Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogElektrisch alternatief voor de CV
Een centrale verwarming (CV) verbruikt gas. Wil je 'van het gas af', dan heb je dus een alternatieve manier nodig om je huis te verwarmen. Zo'n alternatief is er: de warmtepomp. Die werkt op elektriciteit en is dus duurzamer dan een CV.
Elektrisch je huis verwarmen
Een warmtepomp is een elektrische installatie die zorgt voor de verwarming van je huis en het warme water in de keuken en badkamer. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
Als je een warmtepomp wilt aanschaffen is de vraag welke soort dat dan moet worden.
Je huis all-electric verwarmen
Een volledig elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Daarmee verwarmt de waterpomp water dat vervolgens opgeslagen wordt in een voorraadvat. Dat warme water is nodig voor het verwarmen van jouw huis - en natuurlijk in de badkamer en keuken.
Dit is een idee als jouw CV-ketel aan vervanging toe is (12 jaar of ouder). Het is wel belangrijk om dan ook direct te zorgen voor optimale isolatie van jouw woning. Je wilt immers ook van elektrisch opgewekte warmte niet dat die verdwijnt door gebrekkige isolatie. Ook elektriciteit kost geld, dus dat zou zonde zijn.
Ook is het van belang dat je radiatoren hebt die genoeg warmte afgeven bij een lage watertemperatuur. Dat betekent dat de radiatoren groot genoeg moeten zijn (groot oppervlak).
Warmtepomp werkt samen met CV
Wil je helemaal van het gas af, of is minder gas verbruiken ook een optie? Als je nog een goede CV-ketel hebt hangen is het wel wat zonde om die gewoon weg te halen en te vervangen door een volledig elektrische warmtepomp. Dan is een hybride warmtepomp een goed alternatief.
Een hybride warmtepomp werkt samen met jouw bestaande CV-ketel aan de verwarming van jouw huis. De warmtepomp regelt het grotendeels - tot het buiten te koud wordt. Het warme water in de badkamer en keuken blijft via de CV komen.
Net als bij de volledig elektrische warmtepomp is het ook bij de keuze voor een hybride warmtepomp belangrijk om meteen de isolatie van je huis te checken en verbeteren.
Warmte uit ventilatielucht gebruiken
Heb je mechanische ventilatie in je huis? Dan kun je de warmte uit de ventilatielucht gebruiken om je huis te verwarmen. Daar heb je dan wel een speciaal apparaat voor nodig: een ventilatiewarmtepomp.
Voor veel huizen van tussen 1976 en 2000 geldt dat ze een mechanisch ventilatiesysteem hebben. Dat werkt zo: er wordt warme binnenlucht naar buiten afgezogen, terwijl er door roosters en raampjes koude buitenlucht naar binnen komt. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt die afgezogen warme lucht om energie uit te halen.
Zo'n ventilatiewarmtepomp zorgt niet voor heel veel warmte. Dat is immers afhankelijk van de hoeveelheid warme lucht die afgezogen wordt. Deze warmtepomp is dan ook niet in staat je hele huis te verwarmen, wel kan dat in samenwerking met jouw CV ketel.
Overheid helpt mee bij verduurzaming
Een warmtepomp is een stap richting een duurzamer huis. De overheid wil verduurzaming graag stimuleren. Dat doen ze o.a. via subsidies. Ook de aanschaf van een warmtepomp valt onder de subsidieregeling (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE), dat is fijn!
Hoeveel subsidie je krijgt hangt af van het type warmtepomp, er is een Apparatenlijst waar deze op vermeld moet staan. De warmtepomp moet ook een nieuw apparaat zijn en geïnstalleerd worden door een bedrijf. Zo zijn er nog meer voorwaarden, check die goed voordat je ermee aan de slag gaat.
antwoorden die je verder helpen
De kosten van een waterpomp hangen natuurlijk sterk af van het type warmtepomp (zie de beschrijvingen eerder op deze pagina) en het merk. Gemiddeld gesproken komt een hybride warmtepomp uit rond de 7.000 euro terwijl een all-electric warmtepomp al snel meer dan 10.000 euro kost. Belangrijk om te weten is dat de kosten niets zeggen over de terugverdienperiode. Het rendement van een all-electric warmtepomp is vaak veel hoger dan van een hybride warmtepomp. Bovendien kan het zijn dat je gebruik kunt maken van een subsidieregeling waardoor de werkelijke kosten een stuk lager uit kunnen vallen.
Er zijn - zoals hierboven beschreven - verschillende typen waterpompen. Allemaal met verschillende eigenschappen, prijzen en rendementen. Het hangt o.a. van je huis af of een bepaalde waterpomp kan en zo ja, of deze gunstig uitvalt. Laat dus een goede analyse maken voordat je een waterpomp kiest.
Kijk je puur naar het rendement, dan biedt een volledig elektrische waterpomp normaal gesproken het meeste rendement. Wanneer je huis goed geisoleerd is, kan een waterpomp vaak de traditionele verwarming helemaal vervangen. Voor de meeste andere oplossingen geldt dat de waterpomp naast de traditionele verwarming gaat draaien.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.