Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 6 september 2018, 11:01 - Anneke Ranzato-Versloot

Het Verbond van Verzekeraars heeft bekendgemaakt dat ze verzekeringsmaatschappijen voor een recordbedrag van 101 miljoen euro aan fraude hebben opgespoord vorig jaar.

Topje van de ijsberg

Het ging om 11.540 betrapte mensen met valse claims - 15% meer dan in 2016, toen waren het er 10.001. Okay. Topje van de ijsberg natuurlijk. In de praktijk zijn er ongetwijfeld veel meer mensen die een valse verzekeringsclaim indienen - alleen die worden niet betrapt. 

Hilarische schadeclaims

En echt... sommige mensen vragen er toch om dat ze eruit gepikt worden door de schadebehandelaars. De voorbeelden die het verbond noemt zijn gewoon hilarisch. Een baby van 9 maanden die een emmer met 10 liter water omduwt. Een kano die gestolen wordt uit een schuur waar die niet in past. Grappig toch?

Op Facebook vragen om bonnetjes

Het meest bijzondere vind ik dat mensen betrapt worden op verzekeringsfraude door hun acties op social media. Wie gaat er nu op Facebook vragen om een bonnetje van een recent aangekochte TV, omdat je die nodig hebt voor je verzekeringsclaim? En dan ook nog openbaar, zodat iedereen - en dus ook de verzekeraar - dat kan zien?

Terugbetalen onderzoekskosten

Wat ik nog niet wist - maar wel heel goed vind - is dat als je betrapt wordt op verzekeringsfraude, dat de verzekeraar dan een vaste schadevergoeding voor onderzoekskosten bij je in rekening kan brengen. Is toch zomaar even € 532, en daarmee hebben ze in anderhalf jaar tijd € 550.000 verhaald op de fraudeurs. 

Hogere premie door verzekeringsfraude

Mooi, want die fraudes kosten in totaal natuurlijk gewoon heel veel geld. Onterecht uitbetaalde schades én onderzoekskosten. Het is heel simpel: dat maakt dat de verzekeringspremies hoger zijn dan op basis van het risico alleen nodig is. Wij betalen dus met z'n allen voor die fraudes. Beetje jammer natuurlijk, dus ik vind het alleen maar goed dat de pakkans steeds groter wordt én dat je dan gewoon moet dokken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.