Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Er komen steeds meer mogelijkheden om je huis te verduurzamen, denk aan zonnepanelen, isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Van het gas af en je eigen elektriciteit opwekken, dat is het idee.

Op die manier kun je jouw energierekening leuk omlaag brengen én help je het milieu. Er is alleen één dingetje: die maatregelen kosten allemaal wel geld. Serieus geld. Waar ga je dat van betalen?

Hoe kun je verduurzaming financieren?

Eigen geld of geleend geld

Als je ergens een groot bedrag voor nodig hebt kun je dat in de basis uit twee bronnen halen:

 • eigen geld, of
 • geleend geld

Eigen geld investeren

Eigen geld kun je van je spaarrekening halen of beleggingen verkopen. Misschien komt er een deposito vrij? In ieder geval: je hoeft het niet te lenen. Je loopt dan eventueel rendement op dat geld mis. Aan de andere kant: je hoeft er geen rente over te betalen.

Geld lenen voor verduurzaming

De andere mogelijkheid is dat je geld leent om je huis te verduurzamen. Dat lenen kan dan weer in verschillende vormen:

 • (extra) Hypotheek
 • Persoonlijke lening
 • Energiebespaarlening

Bijdrage van de overheid

Naast deze manieren om zelf geld bij elkaar te krijgen voor verduurzaming doet de overheid ook een duit in het zakje met diverse regelingen en subsdies.


Hypotheek verhogen

Extra geld lenen voor duurzamer huis

Hypotheek verhogen

Eén van de manieren om geld te lenen voor een duurzamer huis is via jouw hypotheek. Je kunt kijken of je een extra bedrag kunt lenen via een tweede hypotheek, of misschien is het slimmer om jouw hypotheek helemaal over te sluiten voor een hoger bedrag.

Wat er mogelijk is hangt af van de situatie. Het ligt er ook maar net aan hoe de hypotheekrentes staan bij de verschillende banken. Onze hypotheekadviseurs weten er alles van en denken graag met je mee!

Wat kan ik met mijn hypotheek?


Persoonlijke lening afsluiten

PL brengt geen kosten met zich mee

Gaat het niet om een enorm bedrag? Dan kan het afsluiten van een persoonlijke lening vaak veel interessanter uitpakken dan een hypotheek. De rente is wel hoger, maar bij het afsluiten van een PL komen - in tegenstelling tot een aanpassing van jouw hypotheek - geen kosten kijken. 

Rente toch aftrekbaar

Omdat je het geld wel voor je eigen woning gebruikt is de rente over de persoonlijke lening net zo goed aftrekbaar als wanneer je het bedrag via jouw hypotheek zou lenen. Voor de fiscus gaat het om het bestedingsdoel, niet om de leenvorm.

Wat kost een persoonlijke lening?


Energiebespaarlening via de overheid

Speciale leningen met lage rente

Nationaal Warmtefonds

De overheid verstrekt speciale leningen voor duurzaamheidsmaatregelen. Naast de subsidie is dit een extra manier om woningbezitters in staat te stellen om te verduurzamen, ook als ze het geld niet hebben. Deze Energiebespaarleningen worden verstrekt door het Nationaal Warmtefonds.

Gunstige voorwaarden

Voor de Energiebespaarlening heeft een aantal aantrekkelijke voordelen:

 • je betaalt een aantrekkelijke rente,
 • je kunt op ieder moment zonder boete extra aflossen,
 • er zijn geen afsluit- of bijkomende kosten
 • ook toegankelijk voor wie ouder is dan 75 jaar

Naar het Warmtefonds


Subsidies voor verduurzaming

De overheid helpt mee

Gelukkig hoef je de kosten voor het verduurzamen van je huis niet volledig zelf te dragen. De overheid wil graag dat we met z'n allen duurzaamheidsmaatregelen treffen en is ook bereid ons daarvoor te ondersteunen. Dat doen ze met verschillende regelingen en subsidies. Wat kun jij van de overheid krijgen aan bijdrage voor de verduurzaming van je woning?

Meer over subsidies


Vragen over de financiering van verduurzaming

antwoorden die je verder helpen

Vaak geldt dat de kost voor de baat uit gaat. Dit geldt ook voor het verduurzamen van je woning. Het is een ideale manier om te besparen op je energielasten. Maar het verduurzamen van je woning kost geld. Deze kosten kun je op de volgende manieren financieren:

 • Inbrengen eigen (spaar)geld
 • Verhogen bestaande hypotheek
 • Afsluiten tweede hypotheek
 • Hypotheek oversluiten (incl. benodigd bedrag)
 • Afsluiten persoonlijke lening
 • Afsluiten speciale energiebespaarlening van de overheid

Welke manier - of combinatie van manieren - in jouw situatie het beste uitkomt, valt zo niet te zeggen. Wij raden je aan om alle opties goed te bekijken en dan een keuze te maken.

Besef dat de kosten nog verlaagd kunnen worden door:

 • Subsidies
 • Andere overheidsregelingen (bijv. mogelijkheid om Btw terug te vragen)

De Energiebespaarlening is een lening die je aan kunt vragen bij het Nationaal Warmtefonds. De lening is door de overheid, Rabobank en ASN Bank in het leven geroepen om het voor huiseigenaren (incl. VvE's) aantrekkelijk te maken om energiebesparende maatregelen uit te (laten) voeren. De leenrentes zijn normaal gesproken wat lager dan de normale leenrentes en de overige voorwaarden van de lening zijn ook aantrekkelijk.


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.