Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 11 juli 2018, 12:28 - Jos Koets
#sparen #hypotheek

Begin dit jaar waren de “kenners” eruit: de hypotheekrente ging stijgen. De reden die werd aangegeven was dat de ECB gaat stoppen met hun opkopen van staatsobligaties. Voorlopig blijft de reactie uit en verschuift de mening van de “kenners” naar een stabiele hypotheekrente. Hiermee bedoel ik dat de hypotheekrente dit jaar niet veel zal veranderen.

Hypotheekrentes verder omlaag

Op het ogenblik is het zelfs zo dat veel banken hun hypotheekrentes verder verlagen. Als we kijken naar de huidige hypotheekrentes dan is het verschil tussen de 1 jaar rente vaste periode en de 30 jaar vaste periode globaal 1,35%.

Hypotheekrente

NHG

100%

1 jaar hypotheekrente v.a.

1,10%

1,55%

20 jaar hypotheekrente v.a.

2,24%

2,53%

30 jaar hypotheekrente v.a.

2,49%

2,80%

Wie een hypotheek afsluit, kan voor 1,35% 29 jaar lang meer zekerheid kopen betreffende de hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro gaat het hier over een bruto maandbedrag van 225 euro.

Extreem lage spaarrentes

De lage rentestand er ook voor dat de spaarrentes extreem laag zijn.

LeasePlan Bank

0,35%

ASR

0,35%

De hoogste rente (vrij opneembaar) is op het ogenblik 0,35%. Terecht dat veel Nederlanders hier niet vrolijk van worden. Anders gezegd: ze klagen omdat de box 3 belasting hoger is dan dit percentage.

Huizenbezitter blij met lage rente

Veel huizenbezitters zijn blij met hun lage hypotheekrente en klagen over de lage spaarrente. Dit is natuurlijk niet terecht. Het is altijd zo geweest (uitzonderingen daargelaten) dat de spaarrente lager is dan de hypotheekrente. Deze huizenbezitters moeten juist de lage spaarrente koesteren, want daardoor hebben zij lage maandlasten voor hun hypotheek.

Ook voor huizenbezitters die hun huis hebben gekocht in de crisistijd is de lage spaarrente een geschenk. Bij velen stond hun huis namelijk diep onder water (hypotheek hoger dan de waarde van de woning). De afgelopen jaren is hun huis flink in waarde gestegen, nu kunnen velen hun woning zelfs weer met winst verkopen.

Misschien moeten we wel concluderen dat een lage spaarrente goed is voor Nederland.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.