Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek boetevrij aflossen met verhoging?

Banken hebben alle wegen afgesloten

Banken hebben alle wegen afgesloten

In november 2005 beschreef ik in een column op de IEX.nl – Lekker geen boeterente – hoe je boetevrij een gedeelte van de lopende hypotheek kan oversluiten. Het leek me goed daar eens even op terug te komen.

Profiteren van lage hypotheekrente

Huizenbezitters met een hoge hypotheekrente willen namelijk profiteren van de lagere hypotheekrente die nu van toepassing is. De hypotheek intern oversluiten is dan een mogelijkheid. Echter banken werken hier niet aan mee, schreef ik al in 2014 met Lekker geen boeterente II.

Huizenbezitters die poging wagen

Ieder jaar word ik wel een paar keer gebeld door huizenbezitters die mijn columns hebben gelezen. Er zijn ook huizenbezitters die een poging wagen. Zij gaan zelfs zo ver dat zij een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) als hun bank niet meewerkt. Hieronder een uitspraak van het Kifid over dit onderwerp.

Consument heeft verzocht zijn hypothecaire geldlening te verhogen om met die verhoging 10% van de hoofdsom van de geldlening af te lossen. De Bank heeft dat verzoek afgewezen. De Commissie oordeelt dat een dergelijk verzoek niet in de voorwaarden is uitgesloten.

Consument heeft gesteld dat Geldverstrekker misbruik van haar positie maakt door te weigeren een aanvullend krediet te verstrekken aan Consument. Geldverstrekker heeft de redenen voor haar beleid toegelicht. De Bank heeft daarbij als hoofdreden opgemerkt dat zij contractueel bedongen rente misloopt wanneer zij aan Consument een aanvullend krediet verstrekt om daarmee de hypothecaire geldlening af te lossen. Deze reden voor de weigering een aanvullend krediet te verstrekken, komt de Commissie niet onredelijk voor. Dat Geldverstrekker in het verleden een ander beleid voerde, betekent niet dat Consument daaraan rechten kan ontlenen. De Commissie concludeert derhalve tot afwijzing van de vordering van Consument.

Bron: Kifid

Kifid: bank hoeft niet mee te werken aan intern oversluiten

Uit bovenstaande uitspraak blijkt dat de bank in het gelijk wordt gesteld. Een bank hoeft dus niet mee te werken aan het interne oversluiten van een hypotheek. Persoonlijk ben ik het niet eens met deze uitspraak. Natuurlijk: de bank heeft zijn nadeel. Echter de fiscus heeft een flink voordeel. De renteaftrek wordt minder dus ook de teruggave die de fiscus betaalt wordt minder.

Rabobank wijzigde voorwaarden

In 2014 is het een huizenbezitter wel gelukt bij de Rabobank. Echter de Rabobank was zo slim om de voorwaarden te wijzigen waardoor deze interne oversluiting niet meer mogelijk was. Eenmalig (voor slechts 20% van het hypotheekbedrag) heeft deze huizenbezitter dus kunnen profiteren.

Banken hebben alle wegen afgesloten

Zolang de hypotheekrente laag blijft, zullen huizenbezitters wegen zien te vinden om tussentijds te kunnen profiteren van de lagere rente. Banken zijn echter slim en hebben alle wegen afgesloten.

Meer weten over het oversluiten van uw hypotheek?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Hamer van donderdag maart 14, 2019 21:40
    Helemaal mee eens! Ik heb ook al eens een alternatief overwogen: er zijn eigenlijk best veel mensen met een behoorlijk vermogen op hun spaarrekening, waarbij ze ervan balen dat de spaarrente zo laag is.
    Waarom staat er geen grote partij op (zoals Vereniging Eigen Huis), om deze twee groepen met wederzijds voordeel bij elkaar te brengen en vooral om het financiële risico voor de spaarder tot een minimum te beperken! Jaarlijks extra (boetevrij) aflossen met het spaargeld van een ander, waarbij de spaarder zijn geld met een relatief hoge rente terugkrijgt over een vantevoren vastgelegde periode. De bemiddelende partij in het midden houdt er bijv. 0,25% aan over.

  2. Reactie op: Martijn van vrijdag oktober 22, 2021 11:14
    Dat zou moeten werken. Ik heb vandaag 20 december 2021 20% van mijn hypotheek afgelost. Begin volgend jaar eerst een gesprek met mijn Rabobank. Zodra ik meer zekerheid heb dan los ik nog eens 20% af. Ik neem dan het totale bedrag van 40% weer op als aflossingsvrije hypotheek. Zo voldoe ik aan de voorwaarde dat maximaal 50% van mij hypotheek aflossingsvrij mag zijn. Dat is wel iets om rekening mee te houden. En je bent advieskosten en afsluitprovisie kwijt. Ik zal proberen hier mijn ervaring te posten ergens in februari 2022 of zo.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek