Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 2 augustus 2018, 09:42 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #belasting

Interessante kop op Telegraaf.nl: 'Overledenen worden rijker'. Dat kan natuurlijk helemaal niet, want als je overleden bent kun je niet meer rijker worden. Maar de strekking is helder - de nalatenschap die mensen overlijden achterlaten bij hun overlijden groeit gemiddeld genomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nieuwe cijfers CBS ... uit 2015...

Nou ja, nieuw.... het zijn cijfers over 2015, waar het om gaat. Maar goed, in die cijfers is dus wel een stijging te zien. Er werd in 2015 in totaal € 15,5 miljard nagelaten - dat was € 680 miljoen meer dan een jaar eerder. De doorsnee van het nagelaten vermogen van overledenen in 2015 € 23.700. Dat is niet hetzelfde als het gemiddelde: doorsnee betekent dat de helft van de erfenissen kleiner was, de andere helft groter.

Grotere erfenis door hogere huizenprijzen

Is dit nou spannend om te melden? Op zich niet zo maar hé, het is komkommertijd hè. Aangezien een flink deel (een derde) van de waarde van erfenissen in huizen zit, kun je er eenvoudig vanuit gaan dat de bedragen sinds 2015 alleen maar verder gestegen zijn. De huizenprijzen zijn in de afgelopen jaren immers de pan uit gerezen.

Belasting over erfenissen

Een aardige erfenis is een pleister op de wond bij het overlijden van een naaste - niet iets om echt blij van te worden natuurlijk. Als alle rompslomp geregeld is geeft het geld wel een stuk vrijheid voor de erfgenaam, dat is prettig. Je kunt dingen doen die anders waarschijnlijk niet aan de orde waren geweest. Of schulden aflossen. Alleen kom de fiscus meestal ook een graantje meepikken, dat is dan wel weer jammer.

Besparen op erfbelasting

Toch wordt er in de meeste families niet nagedacht over schenken tijdens leven. Terwijl je daarmee behoorlijk kun besparen op de erfbelasting. Ik denk even terug aan het overlijden van mijn schoonmoeder, alweer bijna twee jaar geleden. Ik schreef daarover de blog 'Geld weggeven aan belasting?'. Daarbij ging het over het idee om bij testament een deel van de erfenis toe te bedelen aan de kleinkinderen, die net als kinderen een behoorlijke vrijstelling hebben voor de erfbelasting.

Schenken met een warme hand

Een andere manier om te besparen op erfbelasting is om op tijd te beginnen met schenken. Geld overdragen als je gewoon nog in leven bent, oftewel 'met een warme hand'. Dat kan door werkelijk geld over te maken, het kan ook door te schenken op papier. Zo kan gebruik gemaakt worden van de belastingvrijstellingen voor schenken en wordt de erfenis kleiner. Een kleinere erfenis betekent minder erfbelasting, want niemand zit er toch op te wachten dat een te groot deel van z'n verzamelde vermogen naar de fiscus gaat?

Kleinere erfenissen in de cijfers

Als iedereen hier massaal aandacht aan zou besteden heeft dat ongetwijfeld tot gevolg dat een volgende meting van het CBS over de waarde van erfenissen als uitkomst heeft dat deze kleiner zijn geworden. Is dat dan slecht nieuws? Ik zou zeggen van niet!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.