English version - international interest rates
Sparen bij SNS: zo kan het ookdatum: 05-02-2013 
Van praktisch failliete bank naar veilige staatsbank
Afgelopen vrijdag is SNS Reaal genationaliseerd. Daarmee is een einde gekomen aan een onzekere periode waarin veel spaarders zich afvroegen wat er met SNS Reaal en haar dochtermaatschappijen zou gaan gebeuren.

Naar inmiddels is gebleken, was er wel degelijk sprake van onzekerheid: veel spaarders haalden hun spaargeld weg bij SNS Bank uit angst hun geld kwijt te raken door een faillissement.

Dat maakte de directeur Toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) Jan Sijbrand tijdens de persconferentie over de nationalisatie van SNS Reaal bekend. "Er waren dagen dat rekeninghouders een half miljard euro, tot een miljard euro weghaalden", zei Sijbrand. Met name de berichtgeving in de media speelde daarbij een belangrijke rol. Zo verdween er vanaf 16 januari, de datum dat bekend werd dat de Europese commissie niet akkoord ging met een reddingsplan, ruim 2,5 miljard euro aan gelden, waarvan 1,4 miljard opgenomen spaargelden. Dat is inmiddels gebleken uit de publicatie van de nationalisatie van SNS Reaal in de Staatscourant.

Omdat SNS Bank last had van uitstromende spaargelden en op de interbancaire markt moeilijk aan geld kon komen, moest de bank een hoge spaarrente bieden, waardoor andere partijen werden gedwongen deels mee te gaan, zo stelt analist Jan Willem Weidema van ABN AMRO in het liveblog van het Financieel Dagblad. Eenmaal in staatshanden verwacht de analist dan ook niet dat de huidige tarieven op dit niveau zullen blijven.

Want de keerzijde van alle ontwikkelingen is dat SNS Reaal door de nationalisering in 1 klap de interessantste bank op de spaarmarkt is geworden. Bij de spaarrekeningen zonder voorwaarden biedt SNS Bank met 2,25% momenteel de allerhoogste spaarrente. Tegelijkertijd is SNS Bank door de nationalisatie een veilige staatsbank geworden. Daardoor zou er momenteel zomaar sprake kunnen zijn van een forse instroom van spaargelden bij SNS Bank.

In 2008 bij de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis werd een soortgelijk fenomeen zichtbaar. Beide banken zagen de instroom van spaargeld direct na de nationalisatie fors toenemen. Spaarders stallen hun spaargelden natuurlijk graag bij een veilige staatsbank. En al helemaal als deze ook nog eens de hoogte rente biedt! De vraag is alleen hoe lang dit zo blijft. Vanuit de Europese Commissie is immers bepaald dat staatsbanken en banken met staatssteun niet de hoogste spaarrente mogen aanbieden
Aangemaakt door Ratio op 06-03-2013 14:10
'SNS bood klokkenluider zwijggeld aan'

SNS Reaal heeft een ingehuurde medewerkster vorig jaar zwijggeld geboden. De vrouw, directeur Hetty van de Laar van het Belgische bedrijf Effix, zou in ruil daarvoor haar mond moeten houden over vermoedens van malversaties bij de SNS-vastgoedtak Property Finance.

SNS Bank
Zo kan het ook!
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Klaas op 05-02-2013 13:48
SNS geeft dan uitgaande van 100.000 euro spaargeld, 10 euro meer rente op jaarbasis dan b.v. LeasePlan.
Ik ben daarom ook echt niet onder de indruk van deze zgn "hoogste rente".
We praten hier over te verwaarlozen verschillen bij deze bankinstellingen. Het wordt pas interessant als er voor de comma wat verandert.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Suus op 05-02-2013 14:01
Dat ben ik wel met u eens maar als u kijkt naar het verschil met de andere grote spaarbanken zoals de ING bank en de RaboBank dan is het 6 tiende verschil en dat is bij een spaarbedrag van een ton wel 600 euro op jaarbasis. Dat vind ik wel de moeite! Ik vind het wel heel raar dat zo veel mensen al hun spaargeld zetten bij een bank die consequent tussen een half procent en een heel procent minder rente betaald dan de topspaarrentes in de spaarmarkt. Ik open echter geen rekening bij de SNS Reaal bank omdat het daar ook wachten is op een spaarrente daling.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Kees op 13-02-2013 16:13
Suus,
waarom open je daar niet een spaarrekening en haal je het gewoon weer weg als ze omlaag gaan? Ze staan nog steeds bovenaan met de rente!
1

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarObvion1,40 %
10 jaarABN AMRO1,73 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 26-7-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening