Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopakte woning: staat en gebruik van het huis

Artikel 6 van de koopovereenkomst voor een bestaande woning

Artikel 6 van de koopovereenkomst voor een bestaande woning

Omdat een koopakte voor een huis niet voor iedereen gesneden koek is om te begrijpen, zijn we bij HomeFinance.nl de artikelen uit de akte stuk voor stuk aan het doornemen en uitleggen. Vandaag is het de beurt aan artikel 6 – over de Staat van de onroerende zaak en het gebruik ervan.

Artikel 6: Staat van de onroerende zaak / Gebruik

Het is nogal een artikel, dat artikel 6. Het bestaat uit 13 delen – of eigenlijk 17, want 6.4 bestaat ook nog eens uit vier delen en 6.7 uit twee. In de formele toelichting hebben ze er dan ook twee-en-een-halve pagina voor nodig om dit allemaal na te lopen. Hoe ga ik dat doen dan? Ik ga eerst maar eens even kijken naar de onderwerpen:

  • Rechten en aanspraken
  • Erfdienstbaarheden
  • Kwalitatieve rechten
  • Zichtbare en onzichtbare gebreken
  • Hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan
  • Publiekrechtelijke beperkingen – bijzondere lasten
  • Zakelijke rechten
  • Kettingbedingen
  • Normaal gebruik – herstelkosten – aftrek nieuw voor oud
  • Verontreiniging / ondergrondse tank / asbest / beschikkingen of bevelen art 55 Wet Bodembescherming
  • Inspecteren
  • Voorgeschreven verbeteringen / herstellingen door nutsbedrijven
  • Procedure tot aanwijzing als monument
  • Verplichtingen wegens voorkeursrecht, optierecht, recht van wederinkoop
  • Aanwijzing Wet voorkeursrecht gemeenten
  • Wettelijk wegneemrecht van huurders
  • Opgegeven en werkelijke grootte
  • Aanslagen en canons voldaan
  • Niet bekend met feiten of omstandigheden = geen garantie of vrijwaring

Ga er maar aan staan…. Al deze onderwerpen in één artikel in jouw koopakte. En jij zou alles moeten begrijpen voordat jij je handtekening zet. Niet te doen toch? De toelichting kan het allemaal wel wat duidelijker maken maar poeh, het blijft niet niks. Ook voor mij niet hoor – want laat ik nou niet doen alsof ik alleswetend ben. Dan heb ik een opleiding gehad met heel wat financiële en juridische dingen, daarna nog allerlei bankopleidingen, en dan nog is het ook voor mij geen gesneden koek. Dus hoe moet dat voor jou zijn, zonder al die theoretische kennis die ik heb meegekregen?

Alles dat aan de woning kleeft in juridische zin

Minder in detail gesteld gaat het er in artikel 6 om dat je als koper de woning krijgt met alles dat erbij hoort. Niet alleen wat je ziet aan muren enzo, ook wat aan de woning kleeft in juridische zin. Plus dat je hem krijgt zoals hij is op het moment dat je de koopakte tekent, dus inclusief alle zichtbare én onzichtbare gebreken.

De rest gaat eigenlijk vooral over alles dat er in juridische zin aan de woning kan kleven. En dat is nogal wat. Eigenlijk was ik van plan me heel gemakkelijk van dit artikel af te maken in deze serie, zoals makelaars dat ook doen als je ‘m komt tekenen. Maar wees gerust: ik heb besloten dat ik dat niet kan maken. Ik ga dus m’n best doen er zoveel mogelijk van uit te leggen en hoop dat het voor jou daardoor helderder wordt. Het zal dus wel een paar blogjes duren voordat ik artikel 6 helemaal besproken heb.

Eerder behandelde koopakte-artikelen

Wil je terugkijken naar eerdere blogs over artikelen in de koopakte? Tot nu toe staan deze online:

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek