Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 13 juli 2018, 09:24 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek #huis kopen

Hypotheekverstrekker Florius is gestart met een experiment: De Florius Financierings Belofte. De wát? Financieringsbelofte... de belofte om te financieren. Handig als je op zoek bent naar een huis om te kopen: dat je al zeker weet wat je aan hypotheek kunt krijgen. 

Bikkelen als je een huis wilt kopen

In de huidige huizenmarkt is het bikkelen als je een huis zoekt. Voor interessante huizen zijn veel gegadigden en moet je snel kunnen schakelen om kans te maken op die woning. Het is helemaal niet handig als je na een bezichtiging eerst nog moet onderzoeken of je die woning wel kunt betalen. Dat bedachten ze bij Florius dus ook en komen daarom met een oplossing: deze Financierings Belofte.

100% van hypotheek op inkomen

Van te voren lever je al je inkomensstukken aan, waardoor de geldverstrekker je vooraf 100% zekerheid kan geven wat je op jouw inkomen maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Ze hebben je inkomen gecheckt en je verplichtingen, twee belangrijke onderdelen in een hypotheekbeoordeling.

Experiment in het Oosten

Heb jij je schoenen al aan om naar je tussenpersoon te rennen voor een Florius Financierings Belofte? Wacht heel even! Waar woon je? Ze gaan het eerst als experiment doen in een beperkt gebied: zo grofweg tussen Amersfoort en Enschede. De rest van Nederland moet nog een tijdje wachten: het experiment loopt tot eind dit jaar en wordt dan geëvalueerd.

Niet echt nieuw... NHP Hypotheektoezegging

Overigens is het idee van Florius ook weer niet heel nieuw. Bij NHP hebben ze al een tijd de NHP Hypotheektoezegging in het aanbod. Dat werkt op dezelfde manier. Het enige verschil is dat NHP geen geldverstrekker is en dus ook weer niet echt kan beloven. Maar - met de bak ervaring die daar zit in het regelen van hypotheken kunnen zij héél goed beoordelen wat er wel en niet mogelijk is. 

Enige onzekerheid: het huis

Het enige dat nog niet beoordeeld is: het onderpand. Ze kunnen de hypotheek 100% beloven als ze het onderpand nog niet kennen. De waarde van het huis dat je koopt moet wel matchen met het bedrag dat je ervoor betaalt. Doe jij een bod dat hoger ligt dan de marktwaarde van de woning, dan kan er alsnog een probleem ontstaan.

Niet meer dan waarde van je woning

Dat is logisch en daar kunnen ze ook niet omheen. Hoeveel hypotheek er verstrekt wordt is immers mede afhankelijk van de waarde van de woning. Betaal jij € 300.000 voor een huis dat maar € 275.000 waard blijkt te zijn, dan gaat Florius je dus geen € 300.000 hypotheek geven. Oók niet als je inkomen daarvoor echt wel genoeg is.

NIET bieden zonder financieringsvoorbehoud

Dat maakt dat het - óók met zo'n belofte of toezegging op zak - nog steeds niet slim is om een bod uit te brengen zonder financieringsvoorbehoud in de ontbindende voorwaarden. Ook al weet je zeker wat je op inkomen kunt lenen, zolang het huis niet getaxeerd is weet je niet zeker of het ook goed gaat met de waarde van de woning.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.