Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 14-06-2012

Vraag:

Wat is de juiste werkwijze als u voor het eerst een woning wil kopen?

Antwoord HomeFinance:

Wanneer u een huis gaat kopen, moet u zich goed beseffen dat het geen pakje melk is. Een huis kopen betekent dat u inlevert op de flexibiliteit van een huis huren; bij een koophuis kunt u immers niet maandelijks de huur opzeggen, maar kunt u met een langdurend verkooptraject geconfronteerd worden. Daarom is het meestal verstandig een huis te kopen met de bedoeling daar langer te blijven wonen. Als u van plan bent om ergens korter dan drie tot vijf jaar te wonen, komt u meestal niet uit de kosten, waardoor huren dan een prima alternatief blijft.

Gaat u samenwonen, trouwen en / of kinderen? Dan kan het zijn dat u op termijn minder inkomen te besteden heeft als u bijvoorbeeld minder wilt gaan werken. En tegelijkertijd is het raadzaam om bij de keuze van een te kopen woning rekening te houden met een mogelijke gezinsuitbreiding. Kortgezegd: wanneer u een huis wilt gaan kopen is stap 1 allereerst heel goed over uw toekomst na te denken.

Vervolgens is het belangrijk om te bekijken wat u maandelijks kunt en wilt betalen aan hypotheeklasten. Een huishoudboekje is een goed hulpmiddel daarbij. Veel mensen maken even snel op internet een maximale hypotheek berekening en gaan van dit bedrag en de bijbehorende maandelijkse lasten uit. Maar net als in de berekeningen van veel hypotheekadviseurs zijn hierin niet alle kosten en/of uw individuele bestedingspatroon verwerkt. Deze bijkomende kosten vergeten veel mensen in hun huishoudboekje op te nemen, of ze nemen het eigen bestedingspatroon niet mee in de orientatie naar een verantwoorde hypotheek. En kunnen hierdoor later in financiele problemen komen.

Ten tweede is het heel belangrijk om vooraf goede informatie in te winnen betreffende de verschillende hypotheekvormen. U krijgt dan een goed beeld, wat de maandelijkse kosten zijn en weet direct in welke prijscategorie u kunt gaan zoeken. Bovendien weet u precies wat de voor- en nadelen van een bepaalde hypotheekvorm zijn. In onderling overleg kunt u dan vooraf al een grove indicatie of zelfs al een beslissing nemen welke hypotheekvorm u in de toekomst wilt hebben.

Hierna kan de zoektocht naar de nieuwe woning beginnen. Meestal wordt er op internet gekeken welke woningen te koop staan. U kunt zelf de prijscategorie bepalen, waardoor u gemakkelijk een overzicht krijgt van de woningen die voor u betaalbaar zijn. In het weekend kunt u eens langs deze woningen rijden om de buurt te zien en even van buitenaf een beeld te krijgen hoe de woningen eruit zien. Bij interesse kunt u hierna een vrijblijvende afspraak maken met de verkopende makelaar voor een eerste bezichtiging.

Hier kunt u de maximale hypotheek berekenen.
Hier kunt u de maandlasten van een berekenen.
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.