Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 16 juli 2018, 12:06 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #betalen

Het persbericht van Nibud over de Vakantiegeldenquête 2018 is alweer een week of drie oud, maar kwam vandaag opeens op m'n netvlies. Ergens las ik een kop 'Vakantie te duur voor kwart Nederlanders' of iets in die trend. Ik schrik  toch wel, als ik zoiets lees. Een kwart ... dat is best veel.

Te duur: niet kunnen of niet willen betalen?

Dan realiseer ik me dat ik iets invul dat niet hoeft te kloppen. Ik vul het in als dat een kwart niet op vakantie gaat omdat ze dat niet kunnen betalen. Maar dat staat er niet. Je kunt prima iets niet doen omdat je het te duur vindt, terwijl je het wel kunt betalen. Dat zijn twee verschillende dingen.

13,5% gaat niet op vakantie, want: 'te duur'

Dat kwart klopt trouwens ook niet. Tenminste: een kwart gaat niet op vakantie, dat is zo. Daarvan geeft 54% aan dat vakantie te duur is. Kom je uit op 54% van een kwart, zo'n 13,5%. Niet geheel verrassend blijkt dat mensen met een uitkering of een benedenmodaal inkomen vakantie het vaakst te duur vinden.

Duur is subjectief

Buiten de vraag of te duur vinden ook betekent dat je het niet kúnt betalen, is het begrip 'duur' bovendien heel subjectief. Wat de één duur vindt, is voor de ander een heel normaal bedrag. Dat heeft te maken met het beschikbare geld maar ook met prioriteiten. Wie weinig geld heeft vindt sneller iets te duur. Toch zie ik mensen waarvan ik weet dat ze minder te besteden hebben dan wij ook aankopen doen waarvan ik denk: 'nee hoor, dat vind ik te duur'. 

Vakantie hoeft niet duur te zijn

Bovendien hoeft op vakantie gaan niet per se duur te zijn. Dat is maar net hoe een fijne vakantie er voor jou uitziet en wat dat kost. Hoe luxe moet het zijn? Wat wil je allemaal gaan doen? Waar wil je heen reizen en met welk vervoermiddel? Hoe lang moet de vakantie duren? Er zijn vast mensen voor wie vakantie geen vakantie is als het niet superdeluxe is. Als diezelfde mensen geen hoog inkomen hebben, dan is vakantie dus snel te duur. Terwijl een weekje kamperen voor hen wel haalbaar zou zijn... alleen voelt dat voor hen dan niet als vakantie. En dat mag natuurlijk! Dan is het belangrijk om het hele jaar geld apart te zetten op een spaarrekening voor die vakantie - of anders maar niet op vakantie te gaan.

Is niet op vakantie gaan echt erg?

Als je niet genoeg geld hebt voor de vakantie die jij vakantie noemt, dan ga je dus niet op vakantie omdat het te duur is. Dat klinkt zo heftig, om medelijden mee te hebben, maar dat hoeft dus niet per se zo te zijn. En dan nog - hoe je ermee omgaat als je niet op vakantie gaat... of kunt... dat is nog steeds ook een keuze. Ook als je thuisblijft kun je heel veel leuke dingen ondernemen op de dagen die je vrij bent. Dat hoeven geen dure uitjes naar heftige pretparken te zijn. Een picknick in het park, een dagje strand of bos of recreatiegebied met lekkers mee - superleuk en kost geen extra geld. 

Begrijp me niet verkeerd: ik snap echt dat het vervelend is als je niet genoeg geld hebt om op vakantie te gaan. Dat ik makkelijk praten heb, ik heb geen geldproblemen. Wel een stacaravan waardoor ik heel vaak op vakantie kan - voor veel minder geld dan een vakantie naar een all-inclusive resort in een warm land.

Hoe dan ook: wat je ook gaat doen in de zomervakantie - maak er een fijne tijd van binnen het budget dat je beschikbaar hebt!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.