Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 11-09-2012

Vraag:

Is een makelaar verplicht om mijn woning te verkopen?

Antwoord HomeFinance:

U bent niet verplicht een makelaar in te schakelen om uw woning te verkopen. Een makelaar kost aardig wat, maar daar staat zeker iets tegenover. Als eerste zet de makelaar een bord "Te Koop" bij uw woning. Zo zal de makelaar ook foto’s maken van uw woning en deze op diverse internet sites zetten en in het lokale makelaarsblad. Bovendien zal uw woning voor het raam of in het kantoor van de makelaar zelf komen te hangen. Lokale makelaars hebben onderling ook contact met elkaar, zodat deze aan elkaar kunnen doorgeven dat een woning te koop wordt aangeboden. Advertenties in lokale kranten kosten u wel wat geld, maar ook dat regelt de verkopende makelaar voor u. En iedere maand kunt u meedoen aan de open huis ronde. Op een zaterdag kunnen huizenzoekers in een paar uurtjes de te koop staande woningen bekijken.

Ook nadat U eenmaal een koper van uw woning heeft gevonden, helpt de makelaar U nog met verschillende zaken. Hij/ zij onderhandelt voor U met de potentiele kopers, stelt bij overeenstemming de verkoopakte van de woning op, regelt de ondertekening van deze verkoopakte door beide partijen, regelt de waarborg of bankgarantie zoals kopers deze meestal aan de verkopers moeten afgeven, informeert de notaris en ziet er samen met die notaris op toe dat de kopers en verkopers hun verplichtingen tijdig nakomen.

Desondanks blijft een makelaar een hoge kostenpost bij verkoop van de woning. De makelaar rekent aan verkoopcourtage veelal een bedrag rond de 1,5 tot 2,5% van de verkoopprijs van de woning.
Sinds de komst van woningsites op internet zijn er ook mogelijkheden om de woning te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. U kunt daarmee fors besparen op de kosten. Echter, houd er rekening mee dat u dan alles zelf zult moeten regelen: bezichtigingen, advertenties, open huis, onderhandelingen, koopovereenkomst, kortom er komt aardig wat kijken bij de verkoop van een woning en dat zult U dan allemaal zelf moeten doen.
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.