Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 26 juli 2018, 13:09 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #beleggen

Don't ask me why, maar even raakte ik geïntrigeerd door de naam Chris Reining. Nooit van gehoord? Ik ook niet tot een minuut of tien geleden. Op Business Insider pakte de kop 'Er is een groot verschil tussen ‘rijk zijn’ en ‘rijk leven' - zegt een selfmade miljonair die op zijn 37e met pensioen gaat' mijn aandacht.

Selfmade miljonair

Wat trok me precies? De selfmade miljonair? De foto? De 'op zijn 37e met pensioen'? Of het grote verschil tussen rijk zijn en rijk leven? Vooral het laatste, maar ik zal niet ontkennen dat ik het altijd fascinerend vind om te lezen over mensen die op jonge leeftijd - helemaal zelf zoveel geld bij elkaar hebben. Dan hebben we het dus niet over Kylie Jenner, die door Forbes wel uitgeroepen werd tot de jongste selfmade miljardair... maar waar toch wel heel veel mensen commentaar hadden op dat 'selfmade'. 

Chris Reining en financiële onafhankelijkheid

Maar goed, Chris Reining dus. Interessante site heeft hij met als kern: hoe word je nou financieel onafhankelijk? Ik vind het altijd leuk om over interpretaties na te denken? Wat is financieel onafhankelijk? Wat is rijk? Is dat geld op de bank of vrijheid om te doen wat je wilt? Dat verschilt per persoon denk ik. Zelf ben ik nogal van die vrijheid. Natuurlijk helpt geld op de bank wel bij dat gevoel van vrijheid...

Rijkdom en levensstandaard

Maar hoeveel geld moet je dan op de bank hebben om je vrij te voelen? Dat ligt er maar net aan hoeveel geld je uitgeeft - aan jouw levensstandaard. Daar ligt trouwens ook de crux van rijk worden volgens Reining. Minder uitgeven dan je verdient en het verschil rendabel investeren - dat is het grote geheim van financieel onafhankelijk worden.

Geen rocket science

Ja... dat is natuurlijk geen rocket science. Kan het nog logischer? Nee, eigenlijk niet. Minder uitgeven dan je verdient is alleen voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Omdat ze een heel laag inkomen hebben, hoge vaste lasten of niet heel veel zelfbeheersing als het gaat om niet-noodzakelijke uitgaven. Want ja, wat is niet-noodzakelijk? Ook dat is weer heel persoonlijk.

Rijk leven zonder geld op de bank

Even terug naar die kop, over rijk zijn en rijk leven. Met rijk leven bedoelt hij dat je veel geld uitgeeft. Ik zou dat dan eerder een duur leven noemen. Eigenlijk leven alsof je rijk bent - want dat is dan 'veel geld op de bank hebben'. Als je dat doet terwijl je dat geld niet op de bank hebt, al het geld uitgeeft dat er binnenkomt, dan kun je nog steeds heel gemakkelijk in de financiële problemen komen. Zéker als je die uitgaven niet eenvoudig kunt aanpassen als je inkomen zou instorten.

Rijk voelen

Waar Reining het niet over heeft is een derde variant van rijk: je rijk voelen. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst, of niet dan? Of je nou wel of niet veel geld op de bank hebt, of je nou wel of niet veel uitgeeft, je kunt je ook heel goed rijk voelen zonder geld. Je weet wel - misschien een beetje dooddoener maar toch, door gezondheid en een geluksgevoel. Als ik 's morgens vroeg met m'n hond door een bos loop - dan voel ik me rijk. Als m'n kinderen blij naar het zwembad rennen op de camping in deze bloedhitte, en ik er zometeen achteraan ga. Dan voel ik me rijk. Ondanks dat ik niet volledig financieel onafhankelijk ben: ik ben al 10 jaar ouder dan Chris Reining en echt nog niet met pensioen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.