English version - international interest rates
foto Anneke Ranzato

Wassen taxatie-tornado

Blogger (freelance schrijfster, docente over geldzaken)
Blogbericht van 12-07-2017 13:39

Gisteren had ik een taxateur over de vloer. Niet voor de eerste keer in de afgelopen tijd, en dat blijf ik van de gekke vinden. Taxaties zijn toch onafhankelijke waardeoordelen? Waarom moet hetzelfde huis dan twee keer getaxeerd worden binnen een tijdsbestek van zes weken?

Taxatie te verkopen woning

De eerdere taxatie moest van mijn eigen bank. We hebben een andere woning gekocht en hebben daarvoor géén overbruggingskrediet nodig. Mijn inschatting dat de waardebepaling van de verkopend makelaar dan wel genoeg zou zijn bleek niet te kloppen... er was nog geen koper, dus er moest een taxatierapport komen. Ik vond het onzin maar daar heeft de bank dan echt geen boodschap aan.

Koper heeft taxatierapport nodig

Inmiddels hebben we wel een koper. De koopakte is getekend, de koper is bezig met zijn hypotheek. Daarbij heeft hij natuurlijk een taxatierapport nodig. Een logische gedachte is dan: we hebben een recent taxatierapport van ons huis - die kun je vast wel gebruiken. Ik heb het niet eens voorgesteld omdat ik wéét dat banken daar niet mee akkoord gaan. Ook dat vind ik weer onzin.

Onafhankelijke taxatie

Een taxateur moet aan allerlei eisen voldoen. Onafhankelijk taxeren enzo, hartstikke logisch. De bank moet er immers op kunnen vertrouwen dat de verkoopwaarde die hij afgeeft overeenkomt met de werkelijkheid. Als dat goed is afgetimmerd, dan zou een taxatierapport waarvoor ik de opdrachtgever ben toch net zo goed moeten zijn als een taxatierapport waarvoor de koper opdracht geeft? Het zou toch niet uit moeten maken in de uitkomst?

Wassen neus?

En dan nog even... die taxateur komt langs en loopt even vluchtig door je huis. Klikt wat foto's en babbelt ondertussen heel gezellig. Stelt misschien twee vragen en dat was het. Dan vraag ik me oprecht af wat de toegevoegde waarde van het bezoek is. Met de verkoopbrochure op Funda wist je dit ook allemaal. Natuurlijk, dat kan nep zijn - dus er moet gecontroleerd worden of dat huis er werkelijk nog wel staat. Is even voorbij rijden daarvoor niet voldoende dan? Het lijkt een beetje een wassen neus zo.

Taxatietarieven

Overigens kan ik dat de taxateur niet kwalijk nemen. Die moet komen opdraven en een rapport maken maar krijgt daar nou niet bepaald heel veel geld voor. Voor zo'n € 300 à € 400 heb je al een gevalideerd taxatierapport. Inclusief btw. Die taxatie-opdrachten lopen vaak via 'verzamelbureaus' die ook geld inhouden, dus hoeveel zal de taxateur er werkelijk voor krijgen? Op de nota van mijn taxatie zie ik een 'honorarium' ex btw van € 182,50. Nu kan ik niet goed inschatten hoeveel tijd er nodig is om dat rapport op te stellen, maar kan me wel voorstellen dat een taxateur voor zulke taxatietarieven niet heel veel tijd kan besteden aan het werkelijk bekijken van het huis.

Dus. Door de eisen van de banken moet er veel vaker getaxeerd worden dan in mijn ogen noodzakelijk is. Tegelijk zijn die taxaties een soort van wassen neus - wat gezien de tarieven niet gek is. Ik noem het maar een wassen taxatie-tornado. Volgens mij moet dit anders kunnen!


Anneke Ranzato-Versloot schrijft vanuit haar bedrijf GeldKennis veel over geldzaken. Anneke schrijft haar blogberichten op persoonlijke titel. De informatie die Anneke verstrekt in haar blogberichten en/of reacties zijn niet bedoeld als persoonlijk financieel advies. Zij kan geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onvolledigheden of onjuistheden.

Aangemaakt door Ron op 14-07-2017 09:00
Taxateurs zijn tegenwoordig echt wel scherp op taxatiewaarden. In het verleden kon je nog wel de waarde omhoog krijgen maar mijn ervaring is dat taxateurs daar niet meer aan beginnen. Ze zijn eerder te laag dan te hoog. Omdat ze later geen gezeur willen als het mis gaat, het huis verkocht moet worden en de taxatie veel te positief was. Ik weet niet welk huis jij hebt, maar vaak geldt bij huizen waar er in een wijk meer van zijn dat de waarde voor 90% bepaald wordt door de transacties in het verleden. De taxateur kijkt dan alleen of er nog bijzonderheden zijn. Dus extra pluspunten als verbouwingen, mooie keuken, etc. of extra minpunten als achterstallig onderhoud. Dat is echt wel in een minuut of 10 te bepalen bij standaard woningen. De WOZ waarde van de gemeente zou mooi zijn als die betrouwbaar was. Maar dat is die helaas op dit moment totaal nog niet.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door jurjen op 14-07-2017 08:25
https://www.wozwaardeloket.nl

Zo ka het natuurlijk ook: Als alle gemeenten dit gaan vullen en banken de overheid vertrouwen, dan is het klaar.

Persoonlijk snap ik niet dat de bank de taxateur in opdracht van de koper vertrouwt, ondanks dat daarin allerlei zekerheden zijn ingebouwd. Die taxateur vraagt naar mijn ervaring wel aan zijn opdrachtgever waar het uit moet komen. En er is volgens mij ook een uitzending van Radar ofzo, waarin opdrachtgever de taxateur vraagt een bepaald bedrag te taxeren.
Reageer op deze reactie
1

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarObvion1,40 %
10 jaarABN AMRO1,73 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 26-7-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening