Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Het verduurzamen van je huis kost serieus geld. Je bent er al snel duizenden euro's aan kwijt. Gelukkig helpt de overheid een handje mee door subsidies te verstrekken aan woningeigenaren die duurzaamheidsmaatregelen treffen. We vertellen er graag meer over!

Regelingen van de overheid

Subsidies, regelingen en belastingvoordelen

De overheid heeft meerdere regelingen ingesteld om de kosten van duurzaamheidsmaatregelen voor woningbezitters te verzachten. Zo willen ze iedereen met een eigen woning in staat stellen en stimuleren om het eigen huis te verduurzamen. Het zijn verschillende soorten regelingen:

 1. Landelijke subsidie voor isolatie
 2. Landelijke subsidie voor zonneboiler, warmtepomp en aansluiting op het warmtenet
 3. Laag btw-tarief (9%) voor arbeidsloon bij isolatie
 4. Lokale subsidiepotjes bij gemeenten en provincies
 5. Btw terug bij aanschaf van zonnepanelen
 6. Energiebespaarlening tegen gunstige voorwaarden

Natuurlijk wil je als woningeigenaar optimaal gebruik maken van de geldende regelingen. Verduurzamen kost al genoeg, elke bijdrage van de overheid is meegenomen!


Wat houdt de ISDE in?

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing

Ben je van plan om je bestaande huis te gaan verduurzamen, dan moet je zeker checken of je gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Deze regeling is beschikbaar voor een groot aantal manieren van verduurzamen. Denk aan:

 • Het isoleren van je woning
 • Aanschaffen en installeren van een warmtepomp
 • Aanschaffen en installeren van een zonneboiler
 • Aansluiten op een warmtenet

De voorwaarden van de subsidie en het bedrag dat je aan subsidie kunt krijgen, hangt af van de geplande maatregelen, het te investeren bedrag en het kalenderjaar waarin je de subsidie aanvraagt. Op de site van de RVO kun je uitgebreide informatie vinden over de ISDE.


Vragen over subsidies voor verduurzamen

antwoorden die je verder helpen

Ja, de overheid biedt huiseigenaren de mogelijkheid aan om subsidie aan te vragen bij het verduurzamen van de woning. Met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kun je subsidie aanvragen voor verschillende manieren van verduurzamen zoals:

 • Isoleren
 • Een nieuwe warmtepomp
 • Een nieuwe zonneboiler

De subsidie bedraagt 30% van de investering, maar er gelden wel verschillende voorwaarden (zie de beschrijving eerder op deze pagina). Check deze goed voordat je tot verduurzamen overgaat!

Nee, er is op dit moment geen subsidie mogelijk voor de aanschaf van zonnepanelen. In het verleden bestond hiervoor wel een specifieke subsidie. Het is wel mogelijk om de Btw terug te vorderen als je besluit zonnepanelen aan te schaffen.

Meer informatie over zonnepanelen

Ja, er geldt voor VvE's (en woonverenigingen en wooncoƶperaties) een specifieke subsidieregeling, te weten de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Deze subsidie kent verschillende onderdelen die het voor VvE's makkelijker moet maken om advies in te winnen over de mogelijkheden van verduurzaming en ook om de investering zelf te verlagen.


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.