Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogBanken hebben alle wegen afgesloten
In november 2005 beschreef ik in een column op de IEX.nl - Lekker geen boeterente - hoe je boetevrij een gedeelte van de lopende hypotheek kan oversluiten. Het leek me goed daar eens even op terug te komen.
Huizenbezitters met een hoge hypotheekrente willen namelijk profiteren van de lagere hypotheekrente die nu van toepassing is. De hypotheek intern oversluiten is dan een mogelijkheid. Echter banken werken hier niet aan mee, schreef ik al in 2014 met Lekker geen boeterente II.
Ieder jaar word ik wel een paar keer gebeld door huizenbezitters die mijn columns hebben gelezen. Er zijn ook huizenbezitters die een poging wagen. Zij gaan zelfs zo ver dat zij een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) als hun bank niet meewerkt. Hieronder een uitspraak van het Kifid over dit onderwerp.
Consument heeft verzocht zijn hypothecaire geldlening te verhogen om met die verhoging 10% van de hoofdsom van de geldlening af te lossen. De Bank heeft dat verzoek afgewezen. De Commissie oordeelt dat een dergelijk verzoek niet in de voorwaarden is uitgesloten.
Consument heeft gesteld dat Geldverstrekker misbruik van haar positie maakt door te weigeren een aanvullend krediet te verstrekken aan Consument. Geldverstrekker heeft de redenen voor haar beleid toegelicht. De Bank heeft daarbij als hoofdreden opgemerkt dat zij contractueel bedongen rente misloopt wanneer zij aan Consument een aanvullend krediet verstrekt om daarmee de hypothecaire geldlening af te lossen. Deze reden voor de weigering een aanvullend krediet te verstrekken, komt de Commissie niet onredelijk voor. Dat Geldverstrekker in het verleden een ander beleid voerde, betekent niet dat Consument daaraan rechten kan ontlenen. De Commissie concludeert derhalve tot afwijzing van de vordering van Consument.
Bron: Kifid
Uit bovenstaande uitspraak blijkt dat de bank in het gelijk wordt gesteld. Een bank hoeft dus niet mee te werken aan het interne oversluiten van een hypotheek. Persoonlijk ben ik het niet eens met deze uitspraak. Natuurlijk: de bank heeft zijn nadeel. Echter de fiscus heeft een flink voordeel. De renteaftrek wordt minder dus ook de teruggave die de fiscus betaalt wordt minder.
In 2014 is het een huizenbezitter wel gelukt bij de Rabobank. Echter de Rabobank was zo slim om de voorwaarden te wijzigen waardoor deze interne oversluiting niet meer mogelijk was. Eenmalig (voor slechts 20% van het hypotheekbedrag) heeft deze huizenbezitter dus kunnen profiteren.
Zolang de hypotheekrente laag blijft, zullen huizenbezitters wegen zien te vinden om tussentijds te kunnen profiteren van de lagere rente. Banken zijn echter slim en hebben alle wegen afgesloten.
Meer weten over het oversluiten van uw hypotheek?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.