Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 19-06-2012

Vraag:

Is een bouwkundig rapport verplicht en wat staat in dit rapport?

Antwoord HomeFinance:

Een bouwkundig rapport is niet verplicht behalve als er sprake is van:
  • niet-gerenoveerde appartementen van voor 1940. Dit geldt bij Nationale Hypotheek Garantie, maar ook bij de meeste banken.
  • kosten voor direct noodzakelijk herstel en achterstallig onderhoud, als blijjkt uit het taxatierapport dat deze hoger zijn dan 10% van de marktwaarde, dit geldt dus ook voor woningen van na 1940.
Een bouwkundig expert gaat veel verder dan de taxateur. Deze expert beoordeelt of de woning bouwkundig in orde is. Kruipruimtes, het dak en de gevel worden gecontroleerd op achterstallig onderhoud en gebreken. De kosten worden uitgebreid vermeld in een rapport. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in kosten die een koper direct moet maken en kosten die binnen enkele jaren volgen.

Een koper heeft met het bouwkundig rapport meer zekerheid over de staat van onderhoud en de kwaliteit van de constructie van de koopwoning. Als de directe kosten te hoog worden, is het mogelijk alsnog van de koop af te zien. Dit moet wel worden afgesproken met de verkoper voordat de onderhandelingen over de koopprijs van de koopwoning gaan beginnen. Vooral als een woning al wat ouder is, is het verstandig om een bouwkundige expert in te schakelen.

De kosten voor een bouwkundig rapport, die niet eenmalig aftrekbaar zijn, bedragen gemiddeld € 200. Voor dit kleine bedrag heeft u echter wel meer zekerheid dat u in de toekomst niet voor onverwachte uitgaven komt te staan.
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.