Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

In veel huizen wordt het warme water geleverd vanuit de centrale verwarming (CV). Wil je minder aardgas gebruiken, dan kun je een zonneboiler overwegen voor het verwarmen van water.

Wat is een zonneboiler?

Warm water door de zon

Een zonneboiler voorziet jouw huis van warm water, zonder aardgas te gebruiken. Het water wordt verwarmd vanuit een zonnepaneel op je dak. Een duurzaam alternatief voor warm water uit de centrale verwarming dus!

De zonnecollector vangt het zonlicht op, met de energie die daaruit vrijkomt wordt water verwarmd. Dat warme water wordt opgeslagen in een vat, zodat je het later kunt gebruiken.

Je kunt voor je warm water niet volledig leunen op de zonneboiler: in de winter is bijverwarmen door je CV of warmtepomp waarschijnlijk wel nodig. 


Lagere energierekening met een zonneboiler

Besparen op gas én stroom

Met een zonneboiler bespaar je op het verbruik van gas. Experts gaan er vanuit dat je ongeveer 50% op je kosten voor warm water bespaart. Een gemiddeld gezin met 4 personen en een HR-combiketel als naverwarmer zou zo'n 180 m3 aan gas besparen. Reken maar uit wat je dan bespaart met de huidige gasprijs!

Kosten en besparing van een zonneboiler

Natuurlijk is de aanschaf en het plaatsen van een zonneboiler niet gratis. Je investeert een behoorlijk bedrag. MilieuCentraal geeft de volgende cijfers (september 2022):

Aantal personen Collector / Voorraadvat (m2 / liter) Aankoopprijs Subsidie Besparing in gas per jaar
2 2 m2 / 80 liter € 2.500 € 850 120 m3 / € 120
4 3,5 m2 / 150 liter € 3.300 € 1.500 180 m3 / € 180
6 5 m2 / 220 liter € 4.300 € 2.000 240 m3 / € 240

Subsidie voor een zonneboiler

Overheid helpt mee met subsidie

Als je een zonneboiler koopt kun je daarvoor subsidie krijgen van de overheid. Deze aanschaf valt onder de ISDE-regeling: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.

Welke apparaten voor subsidie in aanmerking komen is te vinden op de Apparatenlijst zonneboilers van de RVO. Daarbij horen verschillende voorwaarden, waaronder dat je de installatie niet zelf mag doen - dit moet gedaan worden door een bouwinstallatiebedrijf. De subsidie is niet aan te vragen voor nieuwbouwwoningen.


Vragen over de zonneboiler

antwoorden die je verder helpen

Een zonneboiler bestaat uit verschillende componenten. Het eerste component is de zonnecollector die vaak op het dak geïnstalleerd wordt. In de collector zit een donkere vloeistof die snel warm (meestal zelfs heet) wordt als de zon erop schijnt. Deze warme vloeistof wordt middels een pomp (en leidingen) naar de boiler gepompt. In de boiler zit een warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de warmte van de vloeistof overgebracht wordt op het kraanwater. Dit kraanwater kan vervolgens - direct of op een later moment - gebruikt worden.

Kies je een zonneboiler die past bij je verbruik / huishouden, dan kun je - gemiddeld gesproken - ongeveer 50 procent besparen op de kosten voor warm water. Hoe hoog de besparing in jouw situatie in euro's werkelijk uitvalt, hangt natuurlijk sterk af van je verbruik, de gekozen zonneboiler en de gasprijs.

Het systeem van een zonneboiler werkt het best als de zon volop schijnt. Maar ook bij indirect zonlicht / diffuus licht blijft de zonneboiler warmte opwekken. Dus ook op een winterse dag met bewolking kun je nog profiteren van de voordelen van een zonneboiler. Het rendement zal dan wel een stuk lager zijn dan op een zonovergoten zomerse dag.


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.