English version - international interest rates
foto Jos Koets

Boeterente te hoog berekend (deel 4)

Blogger (Financieel adviseur en schrijver)
Blogbericht van 14-04-2017 14:47

In deel 3 kon u lezen dat de AFM netjes antwoord heeft gegeven op een viertal vragen van mij. In het telefonisch gesprek met de AFM heb ik de gelegenheid genomen om de rentemiddeling aan te kaarten. Als de boeterente verkeerd wordt berekend dan wordt de rentemiddeling ook verkeerd berekend. De nieuwe hypotheekrente is gewoonweg dan te hoog. De AFM wil hier later nog op terug komen. Zij gaan namelijk dit onderwerp ook onderzoeken.

Er is dus nu meer duidelijkheid over hoe de boeterente moet worden berekend. In het kort komt het erop neer dat de boeterente bij een lineaire hypotheek het laagst is. Nu we dit weten, kunnen we hier gebruik van maken. Het is namelijk mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek intern om te zetten naar een annu´teiten / lineaire hypotheek. Na omzetting wordt verzocht om de boeterente te berekenen en deze zal dus (flink) lager zijn.

Het klinkt vreemd, maar na betaling van de boeterente is het ook weer mogelijk om de annu´teiten / lineaire hypotheek om te zetten naar een aflossingsvrije hypotheek. Hierbij moet de hypotheek wel worden overgesloten. De betaalde hypotheekrente op de aflossingsvrije hypotheek is dan gewoon fiscaal aftrekbaar. Natuurlijk is er ook een nadeel als u een hypotheek oversluit. U krijgt weer te maken met oversluitkosten.

Aan de andere kant willen steeds meer huizenbezitters hun hypotheek volledig aflossen. Banken worden steeds "dwingender" door huizenbezitters brieven te sturen om hun aflossingsvrije hypotheek af te gaan lossen. Een omzetting naar een annu´teiten / lineaire hypotheek is voor de banken dan ook positief. Het is dus mogelijk een win-win situatie te creeren.


Jos Koets is bekend als financieel adviseur en schrijver van columns en boeken. Jos schrijft zijn blogberichten op persoonlijke titel. De informatie die Jos verstrekt in zijn blogberichten en/of reacties zijn niet bedoeld als persoonlijk financieel advies. Hij kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden.

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarArgenta1,40 %
10 jaarABN AMRO1,58 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 23-6-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening