Search
Close this search box.

Subsidies voor verduurzamen

Het verduurzamen van je huis kost serieus geld. Je bent er al snel duizenden euro’s aan kwijt. Gelukkig helpt de overheid een handje mee door subsidies te verstrekken aan woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen treffen. We vertellen er graag meer over!

Wat valt er te verduurzamen?

Wil je een beeld van wat er aan jouw huis te verduurzamen valt en wat de kosten daarvan zijn? Via HomeFinance.nl kun je een GRATIS Energiebespaarscan aanvragen!

Energiebespaarscan aanvragen

Regelingen van de overheid

Subsidies, regelingen en belastingvoordelen

De overheid heeft meerdere regelingen ingesteld om de kosten van duurzaamheidsmaatregelen voor woningbezitters te verzachten. Zo willen ze iedereen met een eigen woning in staat stellen en stimuleren om het eigen huis te verduurzamen. Het zijn verschillende soorten regelingen:

  1. Landelijke subsidie voor isolatie
  2. Landelijke subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op het warmtenet
  3. Laag btw-tarief (9%) voor arbeidsloon bij isolatie
  4. Lokale subsidiepotjes bij gemeenten en provincies
  5. Btw terug bij aanschaf van zonnepanelen
  6. Energiebespaarlening tegen gunstige voorwaarden

Natuurlijk wil je als woningeigenaar optimaal gebruik maken van de geldende regelingen. Verduurzamen kost al genoeg, elke bijdrage van de overheid is meegenomen!


Wat houdt de ISDE in?

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Ben je van plan om je bestaande huis te gaan verduurzamen, dan moet je zeker checken of je gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze regeling is beschikbaar voor een groot aantal manieren van verduurzamen. Denk aan:

  • Het isoleren van je woning
  • Aanschaffen en installeren van een warmtepomp
  • Aanschaffen en installeren van een zonneboiler
  • Aansluiten op een warmtenet

De voorwaarden van de subsidie en het bedrag dat je aan subsidie kunt krijgen, hangt af van de geplande maatregelen, het te investeren bedrag en het kalenderjaar waarin je de subsidie aanvraagt. Op de site van de RVO kun je uitgebreide informatie vinden over de ISDE.

Vragen over subsidies voor verduurzamen

antwoorden die je verder helpen

Kan ik subsidie krijgen voor het verduurzamen van mijn huis?

Ja, de overheid biedt huiseigenaren de mogelijkheid aan om subsidie aan te vragen bij het verduurzamen van de woning. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je subsidie aanvragen voor verschillende manieren van verduurzamen zoals:

  • Isoleren
  • Een nieuwe warmtepomp
  • Een nieuwe zonneboiler

De subsidie bedraagt 30% van de investering, maar er gelden wel verschillende voorwaarden (zie de beschrijving eerder op deze pagina). Check deze goed voordat je tot verduurzamen overgaat!

Kan ik subsidie krijgen voor zonnepanelen?

Nee, er is op dit moment geen subsidie mogelijk voor de aanschaf van zonnepanelen. In het verleden bestond hiervoor wel een specifieke subsidie. Het is wel mogelijk om de Btw terug te vorderen als je besluit zonnepanelen aan te schaffen.

Meer informatie over zonnepanelen

Kan een VVE ook in aanmerking komen voor subsidie?

Ja, er geldt voor VvE’s (en woonverenigingen en wooncoöperaties) een specifieke subsidieregeling, te weten de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze subsidie kent verschillende onderdelen die het voor VvE’s makkelijker moet maken om advies in te winnen over de mogelijkheden van verduurzaming en ook om de investering zelf te verlagen.

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek