Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 10-02-2012

Vraag:

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Antwoord HomeFinance:

De aflossingsvrije hypotheek is tijdens de looptijd van de hypotheek de goedkoopste hypotheekvorm in vergelijking met de andere hypotheekvormen. U betaalt alleen maar hypotheekrente over het hypotheekbedrag, zodat er tijdens de looptijd niets wordt afgelost. De aflossingsvrije hypotheek wordt wel vergeleken met een huurhuis, waar u alleen maar huur betaalt. Het voordeel met betrekking tot huren is dat u de hypotheekrente voor een langere periode kan vastzetten en het eigendomsrecht krijgt van de woning. Hierdoor stijgen uw maandlasten in de toekomst niet.

De aflossingsvrije hypotheek wordt meestal gesloten in combinatie met andere hypotheekvormen. Door een gedeelte aflossingsvrij te nemen, verlaagt u de maandlasten. Let op dat de betaalde hypotheekrente slechts 30 jaar fiscaal aftrekbaar is, waardoor na deze periode er geen belastingvoordeel meer is. De bruto rente die u daarna betaalt is ook uw netto rente. Het is dus belangrijk om goed te kijken of na 30 jaar de maandlasten nog betaald kunnen worden. U voorkomt hiermee een "gedwongen" verkoop van uw woning. Het is daarom verstandig om de aflossingsvrije hypotheek niet te hoog te nemen, om problemen in de toekomst te vermijden.

Toch wordt de aflossingsvrije hypotheek heel veel afgesloten omdat mensen er vanuit gaan dat de waarde van hun koopwoning in de toekomst stijgt. Bovendien is er bijna altijd sprake van een inflatie waardoor ook de lonen en kosten voor levensonderhoud stijgen. Hierdoor is een euro van nu zeker niet evenveel waard als een euro over 30 jaar. Geldgevers doen hier aan mee en bieden hoge aflossingsvrije hypotheken aan.

Let op! in de kleine lettertjes staat dat de geldgevers altijd uw woning mogen taxeren. Bij een eventuele daling van de huizenprijzen, betekent dit dat u verplicht bent te gaan aflossen. Een aflossingsvrije hypotheek is aantrekkelijk voor mensen die vooral lage maandlasten willen hebben in combinatie met een eigen vermogen. Dit vermogen kan ook in de woning zitten als overwaarde. Vooral voor "oudere" en zieke mensen een goede oplossing omdat zij geen dure verzekeringspolis hoeven te betalen.

Klik hier voor meer informatie over de hypotheek maandlasten berekenen van de aflossingsvrije hypotheek.
Klik hier voor de hypotheek maandlasten berekening van de aflossingsvrije hypotheek.
Voor een overzicht van de actuele hypotheekrente van de aflossingsvrije hypotheek, klik hier
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.