Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Studieschuld neemt toe – natuurlijk!

Oplopende studieschulden waren te verwachten

Oplopende studieschulden waren te verwachten

De studieschuld onder studenten neemt toe, lees ik op Business Insider. Ik sta hier niet van te kijken want dit is logisch. Vanwege het nieuwe leenstelsel (invoering in 2015) is een gratis studiebeurs niet meer van toepassing. Dit betekent simpel weg ook dat de studieschulden gaan toenemen. Als we kijken naar de cijfers dan is dat even slikken.

De gezamenlijke studieschuld is nu 11,2 miljard euro. Gemiddeld komt dat neer op een schuld van bijna 14.000 euro per student. Dit zijn cijfers van het Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over het jaar 2017.

Totale studieschuld met een miljard opgelopen

In 2017 is de totale studieschuld verder opgelopen namelijk met 1 miljard. In 2016 was deze namelijk 10,3 miljard en schrik niet in 2009 slechts 4,6 miljard. Hierbij wil ik opmerken dat het aantal studenten met een studieschuld in de jaren opgelopen is van 442.429 naar 777.750.

Ik vind de opmerking van het ISO van dhr. Brink leuk over het maximaal lenen van studieschulden:

Je ziet dat studenten steeds meer maximaal lenen. Dat is zorgelijk, dat laat zien dat het zonder een lening niet te doen is”, zegt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) tegen de omroep.

Niet te doen of is lenen te goedkoop?

Ik kan het niet bewijzen, maar ik ben het niet met deze opmerking eens. Het is toch ook mogelijk dat studenten volledig lenen en dit geld opzij zetten voor later om eventueel een woning te kopen. De rente die nu betaald moet worden over de studieschuld is te verwaarlozen namelijk 0,01%. Als je zo’n lage rente berekent weet je toch dat je lenen stimuleert?

Maximale hypotheek fors lager met studieschuld

Tot slot nog de opmerking in het artikel over de maximale hypotheek.

Studenten krijgen het door die schuld in de jaren na hun studie moeilijk. Als ze dan een huis willen kopen, is hun maximale hypotheek fors lager dan wanneer ze geen studieschuld zouden hebben. Ze krijgen het daardoor extra lastig op een toch al krappe woningmarkt.

Deze opmerking slaat (grotendeels) nergens op. Wie verstandig is, leent maximaal en zet dit geld opzij. Hierna kan dit geld worden gebruikt om een woning te kopen. Natuurlijk zal door de studieschuld de maximale hypotheek lager worden. Echter de kosten koper kunnen betaald worden, waardoor een koopwoning tot de mogelijkheden behoort. Het kabinet was gewaarschuwd. Ik heb vanaf 2015 al aangetoond dat dit zou gebeuren. Nu gaan pas instanties waarschuwen. Dat is wel een beetje laat!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Jeroen van dinsdag september 4, 2018 13:11
    Zo gaat het toch ook in het echte leven? Ook dan kun je lenen om lekker van te leven. Maar als je verstandig bent doe je dat niet want – dat mag toch geen verrassing zijn? – je moet dat geld een keer terugbetalen. Ik vind wel dat studenten die extra geld lenen betere voorlichting moeten krijgen van de nadelen. En eigenlijk vind ik ook dat er een normale rente moet gelden om te zorgen dat het gevoel van gratis geld verdwijnt. Je stimuleert lenen en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek