English version - international interest rates
foto Anneke Ranzato

Eindejaarskeuzes

Blogger (freelance schrijfster, docente over geldzaken)
Blogbericht van 27-12-2016 12:51

Zo, dat was Kerst 2016. Ik vind het altijd een rare dag, 27 december. Of je nou moet werken of niet, het voelt een beetje gek. De hele periode tussen Kerst en Oud&Nieuw trouwens. Een beetje 'wachten op de jaarwisseling' maar ondertussen heb je nog van alles te doen. Sommige dingen moeten nu eenmaal geregeld zijn voordat het 1 januari is. Daarbij gaat het vooral om financiŽle beslissingen.

Jaarruimte en hypotheek aflossen

Het benutten van je jaarruimte bijvoorbeeld. Daar was ik vroeg mee dit jaar - maar heb jij het al afgevinkt? Eventuele extra aflossing op je hypotheek, ook zo'n dingetje. Al denk ik dat het daarvoor al te laat is nu. De meeste geldverstrekkers willen die storting toch wel vůůr Kerst binnen hebben om het nog goed te kunnen verwerken. Denk ik.

Zorgverzekering die door de beugel kan...

En je nieuwe zorgverzekering natuurlijk. Ik ben een heel eind in m'n beslissing daarover, maar heb het nog niet afgerond. Nog geen aanvraag gedaan. Ik twijfel gewoon nog steeds. M'n voornaamste reden om over te stappen naar een andere zorgpolis is de kans dat mijn jongste over ... twee jaar ofzo? ... een beugel nodig kan hebben. Die kost veel geld, dus handig als dat verzekerd is. Alleen is een verzekering met een goede dekking voor orthodontie nou niet bepaald goedkoop.

...of minimale zorgverzekering?

Ik kŠn er ook voor kiezen, zoals in het verleden, om m'n zorgverzekering uit te kleden tot het minimaal noodzakelijke. De basisverzekering met maximaal eigen risico. Niets meer. Geen tandartsverzekering, geen aanvullende zorgverzekering. Alles wat er verder nodig is uit eigen zak betalen. Zoveel mogelijk premie besparen en dat ook werkelijk opsparen in een soort van zorgspaarpot. Daar kan ik dan te zijner tijd die beugel dan wel mee betalen. Of misschien is die beugel niet eens nodig. Dan hebben we dat tenminste niet voor niets verzekerd.

Nog vier dagen!

Gevoelsmatig neig ik enorm naar die keuze. Maar ja, altijd het gevoel dat je mogelijk jezelf benadeelt. Voordeel misloopt of nadeel oploopt. Ik ben er dus nog niet helemaal uit. Alleen moet ik wel binnen nu en... vier dagen beslissen.


Anneke Ranzato-Versloot schrijft vanuit haar bedrijf GeldKennis veel over geldzaken. Anneke schrijft haar blogberichten op persoonlijke titel. De informatie die Anneke verstrekt in haar blogberichten en/of reacties zijn niet bedoeld als persoonlijk financieel advies. Zij kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden.

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarArgenta1,40 %
10 jaarABN AMRO1,58 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 28-6-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening