Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 23 augustus 2018, 09:21 - Jos Koets
#belasting #economie

Iedere Nederlander heeft het gelezen / gehoord. Het kabinet wil de dividendbelasting afschaffen.

Wat is dividendbelasting?

Wat is precies dividendbelasting? Op de website van de belastingdienst staat een zeer korte omschrijving:

Keert uw vennootschap dividend uit aan aandeelhouders? Dan moet u 15% dividendbelasting inhouden over het dividend dat u uitkeert. U moet aangifte doen en betalen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld.

Kosten afschaffen dividendbelasting

Volgens eerder berekeningen zou het afschaffen van de dividendbelasting 1,4 miljard gaan kosten. Vorige week werd dit bedrag bijgesteld naar 2 miljard. Dit is natuurlijk een zeer leuk bedrag wat zomaar wordt weggegeven. Het argument om dit Sinterklaascadeautje te geven is om buitenlandse ondernemingen in Nederland te houden. Dat betekent dus dat er nu veel buitenlandse ondernemingen verhuizen naar een ander land. Ik heb nergens gelezen hoeveel van deze bedrijven al vertrokken zijn uit Nederland. Of gaat het kabinet er vanuit dat in de toekomst bedrijven vertrekken?

Kwartje van Rutte

Wat kost deze afschaffing van de dividendbelasting iedere bewoner in Nederland? Het getal waar we dan op uitkomen is globaal 25 cent. Laat dit nu precies het getal zijn van een bekend eerder kabinet namelijk het kwartje van Kok. We hebben hier dus te maken met het kwartje van Rutte.

Kabinet en beloftes nakomen

Het kabinet heeft de afgelopen jaren aangetoond dat zij hun beloftes niet nakomen. Dit zal ook in de toekomst niet veranderen. Of de afschaffing van deze dividendbelasting goed is, zullen we pas weten over een paar jaar. En over een paar jaar hebben we weer verkiezingen. Dan kunnen andere partijen en de kiezers dus de rekening neerleggen bij dit kabinet. Dit wil trouwens dat een ander kabinet het beter zal doen. Anders gezegd: hun beloftes naar de kiezer na zal komen.

Schaf gewoon die dividendbelasting af en oordeel over een paar jaar wat de gevolgen daarvan zijn geweest. Ik verwacht dat dit niet positief is onderaan de streep.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.