Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 30-05-2012

Vraag:

Wat zijn de extra kosten bij aankoop van een nieuwbouwwoning (vrij op naam)?

Antwoord HomeFinance:

De extra kosten worden vrij op naam genoemd en aangeduid als v.o.n. achter de koopprijs van een nieuwbouwwoning. Deze kosten zijn in ieder geval:
  • Bouwrente, waaronder ook renteverlies tijdens de bouw
  • kosten hypotheekakte
  • advieskosten voor de hypotheek
  • eventueel kosten voor Nationale Hypotheek Garantie
Eenmalig aftrekbaar zijn de hypotheekaktekosten, advieskosten en kosten voor het verkrijgen van NHG.
Bouwrente is een term die voor verschillende kosten bij nieuwbouw gebruikt wordt. Kortgezegd is bouwrente de som is van alle soorten rente die de koper van een nieuwbouwwoning tijdens de bouw moet betalen aan de bouwer en de geldverstrekker; renteverlies tijdens de bouw is weer een onderdeel van de bouwrente. Om duidelijk te maken om welke kosten het precies draait en hoe u fiscaal gezien met deze kosten om moet gaan, gebruiken wij onderstaand voorbeeld.

Renteverlies tijdens de bouw ontstaat doordat het hypotheekbedrag in depot wordt gehouden. Zodra de aannemer iets aan de woning gaat doen (bijvoorbeeld het plaatsen van het dak) stuurt deze eerst een nota naar zijn klant. Deze stuurt de nota door naar zijn geldgever die het bedrag uit depot haalt en overmaakt aan de aannemer. Het bedrag in depot wordt steeds minder. Hierover moet de koper maandelijks rente betalen. Veel kopers betalen dit niet uit eigen zak, maar financieren dit mee in hun hypotheek om geen dubbele maandlasten te hebben. De koper krijgt over dit bedrag echter geen hypotheekrenteaftrek terug. De fiscus ziet dit bedrag namelijk als een consumptieve schuld! Deze mag wel als schuld worden opgevoerd in box 3 en zodoende met het eventuele vermogen worden verrekend. Het bedrag van de renteverlies tijdens de bouw is afhankelijk van de duur dat de aannemer er over doet. Veel hypotheekadviseurs nemen 4% van de koopprijs als de bouw precies een jaar duurt (1% per kwartaal).
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.