Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogFinanciële beslissingen: goed begrijpen en samen nemen
Zonet lees ik op FD.nl in de rubriek Geldgedoe van Marieke Henselmans het verhaal Restschuld verdeeld. Het zijn van die dingen waarvan je weet dat ze vaak zo gaan, maar waar ik me tegelijk enorm over kan verbazen.
Kort samengevat draait het hier om een aantal financiële beslissingen rondom de hypotheek. Tot twee maal toe drukt de man een beslissing omtrent het verhogen en aflossingsvrij maken van een behoorlijk veilige hypotheek door bij zijn vrouw. Het waren adviezen van de hypotheekadviseur die de man aantrekkelijk vond. Helemaal snappen deed hij ze echter niet. Zijn vrouw protesteerde maar manlief besloot gewoon te doen. Uiteindelijk gingen de twee in de crisis uit elkaar en bleven ze elk over met een fikse restschuld.
Wat ik vooral bijzonder vind is dat man financiële beslissingen doordrukt die hij niet helemaal snapt. Daar kun je de hypotheekadviseur de schuld van geven, maar in mijn ogen blijft iedereen toch uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen. Als je iets niet snapt - zeker als het om zulke grote bedragen gaat - dan doe je het toch niet?
En dan dat doordrukken. Je hebt samen de verantwoordelijkheid over je gezamenlijke financiën. Als één van beiden het er niet mee eens is... dan toch doordrukken... Behoorlijk suf toch? Maar ook hier: je kunt hier alleen de man de schuld van geven, kennelijk laat vrouw het wel gebeuren. Geen vrouw zonder hersens hoor - ze was arts. Hij ondernemer - ongetwijfeld meer van het risico's nemen dan zijn vrouw.
Eerlijk is eerlijk: als het hier thuis over financiële beslissingen gaat neem ik ook het voortouw. Ik heb de achtergrond, dus dat is niet zo gek. Wel wil ik dat lief begrijpt wat ik wil gaan regelen, en dat hij er geen bezwaar tegen heeft. Hij is makkelijk hoor - als het over geld gaat, vindt het snel goed. Juist daarom zal ik zeker wel luisteren als hij aangeeft twijfels te hebben.
Wat is nu eigenlijk de moraal van dit verhaal? Ik roep en schrijf het wel vaker: zorg dat je snapt wat je doet met je geldzaken! Blind vertrouwen op verhalen van anderen - of dat nu een adviseur is of je partner - is gewoon niet slim. Hier zit mevrouw uiteindelijk met dubbel gebakken peren: een fikse restschuld door beslissingen waar zij zelf niet achter stond. Maar ja, wie heeft hier (de meeste) schuld aan die restschuld?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.