English version - international interest rates
datum: 14-06-2017

Twintigers stellen woningaankoop uit

Langer sparen, meteen eengezinswoning

Dat er weer veel woningen worden verkocht is inmiddels wel bekend. Een interessant gegeven daarbij is dat onder de kopers van een eerste eigen huis veel minder twintigers zitten dan voorheen. NOS zocht dit uit met cijfers van het Kadaster. Niet alleen kopen twintigers minder vaak, ze zijn ook minder op zoek naar een koopwoning dan voor de crisis. Dit terwijl het aantal woningzoekers bij dertigers en veertigers wel gestegen is.

Strengere hypotheekeisen

Nu is er wel het nodige veranderd sinds vóór de crisis. De maximale hypotheek die men kan krijgen is minder hoog en het kopen van een woning zonder eigen geld gaat niet meer. Bovendien zijn mensen in de twintig vaker flexwerkers - dat maakt het krijgen van een hypotheek niet makkelijker.

Eerste woning meteen groter

Met het ouder worden van de startende huizenkoper zien we ook dat typische starterswoning wordt overgeslagen. De eerste koopwoning is steeds vaker geen appartement of flat, maar direct een eengezinswoning. Het lijkt er sterk op dat twintigers ervoor kiezen om veel langer te sparen voordat ze een huis kopen. Intussen is hun inkomen en hun spaarsaldo gestegen, waardoor ze in staat zijn direct voor een grotere woning te kiezen.

Wonen in wachtperiode

Waar wonen deze twintigers in de periode voordat ze hun eerste eigen huis kopen? De kans is groot dat ze ofwel bij hun ouders blijven wonen, ofwel een woning huren in de vrije sector. In de eerste situatie kunnen ze vaak goed sparen. Een vrije sector huurwoning is echter duur, waardoor er minder geld overblijft voor het opbouwen van startkapitaal.

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarObvion1,25 %
10 jaarABN AMRO1,73 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 16-8-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening