Vragen? Bel ons: 088-4954070 Vanaf 9 uur bereikbaar

Berekenen bruto maandlasten (stap 1 van 8)

Zoals beschreven in het stappenplan, is de eerste stap bij het berekenen van de (netto) hypotheek maandlasten het berekenen van de bruto hypotheek maandlasten.

Bereken direct uw maandlasten

Op het moment dat u een huis gaat kopen, krijgt u te maken met een groot aantal eenmalige en terugkerende kosten (lasten). Bij de online maandlasten berekeningen op deze site nemen we niet alle lasten mee, maar kijken we alleen naar de hypotheekrentelasten en aflossing.

Ongeacht welke hypotheekvorm u kiest: u zult altijd te maken krijgen met rentelasten en aflossing. De rente wordt meestal maandelijks afgeschreven en is daarom een vast onderdeel van de maandelijkse lasten van een hypotheek. Of aflossing een vast onderdeel is van uw maandlasten, hangt af van de hypotheekvorm die u kiest. Omdat we in onze online maandlasten berekeningen niet alle hypotheekvormen verwerkt hebben, maar alleen de annuïteitenhypotheek, de lineaire hypotheek en de aflossingsvrije hypotheek, behandelen we op deze pagina alleen de maandlasten berekening van deze hypotheekvormen.

Hypotheekvormen waarbij u gedurende de looptijd aflost

Bij deze hypotheekvormen lost u maandelijks een deel van de hypotheek af. Door deze tussentijdse aflossingen vermindert u gedurende de looptijd stapsgewijs de hoogte van de hypotheek. De maandlast van uw hypotheek bestaat dan uit zowel rente als aflossing. De hypotheekvormen waarbij u tussentijds aflost, zijn:

Voorbeeld maandlasten annuïteitenhypotheek

Martijn heeft een annuïteitenhypotheek van € 150.000 tegen een rente van 6%. De maandelijkse annuïteit bedraagt € 899,33; dit is ook gelijk zijn bruto maandlast. In de eerste maand van de looptijd van zijn 30- jarige hypotheek betaalt hij € 750 rente en € 149,33 aflossing. In de 2e maand betaalt hij € 749,25 rente en € 150,07 aflossing. In de 223e maand (na 18,5 jaar) is de openstaande hypotheekschuld door de aflossingen gedaald naar € 89.494. Hij betaalt dan voor het eerst meer aflossing dan rente: € 447,47 rente, € 451,86 aflossing. In de laatste maand betaalt Martijn nog slechts € 4,47 rente; het restant van de annuïteit, € 894,85 is aflossing. Na deze aflossing bedraagt de openstaande hypotheek schuld € 0.

Voorbeeld maandlasten lineaire hypotheek

Erik heeft een lineaire hypotheek voor 30 jaar van € 150.000 tegen een rente van 6%. De maandelijkse aflossing bedraagt € 416,67 (€ 150.000 delen door 360 maanden). In de eerste maand van de looptijd van zijn 30- jarige hypotheek betaalt hij € 750 rente en € 416,67 aflossing. In de 2e maand betaalt hij € 747,92 rente en € 416,67 aflossing. In de 162e maand (na 13,5 jaar) is de openstaande hypotheekschuld door de aflossingen gedaald naar € 82.500. Hij betaalt dan voor het eerst meer aflossing dan rente: € 414,58 rente, € 416,67 aflossing. In de laatste maand betaalt Martijn nog slechts € 2,08 rente en nog steeds € 416,67 aan aflossing. Na deze aflossing bedraagt de openstaande hypotheek schuld € 0.

Voor uitgebreide informatie over de maandlasten berekening bij de annuitaire hypotheek, klik hier.
Voor uitgebreide informatie over de de maandlasten berekening bij de lineaire hypotheek, klik hier.

Hypotheekvormen waarbij u gedurende de looptijd niet aflost

Bij de aflossingsvrije hypotheek lost u tijdens de looptijd van de hypotheek niet af. U dient de hypotheek in zijn geheel aan het einde van de looptijd af te lossen. Bij deze hypotheekvorm bestaat de maandlast van uw hypotheek alleen uit rente. Doordat er tussentijds niet wordt afgelost, wordt de hoogte van de hypotheek gedurende de looptijd van de hypotheek niet lager.

Voorbeeld maandlasten aflossingsvrije hypotheek

Theo heeft een aflossingsvrije hypotheek van € 150.000 tegen een rente van 6%. De maandelijkse rente bedraagt € 750; dit is ook gelijk zijn bruto maandlast, aangezien de aflossing € 0 bedraagt. In de eerste maand van de looptijd van zijn 30- jarige hypotheek betaalt hij € 750 rente en € 0 aflossing. In de 2e maand betaalt hij eveneens € 750 rente en € 0 aflossing. Ook in de laatste maand betaalt Theo € 750 rente en € 0 aflossing. Na deze laatste maand bedraagt de openstaande hypotheek schuld dan ook nog € 150.000. Wanneer Theo geen middelen heeft om de hypotheek ineens af te lossen, zal hij opnieuw een hypotheek moeten afsluiten of de woning verkopen. Hij heeft nu geen recht op hypotheekrenteaftrek meer.

Voor uitgebreide informatie over maandlasten berekening bij de aflossingsvrije hypotheek, klik hier.

Overzicht stappenplan maandlasten hypotheek berekenen

Korte omschrijving van alle stappen

Stap 1: berekenen bruto maandlasten
Stap 2: berekenen inkomen
Stap 3: verrekenen alimentatie en erfpacht
Stap 4: berekenen aftrekbare hypotheekrente
Stap 5: berekenen eigenwoningforfait
Stap 6: berekenen belastbaar inkomen
Stap 7: berekenen belastingteruggave
Stap 8: berekenen netto maandlasten

Online berekenen: berekenen zelf uw bruto en netto maandlasten

Vrijblijvend over uw hypotheek praten?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.