Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWaar betaal je die duurzaamheidsmaatregelen van?
Er komen steeds meer mogelijkheden om je huis te verduurzamen, denk aan zonnepanelen, isolatie, warmtepompen en zonneboilers. Van het gas af en je eigen elektriciteit opwekken, dat is het idee.
Op die manier kun je jouw energierekening leuk omlaag brengen én help je het milieu. Er is alleen één dingetje: die maatregelen kosten allemaal wel geld. Serieus geld. Waar ga je dat van betalen?
Eigen geld of geleend geld
Als je ergens een groot bedrag voor nodig hebt kun je dat in de basis uit twee bronnen halen:
Eigen geld kun je van je spaarrekening halen of beleggingen verkopen. Misschien komt er een deposito vrij? In ieder geval: je hoeft het niet te lenen. Je loopt dan eventueel rendement op dat geld mis. Aan de andere kant: je hoeft er geen rente over te betalen.
De andere mogelijkheid is dat je geld leent om je huis te verduurzamen. Dat lenen kan dan weer in verschillende vormen:
Naast deze manieren om zelf geld bij elkaar te krijgen voor verduurzaming doet de overheid ook een duit in het zakje met diverse regelingen en subsdies.
Extra geld lenen voor duurzamer huis
Eén van de manieren om geld te lenen voor een duurzamer huis is via jouw hypotheek. Je kunt kijken of je een extra bedrag kunt lenen via een tweede hypotheek, of misschien is het slimmer om jouw hypotheek helemaal over te sluiten voor een hoger bedrag.
Wat er mogelijk is hangt af van de situatie. Het ligt er ook maar net aan hoe de hypotheekrentes staan bij de verschillende banken. Onze hypotheekadviseurs weten er alles van en denken graag met je mee!
PL brengt geen kosten met zich mee
Gaat het niet om een enorm bedrag? Dan kan het afsluiten van een persoonlijke lening vaak veel interessanter uitpakken dan een hypotheek. De rente is wel hoger, maar bij het afsluiten van een PL komen - in tegenstelling tot een aanpassing van jouw hypotheek - geen kosten kijken.
Omdat je het geld wel voor je eigen woning gebruikt is de rente over de persoonlijke lening net zo goed aftrekbaar als wanneer je het bedrag via jouw hypotheek zou lenen. Voor de fiscus gaat het om het bestedingsdoel, niet om de leenvorm.
Speciale leningen met lage rente
De overheid verstrekt speciale leningen voor duurzaamheidsmaatregelen. Naast de subsidie is dit een extra manier om woningbezitters in staat te stellen om te verduurzamen, ook als ze het geld niet hebben. Deze Energiebespaarleningen worden verstrekt door het Nationaal Warmtefonds.
Voor de Energiebespaarlening heeft een aantal aantrekkelijke voordelen:
De overheid helpt mee
Gelukkig hoef je de kosten voor het verduurzamen van je huis niet volledig zelf te dragen. De overheid wil graag dat we met z'n allen duurzaamheidsmaatregelen treffen en is ook bereid ons daarvoor te ondersteunen. Dat doen ze met verschillende regelingen en subsidies. Wat kun jij van de overheid krijgen aan bijdrage voor de verduurzaming van je woning?
antwoorden die je verder helpen
Vaak geldt dat de kost voor de baat uit gaat. Dit geldt ook voor het verduurzamen van je woning. Het is een ideale manier om te besparen op je energielasten. Maar het verduurzamen van je woning kost geld. Deze kosten kun je op de volgende manieren financieren:
Welke manier - of combinatie van manieren - in jouw situatie het beste uitkomt, valt zo niet te zeggen. Wij raden je aan om alle opties goed te bekijken en dan een keuze te maken.
Besef dat de kosten nog verlaagd kunnen worden door:
De Energiebespaarlening is een lening die je aan kunt vragen bij het Nationaal Warmtefonds. De lening is door de overheid, Rabobank en ASN Bank in het leven geroepen om het voor huiseigenaren (incl. VvE's) aantrekkelijk te maken om energiebesparende maatregelen uit te (laten) voeren. De leenrentes zijn normaal gesproken wat lager dan de normale leenrentes en de overige voorwaarden van de lening zijn ook aantrekkelijk.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.