English version - international interest rates
datum: 08-03-2017

Zorgkosten sinds ziekenfonds gedaald voor minima

Modale inkomens daarentegen zijn meer kwijt

Het ministerie van Volksgezondheid heeft cijfers gepubliceerd over de ontwikkeling van de zorgkosten voor de Nederlandse burger. Daaruit blijkt dat mensen met een minimumloon minder aan zorgkosten betalen dan in de tijd van het ziekenfonds. Wie een modaal inkomen heeft betaalt echter fors meer.

Zorg voor minima goedkoper dan in ziekenfonds

Veel mensen verlangen terug naar de tijd van het ziekenfonds. Het ministerie heeft becijferd dat zorg destijds niet voor iedereen goedkoper was. Minima betaalden in 2005, vlak voordat het huidige zorgstelsel werd ingevoerd, gemiddeld € 544 aan zorg - afgelopen jaar was dat € 446. Zelfs chronisch zieke minima - die door hun ziekte standaard het eigen risico verbruiken - zijn er per saldo een paar tientjes op vooruit gegaan.

Compensatie door zorgtoeslag

Dat mensen met een minimuminkomen te maken hebben met op zich meevallende zorgkosten komt door de zorgtoeslag. Zij krijgen het maximale bedrag en daarmee een flinke compensatie voor de hogere zorgpremie en het eigen risico.

Modale inkomens ruim meer kwijt

Voor een gezin met een modaal inkomen (€ 37.000 per jaar) ziet het plaatje er heel anders uit. Hun premielast is tussen 2004 en 2012 gestegen met maar liefst 84% - ofwel ruim € 800 op jaarbasis. Voor hen zijn de kosten van zorg dus wel flink opgelopen.

Beleid heeft stijging beperkt

Het ministerie benadrukt daarbij wel dat de kosten zonder het beleid van minister Schippers nog sterker zouden zijn gestegen: € 200 meer premie en € 40 meer eigen risico. Bovendien zit er in het basispakket meer zorg dan voorheen.

Aangemaakt door Job op 14-03-2017 13:05
Ik vind het huidige systeem prima. Ik zou wel chronisch zieken compenseren voor het Eigen risico. Maar verder niet. Een zorgfonds door de overhead gaat volgens mij niet werken. Marktwerking wordt nu neergezet als iets verkeerds, maar kijk naar belangrijke en grote taken die bij de overhead liggen... Dat gaat zo vaak mis. Kijk naar de puinhoop bij de Belastingdienst. En het falende ICT beleid bij de overhead waar miljarden verspilt worden. En het Ziekenfonds van vroeger was op een gegeven moment zo slecht, dat er juist naar alternatieven gezocht moest worden. Marktwerking is niet altijd goed. Maar het bij de overheid neerleggen ook niet.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Job op 12-03-2017 18:34
Als dit waar is... wat zeuren partijen als de SP en Groen Links dan? Dan werkt het huidige zorgstelsel toch aardig goed? Ik heb nog geen reactie van die kant gehoord. Iemand?
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door jurjen op 14-03-2017 10:29
wat demagogisch zeg!
als je alles kolder en onzin noemt en `doen als of`, dan heb je daarmee je standpunt toch nog niet onderbouwd?
je zegt vrijwel hetzelfde wat ik zeg in andere bewoordingen en verdedigt vervolgens een stelsel wat gewoon niet eerlijk is.

zorg is geen broodje worst. wie een broodje worst eet betaalt dat zelf, wie zorg nodig heeft is ziek.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Martijn op 14-03-2017 12:11
Het is mij niet te doen om demagogisch over te komen. Maar ik vind dat er rond het onderwerp zorg heel veel stemmingmakerij is. Een ander systeem maakt de hoeveelheid zorg niet minder. En uit de tijd van het ziekenfonds weten we dat een algemeen zorgfonds de kosten ook niet omlaag brengt en/of de kwaliteit verhoogt. In Nederland hebben we een enorm goed zorgstelsel dat voor iedereen goed toegankelijk is. Uit cijfers blijkt dat juist mensen met een kleine portemonnee in Nederland heel goedkoop uit zijn. Maar als je de linkse politici hoort (en jouw bericht leest) lijkt het wel alsof we een heel slecht systeem hebben dat voor heel veel mensen niet meer te betalen is.

Maar excuses voor de wat vervelende toon van mijn eerdere berichten. Die toon horen we de laatste tijd al veel te vaak ;-)
Aangemaakt door jurjen op 12-03-2017 20:41
vrij eenvoudig: aan een gemiddelde heb je niks.

de zorgkosten over alles zijn onnodig hoog, doordat verzekeraars adverteren en een administratieve last genereren tijdens de overstaptijd.

daarnaast stimuleert het huidige stelsel om handelingen te verrichten omdat de specialist per handeling wordt betaald. het is inmiddels ook aangetoond, dat er niet minder handelingen worden geclaimd (door zorgmijden door diegenen die het eigen risico niet kunnen betalen). de behandelaars vullen hun tijd vrij eenvoudig in met andere handelingen om de omzet op peil te houden.

om terug te komen op het gemiddelde: zorgkosten zijn draaglijk als die inderdaad eerlijk worden gedeeld, maar dat is niet zo. als iemand met weinig geld goed pech heeft, betaalt hij ineens het eigen risico en diverse eigen bijdragen op medicatie. dat zit in je gemiddelde verdisconteerd. iemand die gezond blijft betaalt dus minder dan het hierboven genoemde bedrag.

je kunt de linkse politiek niet verwijten dat ze hier niet eerlijk in zijn. ik vind het op zich wel begrijpelijk dat ze niet actief op dit forum zoekt of er misschien nog iemand een toelichting nodig heeft.
Reageer op deze reactie
Aangemaakt door Martijn3 op 13-03-2017 10:53
"als iemand met weinig geld goed pech heeft, betaalt hij ineens het eigen risico en diverse eigen bijdragen op medicatie. dat zit in je gemiddelde verdisconteerd. iemand die gezond blijft betaalt dus minder dan het hierboven genoemde bedrag."

En ook dit lijkt mij eerlijk gezegd onzin. Onderzoek geeft aan dat mensen met een laag inkomen door een combinatie van het kiezen van de juiste verzekering en de zorgtoeslag per saldo helemaal niet veel meer betalen dan vroeger. Sterker nog:

http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/geld-overhouden-aan-zorgtoeslag-991251.asp
Aangemaakt door Martijn2 op 13-03-2017 10:51
"daarnaast stimuleert het huidige stelsel om handelingen te verrichten omdat de specialist per handeling wordt betaald. het is inmiddels ook aangetoond, dat er niet minder handelingen worden geclaimd (door zorgmijden door diegenen die het eigen risico niet kunnen betalen). de behandelaars vullen hun tijd vrij eenvoudig in met andere handelingen om de omzet op peil te houden. "

Sorry hoor, maar dit lijkt me echt kolder... Waar haal je dit vandaan? Specialisten verdienen tegenwoordig echt gemiddeld een stuk minder dan eerder...
Aangemaakt door Martijn op 13-03-2017 10:48
"de zorgkosten over alles zijn onnodig hoog, doordat verzekeraars adverteren en een administratieve last genereren tijdens de overstaptijd"

Dat is makkelijk! Je haalt er 1 item uit en presenteert dit als de reden dat er onnodige hoge kosten zijn. Dit is 1 aspect van marktwerking. En het feit dat er marktwerking is, heeft enorme kostenbesparingen in de zorg gebracht. Zorgverleners klagen steen en been over de keiharde opstelling van zorgverzekeraars. Of het wenselijk is dat die zo hard onderhandelen, is de vraag. Maar dat het kostenbesparingen oplevert is wel duidelijk.

Er is juist gekozen voor dit systeem om de kosten te verlagen. Dan moet je niet net doen alsof een ander systeem dezelfde kostenverlaging zou veroorzaken en dan nog goedkoper zou zijn omdat die advertentie en administratiekosten er dan niet meer zijn.
1

Laagste hypotheekrente

(met Nat. Hypotheek Garantie)

1 jaarArgenta1,20 %
5 jaarArgenta1,40 %
10 jaarABN AMRO1,58 %
15 jaarAllianz2,14 %
20 jaarAllianz2,30 %
Vergelijk alle hypotheekrentes

Persoonlijke lening

(rentecontrole: 28-6-2017)

5.000Directa6,00 %
10.000Findio5,10 %
15.000Freo4,40 %
25.000DEFAM4,10 %
50.000DEFAM4,10 %
Volledig overzicht persoonlijke lening