Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 05-10-2012

Vraag:

Wat is bouwrente?

Antwoord HomeFinance:

Bouwrente is een term die voor verschillende kosten bij nieuwbouw gebruikt wordt. Samengevat is bouwrente de som is van alle soorten rente die de koper van een nieuwbouwwoning tijdens de bouw moet betalen aan de bouwer en de geldverstrekker. Om duidelijk te maken om welke kosten het precies draait en hoe u fiscaal gezien met deze kosten om moet gaan, gebruiken wij onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld bouwrente
Een aannemer begint op 1 juli 2012 met de bouw van de woning. Op 1 januari 2013 koopt u deze nieuwbouwwoning. Op 1 april 2013 zit u bij de notaris om de hypotheekakte te tekenen en de woning wordt opgeleverd op 1 juli 2013.

Vraag: wat is in deze situatie de bouwrente?

Zoals bij vrijwel alle nieuwbouwsituaties, is hier sprake van meerdere bedragen die vaak allen met bouwrente aangeduid worden. Wij zetten ze voor u op een rij:
  • Het eerste bedrag aan bouwrente waar u mee te maken krijgt is de vergoeding die de aannemer zal vragen over de periode tussen 1 juli 2012 en 1 januari 2013. De aannemer is tenslotte al begonnen met de bouw en heeft de grond van de gemeente moeten kopen. Dit heeft hij voorgefinancierd en over deze voorfinanciering zal hij een vergoeding in de vorm van een rente willen hebben. Deze rente wordt vaak meegenomen in de koopsom en is niet fiscaal aftrekbaar.
  • Vanaf 1 januari tot 1 april betaalt u ook rente aan de aannemer. Hij bouwt tenslotte door aan uw woning en zal de kosten hiervan nog steeds voorschieten. Aangezien u in deze periode reeds het pand gekocht heeft, kunt u deze rente fiscaal wel aftrekken.
  • Vanaf 1 april heeft u de beschikking over uw financiering (bouwdepot) en kunt u de facturen van de aannemer direct voldoen. U bent de aannemer dan geen rente meer verschuldigd. U dient dat echter wel rente te betalen aan de hypotheekinstelling. Deze rente wordt de rente tijdens de bouw genoemd, maar in de praktijk ook wel "bouwrente". Deze rente is wel fiscaal aftrekbaar.
  • Op het moment dat u tijdens de bouw dubbele woonlasten heeft (van de oude en van de nieuwe woning), kunt u een bedrag meefinancieren in de hypotheek waaruit de rente tijdens de bouw wordt voldaan. Dit is een bouwrentedepot. Rente die u betaalt over dit extra stukje lening is weer niet fiscaal aftrekbaar.
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is het erg belangrijk om vooraf goed inzicht te krijgen in de verschillende bouwrente bestanddelen.
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.