Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 16-08-2012

Vraag:

Wat is erfpacht?

Antwoord HomeFinance:

Bij erfpacht staat de koopwoning niet op eigen grond, maar "huurt" de huiseigenaar de grond van de grondbezitter. De grondbezitter is meestal de gemeente. Het jaarlijkse bedrag dat de eigenaar betaalt wordt canon genoemd.
De duur van de erfpacht kan eeuwigdurend maar ook voor een bepaalde tijd zijn. In het laatste geval wordt na het verstrijken van de periode het bedrag aangepast.

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan dit problemen opleveren. Dit geldt voor woningen waarbij de erfpachtovereenkomst voor 1 januari 1992 is gesloten. De resterende duur van het recht van erfpacht mag niet korter zijn dan de helft van de hypotheek of deze moet na deze periode onvoorwaardelijk worden verlengd. Loopt de erfpacht bijvoorbeeld nog 10 jaar door dan kan alleen een hypotheek met NHG worden afgesloten voor een duur van maximaal 20 jaar.

De erfpacht is wel fiscaal aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het komt regelmatig voor dat een gemeente een huiseigenaar een voorstel doet om de grond te kopen. Veel mensen nemen hiervoor een tweede hypotheek. De hypotheekrente over dit bedrag is fiscaal aftrekbaar voor een maximale duur van 30 jaar. Het is in ieder geval verstandig de grond te kopen als de erfpacht binnen enkele jaren afloopt, waarna verlenging volgt. Het bedrag kan namelijk flink stijgen, waardoor het onaantrekkelijk kan worden voor toekomstige kopers om de woning te kopen.


Hier kunt de maandlasten berekenen van een hypotheek voor een woning met erfpacht

Hier kunt de maximale hypotheek berekenen voor een woning met erfpacht
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.