Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
datum: 01-03-2013

Vraag:

Ik heb een grote overwaarde in mijn huidige woning. Moet ik deze overwaarde gebruiken bij de aankoop van een nieuwe woning?

Antwoord HomeFinance:

Nee, u bent niet verplicht om deze overwaarde mee te nemen naar uw nieuwe woning. Echter, als u de overwaarde niet inbrengt in de nieuwe woning, kunt u de rente over dit deel niet meer fiscaal aftrekken.

Dit is het gevolg van de bijleenregeling. Deze bijleenregeling is sinds 1 januari 2004 van toepassing. In het kort houdt de bijleenregeling in dat u fiscaal gezien wordt geacht de overwaarde die vrijkomt bij verkoop van uw woning als eigen geld in te brengen in uw nieuwe koopwoning. Doet u dit niet en financiert u ook dit bedrag, dan hebt u over het bedrag ter grootte van de overwaarde geen renteaftrekmogelijkheid.

De regering hoopt met de bijleenregeling huiseigenaren bij verhuizing te ontmoedigen hun overwaarde te gebruiken voor andere zaken dan de financiering van de nieuwe woning. De hypotheekrenteaftrek is ooit ingevoerd voor de financiering van de aankoop, onderhoud en verbetering van de eigen woning. Het voordeel van de renteaftrek was voor veel verhuizende huiseigenaren reden om bij verhuizing de nieuwe woning maximaal te financieren. Vervolgens werd de overwaarde uit de oude woning in veel gevallen gebruikt voor andere zaken, zoals beleggen of consumptieve bestedingen. Door de bijleenregeling wordt dit financieel minder aantrekkelijk waardoor men aangemoedigd wordt om de overwaarde te gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning.

Als de bijleenregeling niet wordt toegepast, heeft dit ook gevolgen voor de maximale hypotheek berekening. Meer informatie hierover vindt U hier.

Wilt u de gevolgen van de bijleenregeling in uw situatie weten, gebruik dan onze unieke online adviesmodule.
Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.