Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogElektrisch autorijden kan veel opleveren
Elektrische auto's, je ziet ze steeds meer in het straatbeeld. Er komen doorlopend nieuwe modellen op de markt - in verschillende prijsklassen - met een groeiende actieradius. Daardoor wordt het voor steeds meer mensen interessant en haalbaar om elektrisch te gaan rijden.
Elektrisch rijden kan op verschillende manieren: hybride, plug-in hybride of full-electric. Omdat de overheid elektrisch autorijden graag stimuleert zijn er subsidies voor wie een elektrische auto aanschaft. Als je elektrisch rijdt is het handig om een eigen laadpaal voor de deur te hebben, zodat je altijd thuis de accu van je auto kunt opladen.
Hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch
Er zijn drie manieren voor elektrisch autorijden:
Een hybride auto rijdt op brandstof én stroom. Deze heeft dus een brandstofmotor én een elektromotor met accupakket.
De plug-in variant kun je opladen aan een laadpaal of andere stroomvoorziening, de andere varianten (mild hybride, full hybrid) laden alleen op tijdens het rijden. Dat opladen gebeurt dan door het rijden en met teruggewonnen remenergie. Dat is ook zo bij de plug-in hybride auto, maar die kan dus ook aanvullend worden opgeladen via de laadkabel.
Een volledig elektrische auto heeft geen verbandingsmotor, die kan alleen rijden op elektriciteit. Daarvoor is het kunnen opladen van de auto essentieel: zonder opgeladen accu zal de auto niet rijden.
Plug-in hybride en volledig elektrische auto's noemen we ook wel 'stekkerauto's'.
Overheid stimuleert elektrisch rijden met subsidie
De overheid heeft klimaatdoelen en doet van alles om die te halen, zoals stimuleren dat mensen een elektrische auto kopen. Dat doen ze door met verschillende financiële voordelen voor degenen die een nieuwe of tweedehands elektrische auto aanschaffen.
Zo is de aankoop van een elektrische auto vrijgesteld van BPM. De BPM kun je zien als een luxebelasting op auto's en bestaat uit een basisbedrag plus een opslag per gram CO2 uitstoot van de auto. Op die manier is al langer geregeld dat je voor een zuinige auto minder BPM betaalt dan voor onzuinige. Omdat (volledig) elektrische auto's geen directe CO2-uitstoot hebben zijn die helemaal vrijgesteld van BPM.
Om elektrisch rijden verder te stimuleren is er een tijdelijke vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Wie een volledig elektrische auto rijdt betaalt deze belasting tot en met 2024 niet.
Dan is er nog de aanschafsubsidie. De overheid stelt ieder jaar een bedrag beschikbaar om particulieren die een elektrische auto kopen een subsidie te geven. Er is een subsidie voor nieuwe en één voor gebruikte elektrische auto's. Zodra de jaarlijkse subsidiepot leeg is kan er pas in het nieuwe jaar weer een subsidieaanvraag worden ingediend. Dat kan alleen voor aankoop- of leasecontracten die in de nieuwe jaar getekend zijn.
Een ander financieel voordeel van elektrisch rijden geldt voor automobilisten die in een auto van de zaak rijden. De bijtelling voor privégebruik is tot 2026 voor een elektrische auto aanzienlijk lager dan voor alle andere auto's.
Waar moet je op letten rondom het laden?
Een elektrische auto rijdt op een accu. Die accu moet opgeladen zijn om met de auto te kunnen rijden. Dat opladen kán via een stopcontact, dat kost echter heel veel tijd. Een laadpaal is daarvoor dé oplossing: deze levert veel meer vermogen en zorgt ervoor dat de auto snel weer opgeladen is. Maar hoe zit dat met laadpalen en laadpassen?
De laadpalen schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond. Er zijn verschillende soorten:
Het handigste is als je een eigen laadpaal aan huis hebt. Dat kan overigens ook een muurbox (wallbox) zijn - die staat niet op een paal maar is aan een muur gemonteerd. Daarmee kun je de auto zonder abonnement opladen - je gebruikt immers eigen stroom.
Er zijn veel verschillende laadpalen te koop. Welke voor jou de beste keuze is hangt af van jouw situatie en wensen.
Een openbare (publieke) laadpaal kan door iedereen gebruikt worden. Daarbij heb je een laadpas nodig om te laten zien wie je bent en wie dus de rekening voor de elektriciteit gaat betalen. Die pas kan ook digitaal zijn, dan kun je de lading starten via je smartphone.
Snellaadpalen vind je vooral langs de snelweg - bijvoorbeeld van Fastned. Met deze laadpalen kun je de auto binnen korte tijd tot 80% opladen. Dat is handig als je een grote afstand moet afleggen en deze niet kunt overbruggen met de lading die jouw accu heeft. Snelladen is wel veel duurder dan gewoon laden, dus gebruik alleen een snellaadpaal als dat echt nodig is.
Voor het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal of snellaadpaal heb je een laadpas nodig. Er zijn veel organisaties die laadpassen aanbieden. Bij de keuze van een laadpas is het verstandig om in de gaten te houden dat die toegang biedt tot alle openbare laadpalen in Nederland.
De voorwaarden van laadpassen kunnen behoorlijk verschillen. Zo betaal je bij de één een flink starttarief voor een laadsessie en minder per geladen kilowattuur (kWh), bij de ander is dat andersom.
Je hebt laadpassen zonder abonnement - dat is handig als je niet vaak aan een openbare laadpaal gaat opladen. Voor deze passen betaal je geen vast maandelijks bedrag, wel een starttarief per laadsessie.
Ga je wel vaak openbaar laden, dan is een laadpas met abonnement slimmer. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en hoeft in ruil daarvoor geen starttarief per laadsessie te betalen. Wat gunstiger uitpakt is afhankelijk van de abonnementskosten en het geldende starttarief.
Om te voorkomen dat je bij een laadpaal staat waarop jouw pas niet werkt is het handig om een reserve laadpas bij je te hebben.
antwoorden die je verder helpen
Het verschil tussen een hybride en plug-in hybride auto zit in de stekker. Een plug-in hybride auto kun je extra opladen met stroom van buitenaf. Dit geldt niet voor de gewone hybride auto: die wordt alleen opgeladen tijdens het rijden en remmen.
De overheid heeft een jaarlijkse subsidiepot voor particulieren die een elektrische auto (nieuw of gebruikt) aanschaffen. Als het gereserveerde bedrag op is kan er pas in het nieuwe jaar weer subsidie aangevraagd worden.
Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Doorgaans zal thuis opladen voordeliger zijn dan openbaar. Dit is echter afhankelijk van het stroomtarief dat je thuis betaalt. Het kan voorkomen dat openbaar opladen goedkoper uitpakt dan thuis aan jouw eigen laadpaal.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.