Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 5 september 2018, 10:13 - Roland Bieleveldt
#huizenmarkt

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn: de huizenmarkt is de laatste jaren hot. De gemiddelde huizenprijs is zelfs weer terug op het niveau van voor de crisis. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Helaas is het niet voor alle huizenbeziters feest. Het scheelt enorm of je in de Randstad woont of daarbuiten!

Bankencrisis is 10 jaar geleden

Het is nu ongeveer 10 jaar geleden dat de bankencrisis uitbrak. De bankencrisis heeft in vrijwel de hele wereld geleid tot veel economische problemen en sterk dalende huizenprijzen. In Nederland daalden de huizenprijzen in de periode tussen 2008 en 2013 gemiddeld met ongeveer 20 procent. In de jaren na 2013 krabbelde de huizenmarkt weer op. En vooral de laatste jaren gaat het hard. Dit is mede te danken aan de historisch gezien extreem lage hypotheekrente.

Grote regionale verschillen

Als je wat dieper in de cijfers duikt, blijkt echter dat de regionale verschillen groot zijn. In de Randstad - en dan vooral in de grote steden - kun je gerust spreken van een gekte op de huizenmarkt. Het aanbod is voor een groot gedeelte opgedroogd en de prijzen knallen omhoog. Gemiddeld liggen de prijzen daar al weer fors boven het dieptepunt in 2013. In de rest van Nederland is er ook sprake van herstel, maar daar gaat het veel trager. In veel gebieden liggen de prijzen dan ook nog onder het recordniveau van voor de crisis. De belangrijkste reden van deze regionale verschillen is dat steeds meer mensen naar de Randstad trekken omdat daar vaak meer en betere banen te vinden zijn. Omdat het aanbod in de Randstad beperkt is, krijg je vanzelf een overspannen huizenmarkt.

Toekomstverwachting woningmarkt

Als je kijkt naar de toekomstverwachting van de woningmarkt, dan is de verwachting dat de huizenprijzen de komende tijd nog wel wat verder door zullen stijgen. Het gebrek aan te koop staande huizen is daarbij de belangrijkste aanjager. De gekte op de woningmarkt zal waarschijnlijk pas afnemen als het aanbod van woningen fors toeneemt - bijvoorbeeld doordat de overheid haast maakt met extra nieuwbouwprojecten - of zodra de hypotheekrente echt gaat stijgen. Ik zie eerlijk gezegd momenteel weinig redenen om te veronderstellen dat we dit in 2018 al mee gaan maken. Dat wil niet zeggen dat je er maar vanuit kunt gaan dat de prijzen in de grote steden onbeperkt door zullen stijgen. We krijgen regelmatig reacties van bezoekers van onze websites die zo graag een huis willen kopen in bijvoorbeeld Amsterdam, dat ze wel "gedwongen worden" om dik boven de vraagprijs en soms zelfs zonder voorbehoud van financiering op een huis te bieden. Dat is volgens mij nooit verstandig en vragen om problemen.

Roland Bieleveldt
Roland Bieleveldt Oprichter & oud-eigenaar

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.