Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Elektrische auto's, je ziet ze steeds meer in het straatbeeld. Er komen doorlopend nieuwe modellen op de markt - in verschillende prijsklassen - met een groeiende actieradius. Daardoor wordt het voor steeds meer mensen interessant en haalbaar om elektrisch te gaan rijden.

Type elektrische auto, subsidie en opladen

Elektrisch rijden kan op verschillende manieren: hybride, plug-in hybride of full-electric. Omdat de overheid elektrisch autorijden graag stimuleert zijn er subsidies voor wie een elektrische auto aanschaft. Als je elektrisch rijdt is het handig om een eigen laadpaal voor de deur te hebben, zodat je altijd thuis de accu van je auto kunt opladen.

Manieren van elektrisch autorijden

Hybride, plug-in hybride of volledig elektrisch

Elektrische auto

Er zijn drie manieren voor elektrisch autorijden:

  • hybride auto
  • plug-in hybride auto
  • volledig elektrische auto

Een hybride auto rijdt op brandstof én stroom. Deze heeft dus een brandstofmotor én een elektromotor met accupakket.

De plug-in variant kun je opladen aan een laadpaal of andere stroomvoorziening, de andere varianten (mild hybride, full hybrid) laden alleen op tijdens het rijden. Dat opladen gebeurt dan door het rijden en met teruggewonnen remenergie. Dat is ook zo bij de plug-in hybride auto, maar die kan dus ook aanvullend worden opgeladen via de laadkabel.

Een volledig elektrische auto heeft geen verbandingsmotor, die kan alleen rijden op elektriciteit. Daarvoor is het kunnen opladen van de auto essentieel: zonder opgeladen accu zal de auto niet rijden.

Plug-in hybride en volledig elektrische auto's noemen we ook wel 'stekkerauto's'.


Subsidie voor een elektrische auto

Overheid stimuleert elektrisch rijden met subsidie

De overheid heeft klimaatdoelen en doet van alles om die te halen, zoals stimuleren dat mensen een elektrische auto kopen. Dat doen ze door met verschillende financiële voordelen voor degenen die een nieuwe of tweedehands elektrische auto aanschaffen. 

BPM vrijstelling

Zo is de aankoop van een elektrische auto vrijgesteld van BPM. De BPM kun je zien als een luxebelasting op auto's en bestaat uit een basisbedrag plus een opslag per gram CO2 uitstoot van de auto. Op die manier is al langer geregeld dat je voor een zuinige auto minder BPM betaalt dan voor onzuinige. Omdat (volledig) elektrische auto's geen directe CO2-uitstoot hebben zijn die helemaal vrijgesteld van BPM.

Vrijstelling wegenbelasting

Om elektrisch rijden verder te stimuleren is er een tijdelijke vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Wie een volledig elektrische auto rijdt betaalt deze belasting tot en met 2024 niet.

Aanschafsubsidie voor elektrische auto's

Dan is er nog de aanschafsubsidie. De overheid stelt ieder jaar een bedrag beschikbaar om particulieren die een elektrische auto kopen een subsidie te geven. Er is een subsidie voor nieuwe en één voor gebruikte elektrische auto's. Zodra de jaarlijkse subsidiepot leeg is kan er pas in het nieuwe jaar weer een subsidieaanvraag worden ingediend. Dat kan alleen voor aankoop- of leasecontracten die in de nieuwe jaar getekend zijn.

Lagere bijtelling bij privégebruik zakelijke auto

Een ander financieel voordeel van elektrisch rijden geldt voor automobilisten die in een auto van de zaak rijden. De bijtelling voor privégebruik is tot 2026 voor een elektrische auto aanzienlijk lager dan voor alle andere auto's.


Elektrische auto opladen

Waar moet je op letten rondom het laden?

Een elektrische auto rijdt op een accu. Die accu moet opgeladen zijn om met de auto te kunnen rijden. Dat opladen kán via een stopcontact, dat kost echter heel veel tijd. Een laadpaal is daarvoor dé oplossing: deze levert veel meer vermogen en zorgt ervoor dat de auto snel weer opgeladen is. Maar hoe zit dat met laadpalen en laadpassen?

Laadpalen

De laadpalen schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond. Er zijn verschillende soorten:

  • privé laadpalen
  • openbare laadpalen
  • snellaadpalen

Privé laadpaal

Het handigste is als je een eigen laadpaal aan huis hebt. Dat kan overigens ook een muurbox (wallbox) zijn - die  staat niet op een paal maar is aan een muur gemonteerd. Daarmee kun je de auto zonder abonnement opladen - je gebruikt immers eigen stroom. 

Er zijn veel verschillende laadpalen te koop. Welke voor jou de beste keuze is hangt af van jouw situatie en wensen.

Laadpaal keuzehulp

Openbare laadpaal

Een openbare (publieke) laadpaal kan door iedereen gebruikt worden. Daarbij heb je een laadpas nodig om te laten zien wie je bent en wie dus de rekening voor de elektriciteit gaat betalen. Die pas kan ook digitaal zijn, dan kun je de lading starten via je smartphone.

Snellaadpaal

Snellaadpalen vind je vooral langs de snelweg - bijvoorbeeld van Fastned. Met deze laadpalen kun je de auto binnen korte tijd tot 80% opladen. Dat is handig als je een grote afstand moet afleggen en deze niet kunt overbruggen met de lading die jouw accu heeft. Snelladen is wel veel duurder dan gewoon laden, dus gebruik alleen een snellaadpaal als dat echt nodig is.

Laadpas

Voor het opladen van een elektrische auto bij een openbare laadpaal of snellaadpaal heb je een laadpas nodig. Er zijn veel organisaties die laadpassen aanbieden. Bij de keuze van een laadpas is het verstandig om in de gaten te houden dat die toegang biedt tot alle openbare laadpalen in Nederland. 

Kostenconstructie

De voorwaarden van laadpassen kunnen behoorlijk verschillen. Zo betaal je bij de één een flink starttarief voor een laadsessie en minder per geladen kilowattuur (kWh), bij de ander is dat andersom.

Laadpas zonder abonnement

Je hebt laadpassen zonder abonnement - dat is handig als je niet vaak aan een openbare laadpaal gaat opladen. Voor deze passen betaal je geen vast maandelijks bedrag, wel een starttarief per laadsessie.

Laadpas met abonnement

Ga je wel vaak openbaar laden, dan is een laadpas met abonnement slimmer. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en hoeft in ruil daarvoor geen starttarief per laadsessie te betalen. Wat gunstiger uitpakt is afhankelijk van de abonnementskosten en het geldende starttarief.

Reserve laadpas

Om te voorkomen dat je bij een laadpaal staat waarop jouw pas niet werkt is het handig om een reserve laadpas bij je te hebben.  


Vragen over elektrisch autorijden

antwoorden die je verder helpen

Het verschil tussen een hybride en plug-in hybride auto zit in de stekker. Een plug-in hybride auto kun je extra opladen met stroom van buitenaf. Dit geldt niet voor de gewone hybride auto: die wordt alleen opgeladen tijdens het rijden en remmen.

De overheid heeft een jaarlijkse subsidiepot voor particulieren die een elektrische auto (nieuw of gebruikt) aanschaffen. Als het gereserveerde bedrag op is kan er pas in het nieuwe jaar weer subsidie aangevraagd worden.

Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Doorgaans zal thuis opladen voordeliger zijn dan openbaar. Dit is echter afhankelijk van het stroomtarief dat je thuis betaalt. Het kan voorkomen dat openbaar opladen goedkoper uitpakt dan thuis aan jouw eigen laadpaal. 


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.