Vragen? Bel ons: 088-22 77 344

Een elektrische auto moet steeds opgeladen worden om te blijven rijden. Dat opladen kán via een gewoon stopcontact, maar zo duurt het opladen bijzonder lang. Het kan ook bij één van de vele openbare laadpalen, maar een eigen laadpaal thuis is bijzonder prettig. 

Auto opladen terwijl je thuis bent

Met een laadpaal aan huis kun je jouw auto opladen terwijl je lekker thuis bent en altijd met een volgeladen accu vertrekken. Dat scheelt enorm in het onderweg moeten laden. Maar wat kost het om zo'n eigen laadpaal te laten installeren? En wat is er allemaal voor nodig?

Check online welke laadpaal past bij uw auto

Wat is er nodig voor een eigen laadpaal?

Er moet wat gebeuren voor installatie laadpaal aan huis

Het installeren van een laadpaal bij jouw huis kan wat voeten in de aarde hebben. Qua werkzaamheden én qua kosten. Waar moet je aan denken?

  • Graafwerkzaamheden
  • Verzwaring van de meterkast

Graafwerkzaamheden

Als de laadpaal niet aan de muur bij jouw meterkast kan komen moet er een kabel getrokken worden van die meterkast naar de paal. Die kabel komt in de grond, daarvoor moet gegraven worden. De kosten daarvan hangen af van de afstand en van het type ondergrond.

Verzwaring meterkast

Afhankelijk van het type laadpaal en de huidige inrichting van jouw meterkast is de kans groot dat er een verzwaring nodig is van een 1-fase (230 volt) naar een 3-fasenaansluiting (11kW met 3x25 ampère of 22kW met 3x35 ampère). Daar zijn kosten aan verbonden:

  • rekening van de elektricien die de meterkast komt verzwaren
  • kosten van de netwerkbeheerder voor het activeren van de 3-fasenaansluiting

Kosten van een eigen laadpaal

Een eigen laadpaal is niet gratis - verre van dat. Aan de andere kant bespaar je er ook kosten mee, en levert thuis opladen je een groot gemak op.

Geld besparen met laadpaal aan huis

Het grote voordeel van een laadpaal aan huis is dat je er thuis je auto mee kunt opladen. Dat biedt gemak én je kunt er behoorlijk geld door besparen. Zéker als je ook zonnepanelen op je dak hebt liggen.

Let op: of je werkelijk goedkoper uit bent met thuisladen is afhankelijk van het tarief dat je voor stroom betaalt aan jouw energiebedrijf. Houd dat dus goed in de gaten!

Welke kosten komen erbij kijken?

Bij de kosten die (kunnen) komen kijken bij de installatie van een laadpaal thuis moet je denken aan:

  • aanschafkosten laadpaal
  • graafwerkzaamheden voor kabel van meterkast naar paal
  • het verzwaren van de meterkast
  • hoger vastrecht voor verzwaarde meterkast

Zodra de laadpaal staat en jouw auto ermee opgeladen wordt maak je vanzelfsprekend ook kosten voor de stroom die daardoor extra verbruikt wordt.


Aandachtspunten voor een eigen laadpaal

Waar moet je allemaal op letten bij jouw keuze?

Er zijn verschillende soorten laadpalen en muurboxen (wallboxen), elk met eigen functionaliteiten en kosten. Het is belangrijk om bij de keuze van een laadpaal goed te kijken naar die functionaliteiten, zodat je de juiste kiest. Wat kom je zoal tegen?

  • 1-fase of 3-fase laadpaal
  • dynamic load balancing (DLB)
  • automatisch verrekenen
  • vaste kabel

Met onze korte uitleg heb alvast een beeld van de verschillende mogelijkheden.


1-fase of 3-fase laadpaal

Hoe zit het met die fasen bij laadpalen?

Het laadvermogen van een laadpaal of muurbox is afhankelijk van de aansluiting die je thuis in de meterkast hebt én van de capaciteit van de laadpaal. Voor dat laatste zijn er twee soorten: een 1 fase laadpaal of een 3 fase laadpaal. Het verschil zit in het aantal draden voor de elektriciteit - bij de 1 fase laadpaal zijn dat er twee (een fasedraad en een nuldraad), bij de 3 fase zijn het er vier (drie fasedraden en een nuldraad). Het laadvermogen van een 3 fase laadpaal is hoger, de auto wordt met zo'n paal sneller opgeladen.

Welk laadvermogen kan jouw auto aan?

Niet alle elektrische auto's zijn geschikt om op te laden via een 3-fase laadpaal. Bij de keuze van een laadpaal is het dus belangrijk om te weten welke laadsnelheid jouw auto kan benutten. Dit is te zien aan het maximale laadvermogen in kW. 


Dynamic load balancing

DLB, wat is dat en hoe werkt het?

Met dynamic load balancing wordt de beschikbare netcapaciteit van jouw huis zo slim mogelijk benut. Het voorkomt overbelasting en stroomuitval. Het systeem meet hoeveel stroom er nodig is voor alle elektrische apparaten in huis. Wat er overblijft wordt dan gebruikt voor het opladen van de elektrische auto via de laadpaal.

Verdeling van de elektriciteit

Bij een hoog verbruik van elektriciteit in huis is er dus minder stroom beschikbaar voor het opladen van de auto. Dat gaat dan langzamer en duurt dus langer. Andersom laadt de auto sneller op wanneer er weinig apparaten aan staan, zoals 's nachts. Je kunt prioriteiten instellen en DLB zal alleen in werking treden als dat nodig is: op de momenten waarop je veel energie verbruikt.

Verzwaring meterkast nog nodig?

Misschien is met een DLB-laadpaal de verzwaring van jouw meterkast niet nodig. Dat scheelt behoorlijk in de kosten, terwijl een laadpaal met dynamic load balancing niet heel veel duurder is dan een DLB-loze paal.


Vaste laadkabel

Wat is handiger: een laadpaal met of zonder vaste kabel?

Muurbox met vaste laadkabel

Er zijn laadpalen / wallboxen met een vaste kabel en exemplaren waarbij je de laadkabel van je auto moet gebruiken om de auto op te laden. Een vaste kabel heeft voor- en nadelen, het is maar net wat jij prettig vindt. Een groot voordeel is dat je niet hoeft te slepen met de losse laadkabel van jouw auto. Het is een kwestie van aansluiten - en klaar. Aan de andere kant wordt de vaste laadkabel vies en nat, tenzij de laadpaal onder een overkapping of in een garage staat.

Losse laadkabel ook nodig

Ook als je een laadpaal met vaste laadkabel hebt is het meestal nodig dat je een losse laadkabel hebt. Je wilt ongetwijfeld je auto ook weleens opladen bij een openbare laadpaal, en daar is vaak je eigen kabel bij nodig. Bij snelladen is dat dan weer niet het geval.


Automatisch verrekenen

Laadkosten vergoeding door werkgever of leasemaatschappij

Laadkosten verrekenen

Een slimme laadpaal kan de gemaakte laadkosten automatisch verrekenen met bijvoorbeeld een werkgever. Dat is handig als je een elektrische auto van de zaak hebt. Je vult in het portaal van de laadpaal jouw elektriciteitstarief in zodat je van de werkgever of leasemaatschappij een automatische en nauwkeurige vergoeding krijgt voor de laadkosten.

Betalen voor gemak

Zo'n laadpaal met automatische verrekening is vaak wel duurder dan een paal zonder - je betaalt voor het gemak. Zo hoef je geen energie te steken in het uitrekenen op welke vergoeding je recht hebt voor het gebruiken van stroom voor het opladen van jouw auto van de zaak.


Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.