Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 10-02-2012

Vraag:

Wat is een beleggingshypotheek of effectenhypotheek?

Antwoord HomeFinance:

De beleggings- of effectenhypotheek is voor mensen die veel flexibiliteit willen hebben in hun hypotheek. Deze hypotheek bestaat uit een aflossingsvrije lening (het hypotheekbedrag) waarover alleen hypotheekrente wordt betaald en een verpande beleggingsrekening waar eenmalig (of maandelijks) een bedrag wordt gestort.

Net als bij de levenhypotheek wordt de ingelegde premie belegd en is de einduitkering niet gegarandeerd. Deze wordt meestal berekend op een jaarlijks prognose rendement van 7% als er sprake is van een eenmalige storting. Het risico is dus beduidend groter dan bij de levenhypotheek waar u maandelijks betaalt. Voordeel is wel dat de aankoopkosten van het door uw gekozen beleggingsfonds veel lager zijn dan bij de levenhypotheek. Het tijdstip van aankoop van het beleggingsfonds is wel heel belangrijk. De hypotheekrente valt in box 1, terwijl de verpande beleggingsrekening in box 3 komt. In de toekomst is hierdoor de kans groot dat de maandlasten hoger worden. Er moet dan waarschijnlijk vermogensrendementsheffing betaald worden omdat het vermogen in box 3 hoger is dan de geïndexeerde vrijstelling.

Meestal wordt er gekozen om een eenmalige koopsom te storten. Dit bedrag hebben veel mensen niet op hun spaarrekening staan, waardoor deze in de hypotheek wordt meegenomen. Nadeel is dat over de koopsom de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is en er wordt een hogere hypotheek genomen! De maandlasten van de effectenhypotheek zijn lager dan van de levenhypotheek omdat er alleen hypotheekrente (aflossingsvrije hypotheek) wordt betaald. De effectenhypotheek is aantrekkelijk voor de mensen die risico willen nemen met betrekking tot beleggen.

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.