English version - international interest rates
datum: 15-02-2016

Boot: hypotheekrenteaftrek kan weg

Het afschaffen zou voor nieuwe woningkopers geen enkel probleem zijn

Gisteren werd in het tv-programma Buitenhof een interview gehouden met Arnoud Boot, hoogleraar FinanciŽle Markten aan de Universiteit van Amsterdam. In dit vraaggesprek gaf hij aan dat de hypotheekrenteaftrek wat hem betreft voor nieuwe woningkopers per morgen kan verdwijnen.

Gegijzeld door financiŽle sector

Het interview opende met de onrust op de aandelenmarkten en de slechte resultaten van financiŽle bedrijven. Boot stelde dat .. 'gegijzeld zijn door de financiŽle sector'. De sector heeft een te grote invloed op onze economie en onze gedachten, versterkt de zwaktes in onze economie. In zijn ogen moet ons financiŽle systeem op de schop, gaat dat nog wel even duren, en in de tussentijd is het "vallen en opstaan".

Minder schuld, meer eigen vermogen

Boot legt in de uitzending van Buitenhof uit dat banken veel meer buffers moeten hebben, hun eigen vermogen moeten verhogen door aandelen uit te geven. In plaats daarvan kwamen de banken met 'coco's' - leningen die omgezet kunnen worden in aandelen (of weggestreept) als de banken 'klem komen te zitten'. Schulden waarover de rente dan ook nog eens aftrekbaar gemaakt is door de minister van FinanciŽn. Boot noemt dat simpelweg 'verbijsterend'. Op deze manier worden banken niet gestimuleerd om zichzelf te financieren met veilig eigen vermogen.

Hypotheekrenteaftrek kan verdwijnen

Hij adviseert de politiek om de prikkels op schuldfinanciering uit het systeem te halen. Niet alleen voor banken, ook voor de particulier. Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek ("subsidie voor het aangaan van schulden") voor nieuwe woningkopers zou volgens Boot geen enkel probleem zijn. Doordat de hypotheekrente zo enorm laag is zou de renteaftrek voor hen per direct kunnen verdwijnen. Toekomstige huizenbezitters zouden in zijn ogen niet benadeeld worden "als je de renteaftrek doet verdwijnen". De rechten van alle bestaande hypotheken zouden daarbij wel gehonoreerd moeten worden.

Consumentenkracht

Tot slot bespreekt Boot nog de consumentenkracht. Dat als de Consumentenbond met gemeenschappelijke inkoop van energie een voordeel kan creŽren voor de consument, dat toch ook met financiŽle zaken moet kunnen. Om zo "de samenleving de kracht te geven om de dominantie van de financiŽle sector te verminderen, en de samenleving minder kwetsbaar te maken voor de financiŽle sector". Dit alles staat ook vermeld in het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), dat in april uitkomt.

Aangemaakt door marius op 15-03-2016 18:53
als er ooit een moment is om per direct de hypotheekrente aftrek (en huursubsidie) af te schaffen dan is het wel nu. lage rente kan iedereen krijgen, de boete kan dan wel hoog zijn maar dat verdien je over het algemeen in een paar jaar terug. ik kom uit de tijd van bijna 8% rente, hetgeen 4% netto te betalen betekend. Ik heb mijn huidige hypotheek daar nog ver onder, ook voor langere tijd. Maar met afschaffen rente aftrek vervalt dus ook de bijtelling, en kunnen we dan gelijk ook die WOZ waardes en het gerommel daarmee aanpakken.
dan zijn we hopelijk ook gelijk af van twee hypotheek systemen naast elkaar die even in Wetgeving is geduwd zonder was naar wordt tabel. En mogen we eindelijk onze eigen verantwoordelijkheid waar de politiek zo om schreeuwt, gewoon zelf invullen, dus weg met al dat gereken met tabellen en woonquotes. Ik regel mijn eigen zaakjes wel, maar dat heen en weer geschuif door de Politiek verstoort continue mijn lange termijn planning. Hij die zijn schulden betaalt verarmt niet!
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Job op 16-03-2016 11:33
En wat denk je dat er met de huizenprijzen gebeurt dan? Die gaan enorm onderuit. En de doorstroming van huur naar koop? Die stopt helemaal. De hypotheekrenteaftrek is al enorm beperkt. Ten eerste doordat die max 30 jaar duurt. Voor mensen die al heel lang een Eigen woning hebben, betekent dat dat de aftrek in 2031 verdwijnt. Dus over 15 jaar! Voor mensen die nu voor het eerst iets kopen is de maximale hypotheek beperkt EN geldt de aflossingsplicht tijdens de looptijd.

Het enige dat de overheid nog moet doen is mensen die een oude hypotheekvorm als een spaarhypotheek of beleggingshypotheek hebben aansporen om extra af te lossen. Dat kan al door al die belachelijke fiscal regels rond de kapitaalverzekering en banksparen af te schaffen. Laat mensen het opgebouwde bedrag gewoon nu direct als aflossing gebruiken. Dan neemt de hypotheekschuld van heel veel mensen enorm af. Gevolg: lagere risico's voor zowel de mensen zelf (en dus lagere rentes!) als ook de banken.

En verder voorlopig een jaar of 10 niet aan de regels komen. De tijd zorg al voor een enome afname van de hypotheekschulden en hypotheekrenteaftrek.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Jan op 16-03-2016 09:49
Dat iets u goed uitkomt, betekent nog niet dat dat voor de gehele samenleving geldt.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Job op 16-02-2016 13:19
Heeft de heer Boot zich dan ook uitgelaten over de gevolgen van deze stap op de huizenprijzen? Op de korte termijn maar ook op de langere termijn? De hypotheekrente is nu wel laag, maar zal niet zo laag blijven!

In de basis kan ik me wel vinden in zijn verhaal dat we zo veel mogelijk af moeten van subsidies die mensen stimuleren om meer te lenen of hogere risico's te nemen dan gewenst. Maar dan moet je toch ook de huursubsidies afschaffen?

De hypotheekrenteaftrek afschaffen is op zich ook geen slecht plan. Maar waarom dan niet in stappen? Of deels? Bijvoorbeeld alleen hypotheekrenteaftrek over de schuld tot 75 procent van de waarde van de woning (bij aankoop woning)? En dan maximaal 30 jaar en tot maximaal 35%.

Dat er iets moet gebeuren ben ik dus met dhr Boot eens. Maar dat je de hypotheekrenteaftrek zo maar kunt afschaffen voor nieuwe kopers is wat mij betreft veel te kort door de bocht.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Dirk op 01-03-2016 10:50
Sinds 2001 is de hypotheekrente aftrek al beperkt tot 30 jaar. De eerste mensen gaan vanaf 2031 hun aftrek verliezen.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door John op 26-02-2016 01:48
De hypotheekrente wordt reeds sinds 2014 gefaseerd beperkt, per jaar kan tegen 0,5% minder worden afgetrokken. Dus in 2016 kan nog maar tegen maximaal 50,5% belasting worden afgetrokken, volgend jaar tegen 50%, enz. totdat dit percentage op 38% is beland.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Dhr. Polman op 16-02-2016 14:08
Zolang er minder vraag naar geld is, zal de rente wel laag blijven en kan de hypotheekrenteaftrek wat mij betreft wel worden afgeschaft. In de hoogtijdagen kon je veel lenen (lekker aflossingsvrij) en ging de rente skyhigh waarvan je ook nog weer een groot gedeelte terug kon vragen. Dat dit nu niet meer kan is misschien maar goed ook. Tijd we allemaal iets realistischer moeten gaan leven zonder (bijna) gratis geld. Voor starters is het wel wat moeilijker, zeker als je ziet dat 3 jaar terug alles nog kon en er grote verschillen zijn in hypotheekvormen (en lasten) voor dezelfde grootte van het hypotheekbedrag.
Reageer op deze reactie
1

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarArgenta1,40 %
10 jaarABN AMRO1,58 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 23-6-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening