Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 18 juli 2018, 10:48 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek #huis kopen

De huizenprijzen blijven maar stijgen en dat zal het komende maanden niet veranderen. Het aantal te koop staande woningen wordt steeds minder. Aan de andere kant willen veel mensen juist een woning kopen. Het gevolg is dat steeds meer woningen boven de vraagprijs worden verkocht. Het is dan ook logisch dat veel mensen hun oog laten vallen op een nieuwbouwwoning. Als er veel vraag is naar koopwoningen dan is het aantrekkelijk voor aannemers om juist te gaan bouwen.

Prijzen voor nieuwbouwwoningen stijgen

Een aannemer wil namelijk zekerheid hebben dat zijn nieuwbouwwoningen voor de bouw al verkocht zijn. Nu de vraag zeer groot is, is dit geen probleem. Bovendien is er nog een ander voordeel, de stijgende huizenprijzen voor bestaande woningen zorgen er ook voor dat de huizenprijzen voor nieuwbouwwoningen stijgen. Een stijging is leuk, maar een steile lijn naar boven is niet goed voor de markt. In het eerste kwartaal van 2015 was de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning 260.000 euro. Drie jaar later (eerste kwartaal van 2018) is dit 350.000 euro. Een stijging van 90.000 euro (34,6%). Deze cijfers zijn van het CBS. Deze deelde ook nog mede dat de stijging bij bestaande woningen in dezelfde periode 60.000 euro was.

Geen NHG voor dure nieuwbouw

In ieder geval is duidelijk dat Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet van toepassing is voor (zeer veel) nieuwbouwwoningen. Deze grens bij NHG is namelijk 265.000 euro. Wie een nieuwbouwwoning wil kopen van 350.000 euro moet een leuk inkomen hebben. Voor tweeverdieners moet het gezamenlijke inkomen globaal 72.000 euro zijn. Het wordt dus tijd dat er meer nieuwbouwwoningen gebouwd gaan worden in een lagere prijsklasse. Laat ik zeggen tot de NHG grens van 265.000 euro. Het gezamenlijke inkomen moet dan rond de 58.000 euro zijn.

Goedkoper bouwen utopie

Ik ben helaas huiverig dat dit laatste niet gaat gebeuren. Aannemers willen graag veel bouwen, maar hebben te maken met goed personeel / bouwers. Deze zijn op het ogenblik schaars en als ze er zijn dan worden ze steeds duurder. Ook de grondprijzen blijven stijgen, waardoor nieuwbouwprojecten automatisch duurder worden. Goedkoper bouwen is en wordt een utopie de komende jaren. Dit betekent dat nieuwbouwwoningen dadelijk alleen nog door mensen met een zeer leuk inkomen gekocht kunnen worden. Er zit namelijk nog een flink addertje onder het gras bij een nieuwbouwwoning. Deze zal ik toelichten in een volgende blog over nieuwbouwwoningen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.