English version - international interest rates
datum: 20-01-2016

Pensioenfondsen: beloftes niet reŽel

Overkoepelend orgaan wil uitkeringstoezeggingen afschaffen

De pensioenfondsen in Nederland willen af van het systeem waarbij ze uitkeringen toezeggen. Het nakomen van de beloftes die ze nu doen is door de vergrijzing en de lage rentes onmogelijk geworden, stelt de Pensioenfederatie in het Financieel Dagblad.

Uitkeringsbelofte bij pensioenen

Pensioenfondsen die werken met uitkeringsbeloftes hebben een probleem. Ze hebben hun deelnemers een bepaalde pensioenuitkering toegezegd, maar deze toezegging is niet houdbaar. De rente staat langdurig extreem laag, de aandelenkoersen dalen wereldwijd, terwijl het deelnemersbestand vergrijst. In de afgelopen jaren zijn de termen 'dekkingsgraad' en 'rekenrente' al vele malen in het nieuws geweest als probleempunt voor de pensioenfondsen. Die termen zijn gebaseerd op het nakomen van de uitkeringsbelofte.

Pensioenen korten en premies verhogen

Een probleem bij een pensioenfonds wordt van oudsher opgelost met een premieverhoging of een korting op de pensioenuitkeringen. Of een aanpassing van de rekenrente, zoals de vakcentrales FNV, CNV en VCP aan het kabinet hebben gevraagd. De Pensioenfederatie - het overkoepelend orgaan van vrijwel alle pensioenfondsen van ons land - ziet liever een ingrijpende wijziging van het pensioensysteem.

Afschaffen pensioenbeloftes

De insteek van de Pensioenfederatie is dat de pensioenbeloftes afgeschaft moeten worden. Ze onderzoekt een systeem waarbij alle deelnemers eigen euro's spaart voor zijn pensioen. Daarbij moeten dan wel verplicht allerlei risico's samen gedeeld worden. Welke risico's dat zouden moeten zijn, dat moet - net als andere details - nog nader uitgewerkt worden.

Aangemaakt door ger schoonenberg op 28-01-2016 14:38
Daar zitten dan allemaal van die knappe koppen en die hebben dit allemaal niet aan zien komen???!!!!
Eerder denk ik dat ze gebruik maken van het feit dat er nu een regering is die alleen oog heeft voor de gezonde,werkende Nederlander.
Want laten we eerlijk zijn: als je zorg nodig hebt ben je aan de goden overgeleverd en het feit dat je 30, 40 jaar en soms nog wel langer hebt gewerkt en trouw je pensioenpremie hebt betaald vindt met name de VVD totaal oninteressant.
Je bent improduktief dus ballast!!
Jaar in jaar uit hebben de pensioenfondsen, evenals de banken, woekerwinsten gemaakt en nu het even tegenzit begint het gejammer en geweeklaag.
Het een kan niet meer en het ander wordt ook steeds moeilijker, alleen hebben ze blijkbaar nog wel geld over om elkaar stevige bonussen toe te kennen.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door gctwnl op 01-02-2016 10:02
De pensioenfondsen hebben een gemiddeld rendement van zo'n 6-7% per jaar gemaakt de afgelopen decennia. Dat is geen woekerwinst. En bovendien is dat geld niet van 'aandeelhouders' maar van de deelnemers (die dus effectief ook 6-7% per jaar op hun ingelegde premie hebben gemaakt). Dat vind ik niet slecht. (Zelfs in de heftigste crisisjaren 2008-2010 werd door ABP, bijvoorbeeld, een gemiddeld positief(!) rendement van zo'n 4% per jaar gemaakt).

Ik vind het laten vallen van 'defined benefit' deels een malle paniekreactie. Die rekenrente klopt totaal niet met het werkelijk rendement. Zelf als je vergrijzing en zekerheid wil inbouwen (je wil niet alleen een defined benefit maar een 95% kans op dat defined benefit) dan nog is er meer ruimte dan nu lijkt. Bovendien is de juiste reactie op langer leven niet een lager en onzekerder pensioen, maar later met pensioen.

Ik heb liever 95% kans op een uitkomst (dat is dus voor '95%' en niet voor 100% gegarandeerd) zoals nu, dan een onzeker eindbedrag.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Jeroen op 26-01-2016 08:47
Dus verplicht 20% van je inkomen sparen en vervolgens geen enkele uitkering of verwachting uitspreken. Lijkt me een mooie volgende woekerpolis.

Weg met het verplicht sparen, stop de premie maar direct in de aflossing van de woning. Dan heb je iig wel een woning op het einde.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door gctwnl op 01-02-2016 09:51
Je pensioen in je woning/hypotheek stoppen? Daar worden vooral de banken blij van want het jaagt de huizenprijzen op omdat er voor huizen meer geld beschikbaar komt en daarmee worden de hypotheken hoger en dus de inkomsten van de banken. Pensioengeld in aflossing stoppen is om die reden een erg slecht idee, de huizenbezitter wordt er uiteindelijk niet beter van, de bank wel.
Reageer op deze reactie
1

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarArgenta1,40 %
10 jaarABN AMRO1,58 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 23-6-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening