Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 juli 2018, 13:39 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting #betalen #besparen

Je hoort en leest er steeds meer over: een gasloze toekomst. Wonen zonder gas te verbruiken... dat is nogal wat voor de meeste mensen. Voor mij tenminste wel. Koken op gas vervangen door elektrisch - tot daar aan toe. Maar de CV ketel vervangen? Ondanks alle publiciteit voelt het nog steeds als een ver-van-mn-bed-show.

Overstappen op alternatief voor CV ketel

Daarin ben ik niet de enige, leer ik van Vereniging Eigen Huis (VEH). Zij hebben onderzoek gedaan naar de energiebesparingsadviezen die CV-monteurs en installatiebedrijven hun klanten geven. Dat gebeurt dus nog maar zelden.

In dat onderzoek is natuurlijk ook gevraagd naar de plannen die we hebben - en daaruit blijkt dat twee derde van de Nederlanders de komende drie jaar nog niet van plan is om over te stappen naar een alternatief voor de CV-ketel.

CV ketel vervangen door warmtepomp

Een warmtepomp... het is echt vrij kort geleden dat ik het woord voor het eerst hoorde. Daarmee kun je dus je huis verwarmen zonder gas. Want ja - de CV draait nu eenmaal op gas. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet vooraan sta te springen om de CV-ketel te vervangen. Ja, als die aan vervanging toe zou zijn... ik geloof niet dat ik dan nu nog voor een nieuwe CV-ketel zou gaan. Maar anders wacht ik liever even rustig af.

Energieadvies van CV monteur?

Ook interessant in dat onderzoek: huiseigenaren verwachten kennelijk - of nou ja, 70% ervan - dat de CV-monteur ze energieadvies geeft. Heel eerlijk verwacht ik dat niet van die monteur. Die heeft een lijst adressen af te werken om ketels te controleren... als hij overal gaat kwebbelen over warmtepompen enzo, dan komt-ie volgens mij in tijdnood.

Afwachten wat moet

Zoals gezegd - ik sta niet voorop te trappelen om van het gas af te gaan. Er komt vanzelf een moment dat de overheid het afdwingt. Of zodanig stimuleert dat je een dief van je eigen portemonnee bent als je het niet doet. Zoals wanneer de belasting op gas de pan uit rijst. Dat is dan toch wel waar ik op wacht eerlijk gezegd. Dikke kans toch ook dat er compensaties bedacht worden voor de flinke kosten die je moet maken als huiseigenaar... beetje zonde om die niet te benutten door nu voor op te lopen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.