Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 29 augustus 2018, 11:25 - Jos Koets
#hypotheek

Er wordt vaak gezegd: scheiden doet lijden. Uit de praktijk blijkt dat dit klopt. Vaak worden er duizenden euro’s aan kosten gemaakt om een scheiding te kunnen regelen. Is er sprake van een koopwoning dan kunnen de kosten ook flink oplopen. Er zijn namelijk twee mogelijkheden:

  • De woning wordt verkocht
  • Eén van de ex-partners blijft in de woning wonen

Hieronder ga ik in op de situatie waarin de woning verkocht wordt.

Woning verkopen bij scheiding

Op het eerste gezicht lijkt de situatie simpel als de woning wordt verkocht. Er zijn echter belangrijke dingen waar rekening mee moet worden gehouden. De woning kan verkocht zonder of met winst. Het is dus ook mogelijk dat er een verlies optreedt bij verkoop van de woning. Het belangrijkste (wat vaak vergeten wordt) is goede afspraken te maken over de verkoopprijs. Indien dit niet wordt gedaan, kunnen er nare situaties ontstaan. U moet denken aan een koper die graag de woning wil kopen voor een bepaalde prijs. Indien slechts één van de ex-partners tevreden is met deze koopprijs dan ontstaat er een probleem. De verkoop van de woning kan namelijk niet doorgaan. Vooral als partners “niet vriendelijk” uit elkaar gaan, ontstaan er discussies over de verkoopprijs.

Mogelijkheden met verpande polis bij scheiding

Huizenbezitters die hun hypotheek voor 1 januari 2013 hebben afgesloten, hebben vaak een verpande box 1 polis. Met deze polis wordt gespaard / belegd om een groot gedeelte van de lopende hypotheek af te kunnen lossen. De opgebouwde waarde in deze box 1 polis kan tot grote discussies leiden. Het is daarom verstandig om voor de scheiding hier goede afspraken over te maken. Ook nu zijn er weer twee mogelijkheden:

  • De polis wordt afgekocht en netjes gedeeld
  • De polis wordt voortgezet door 1 of beiden personen (fiscale voortzetting)

Afkopen box 1 polis bij hypotheek

Het afkopen van een box 1 polis is altijd onverstandig (vooral bij een gegarandeerde einduitkering). In de laatste 10 jaar wordt namelijk het grootste gedeelte van het spaarbedrag gespaard. In de eerste 10 jaar is het gespaarde bedrag wel hoger dan de inleg maar dit niet enorm.

Afkoopbedrag polis belast of onbelast?

Is het afkoopbedrag van een box 1 polis onbelast? Anders gezegd: als het afkoopbedrag wordt overgemaakt naar de huizenbezitter wat kan deze er dan mee doen?

Het afkoopbedrag is onbelast (en kan voor alles gebruikt worden) als er verhuisd wordt naar een huurwoning. Ook kan het afkoopbedrag gebruikt worden voor een restschuld (verkoopprijs woning is lager dan de lopende hypotheek). Indien er echter een andere woning wordt gekocht dan zal het afkoopbedrag gebruikt moeten worden om de nieuwe hypotheek te verlagen. Als dit niet wordt gedaan dan is het afkoopbedrag belast in box 1. Dit betekent dat het hogere bedrag van het totaal aan betaalde premies belast is.

In een volgende blog zal ik dieper in gaan op de situatie dat 1 persoon in de woning blijft woning. Ik noem dit woningbehoud.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.