Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 3 september 2018, 09:41 - Jos Koets
#lenen #hypotheek

De studieschuld onder studenten neemt toe, lees ik op Business Insider. Ik sta hier niet van te kijken want dit is logisch. Vanwege het nieuwe leenstelsel (invoering in 2015) is een gratis studiebeurs niet meer van toepassing. Dit betekent simpel weg ook dat de studieschulden gaan toenemen. Als we kijken naar de cijfers dan is dat even slikken.

De gezamenlijke studieschuld is nu 11,2 miljard euro. Gemiddeld komt dat neer op een schuld van bijna 14.000 euro per student. Dit zijn cijfers van het Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over het jaar 2017.

Totale studieschuld met een miljard opgelopen

In 2017 is de totale studieschuld verder opgelopen namelijk met 1 miljard. In 2016 was deze namelijk 10,3 miljard en schrik niet in 2009 slechts 4,6 miljard. Hierbij wil ik opmerken dat het aantal studenten met een studieschuld in de jaren opgelopen is van 442.429 naar 777.750.

Ik vind de opmerking van het ISO van dhr. Brink leuk over het maximaal lenen van studieschulden:

Je ziet dat studenten steeds meer maximaal lenen. Dat is zorgelijk, dat laat zien dat het zonder een lening niet te doen is”, zegt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) tegen de omroep.

Niet te doen of is lenen te goedkoop?

Ik kan het niet bewijzen, maar ik ben het niet met deze opmerking eens. Het is toch ook mogelijk dat studenten volledig lenen en dit geld opzij zetten voor later om eventueel een woning te kopen. De rente die nu betaald moet worden over de studieschuld is te verwaarlozen namelijk 0,01%. Als je zo’n lage rente berekent weet je toch dat je lenen stimuleert?

Maximale hypotheek fors lager met studieschuld

Tot slot nog de opmerking in het artikel over de maximale hypotheek.

Studenten krijgen het door die schuld in de jaren na hun studie moeilijk. Als ze dan een huis willen kopen, is hun maximale hypotheek fors lager dan wanneer ze geen studieschuld zouden hebben. Ze krijgen het daardoor extra lastig op een toch al krappe woningmarkt.

Deze opmerking slaat (grotendeels) nergens op. Wie verstandig is, leent maximaal en zet dit geld opzij. Hierna kan dit geld worden gebruikt om een woning te kopen. Natuurlijk zal door de studieschuld de maximale hypotheek lager worden. Echter de kosten koper kunnen betaald worden, waardoor een koopwoning tot de mogelijkheden behoort. Het kabinet was gewaarschuwd. Ik heb vanaf 2015 al aangetoond dat dit zou gebeuren. Nu gaan pas instanties waarschuwen. Dat is wel een beetje laat!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.