af te lossen en/of op te bouwen, brengt de aflossingsvrije hypotheek op korte termijn de laagste maandlasten met zich mee. Echter, aangezien de schuld aan het eind van de looptijd nog volledig openstaat, is de aflossingsvrije hypotheek een verhoudingsgewijs risicovolle hypotheek. Dit punt wordt versterkt vanwege het feit dat in de belastingwet staat dat de renteaftrek van een hypotheek niet langer dan dertig jaar mag duren. Aan het eind van die 30 jaar zult u de hypotheek af dienen te lossen. Omdat u geen vermogen heeft opgebouwd, zult u de woning moeten verkopen of zult u opnieuw een hypotheek af moeten sluiten. Omdat de hypotheekrenteaftrek maar 30 jaar geldig is, kunt u dan echter niet meer profiteren van dit belastingvoordeel.

Een aflossingsvrije hypotheek werd met de komst van de nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen in augustus 2011 gemaximeerd op 50% van de marktwaarde (vrije verkoopwaarde) van uw huis. Voor het meerdere moest een andere hypotheekvorm met aflossingsverplichting gekozen worden.

De aflossingsvrije hypotheek is nu alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en daarvoor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. Alleen zij mogen deze bestaande aflossingsvrije hypotheek nog oversluiten of omzetten (niet verhogen!) zonder daarbij hun hypotheekrenteaftrek te verliezen.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • lage maandlasten; de aflossingsvrije hypotheek is qua maandlasten de goedkoopste hypotheekvorm;
  • bij de aflossingsvrije hypotheek hoeft u meestal geen verplichte verzekeringen af te sluiten;
  • bij de aflossingsvrije hypotheek wordt tijdens de looptijd niet afgelost. Hierdoor profiteren mensen die voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten optimaal van de hypotheekrenteaftrek mogelijkheden.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • bij de aflossingsvrije hypotheek staat aan het eind van de looptijd de volledige schuld nog open;
  • de te verkrijgen maximale aflossingsvrije hypotheek bedraagt meestal 50% van de marktwaarde van de woning;
  • na pensionering bestaat de kans dat uw netto last stijgt vanwege een vermindering van belastingaftrek.
  • Omdat aan het eind van de looptijd de volledige schuld nog open staat, is er een hoger risico dat niet de volledige hypotheek afgelost of overgesloten kan worden. Bijvoorbeeld wanneer de woning minder waard is geworden.
  • Voor mensen die nu voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluiten, geldt dat geen gebruik gemaakt kan worden van de hypotheekrenteaftrek.

Bekijk de actuele hypotheekrente van de aflossingsvrije hypotheek
Bereken uw maximale hypotheek

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek