Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 9 juli 2018, 11:30 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Zonet lees ik op FD.nl in de rubriek Geldgedoe van Marieke Henselmans het verhaal Restschuld verdeeld. Het zijn van die dingen waarvan je weet dat ze vaak zo gaan, maar waar ik me tegelijk enorm over kan verbazen.

Adviezen van hypotheekadviseur

Kort samengevat draait het hier om een aantal financiële beslissingen rondom de hypotheek. Tot twee maal toe drukt de man een beslissing omtrent het verhogen en aflossingsvrij maken van een behoorlijk veilige hypotheek door bij zijn vrouw. Het waren adviezen van de hypotheekadviseur die de man aantrekkelijk vond. Helemaal snappen deed hij ze echter niet. Zijn vrouw protesteerde maar manlief besloot gewoon te doen. Uiteindelijk gingen de twee in de crisis uit elkaar en bleven ze elk over met een fikse restschuld.

Keuzes die je niet helemaal snapt

Wat ik vooral bijzonder vind is dat man financiële beslissingen doordrukt die hij niet helemaal snapt. Daar kun je de hypotheekadviseur de schuld van geven, maar in mijn ogen blijft iedereen toch uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen. Als je iets niet snapt - zeker als het om zulke grote bedragen gaat - dan doe je het toch niet?

Doordrukken terwijl partner tegen is

En dan dat doordrukken. Je hebt samen de verantwoordelijkheid over je gezamenlijke financiën. Als één van beiden het er niet mee eens is... dan toch doordrukken... Behoorlijk suf toch? Maar ook hier: je kunt hier alleen de man de schuld van geven, kennelijk laat vrouw het wel gebeuren. Geen vrouw zonder hersens hoor - ze was arts. Hij ondernemer - ongetwijfeld meer van het risico's nemen dan zijn vrouw.

Luisteren naar twijfels

Eerlijk is eerlijk: als het hier thuis over financiële beslissingen gaat neem ik ook het voortouw. Ik heb de achtergrond, dus dat is niet zo gek. Wel wil ik dat lief begrijpt wat ik wil gaan regelen, en dat hij er geen bezwaar tegen heeft. Hij is makkelijk hoor - als het over geld gaat, vindt het snel goed. Juist daarom zal ik zeker wel luisteren als hij aangeeft twijfels te hebben. 

Fikse restschuld - wiens schuld?

Wat is nu eigenlijk de moraal van dit verhaal? Ik roep en schrijf het wel vaker: zorg dat je snapt wat je doet met je geldzaken! Blind vertrouwen op verhalen van anderen - of dat nu een adviseur is of je partner - is gewoon niet slim. Hier zit mevrouw uiteindelijk met dubbel gebakken peren: een fikse restschuld door beslissingen waar zij zelf niet achter stond. Maar ja, wie heeft hier (de meeste) schuld aan die restschuld?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.