English version - international interest rates
foto Jos Koets

Hypotheekadviseur spelen

Blogger (Financieel adviseur en schrijver)
Blogbericht van 13-07-2017 16:07

Wie een huis koopt, zal ook (in de meeste gevallen) een hypotheek nodig hebben. Er zijn diverse manieren om een hypotheek af te sluiten:

  • Via een onafhankelijke hypotheekadviseur
  • Rechtstreek bij een bank
  • Online zelf regelen

Bij Argenta was het tot op heden alleen mogelijk om een hypotheek af te sluiten bij de 750 aangesloten onafhankelijke hypotheekadviseurs. Via de website van Argenta is het mogelijk om een adviseur te vinden. Hierbij kunt u direct zien wat uw kosten zijn als deze adviseur de hypotheek voor u gaat regelen. Gemiddeld zijn de advieskosten 2.500 euro die een starter betaalt bij de meeste hypotheekadviseurs in Nederland.

Argenta gaat nu op de stoel van de adviseur zitten. Zij bieden namelijk sinds kort de mogelijkheid aan om online uw hypotheek te regelen. Dit online afsluiten kan op twee manieren namelijk:

  • Alles zelf regelen
  • Met hulp van Argenta

Als u alles zelf gaat regelen, bent u natuurlijk het goedkoopst uit. Argenta zal u dan een factuur sturen van 650 euro. Indien u hulp nodig heeft wordt het tarief horen namelijk 1.650 euro. Deze tarieven zijn van toepassing voor een starter.

Moeten we deze stap als positief of als negatief beschouwen? Voor huizenbezitters die een hypotheek willen afsluiten, is dit positief nieuws. Zij zijn nu niet afhankelijk van een hypotheekadviseur die een aanstelling heeft bij Argenta. Het financieel voordeel als zij de hypotheek zelf regelen is bijna 2.000 euro ten opzichte van de gemiddelde prijs bij een onafhankelijke adviseur. Dit is natuurlijk een zeer leuk bedrag om te besparen.

Voor de 750 aangesloten adviseurs is deze stap van Argenta natuurlijk negatief. Met hulp van Argenta betaalt een klant 1.650 euro wat beduidend lager is dan de advieskosten die de aangesloten adviseurs nu berekenen. Bovendien kan deze eerste stap een vervolg stap krijgen. Is er sprake van een succes, dan is de kans groot dat de onafhankelijke adviseurs de deur worden gewezen door Argenta. Ik ben daarom zeer benieuwd of ook andere banken gaan volgen.


Jos Koets is bekend als financieel adviseur en schrijver van columns en boeken. Jos schrijft zijn blogberichten op persoonlijke titel. De informatie die Jos verstrekt in zijn blogberichten en/of reacties zijn niet bedoeld als persoonlijk financieel advies. Hij kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden.

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarObvion1,40 %
10 jaarABN AMRO1,73 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 26-7-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening