Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 7 september 2018, 14:07 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #hypotheek #beleggen #huis kopen

Ruim twee jaar geleden kreeg Jungo groen licht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om haar crowdfunding platform voor hypotheken werkelijk in de markt te zetten. Inmiddels is dat ook werkelijk gebeurd - op Telegraaf.nl lees ik net een artikel over Jungo: Hypotheek crowdfunden: aantrekkelijk voor kopers en spaarders?

Hypotheek crowdfunder Jungo is online

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de werkelijke livegang niet echt heb meegekregen maar inderdaad, Jungo is online. Bovenaan op de website prijkt de kop 'Een win-win hypotheek', toelichting 'Word crowd-investeerder in Nederlandse hypotheken. Jij een zuivere investering van 8 jaar met een gezond rendement tot 2,8% per jaar. De huizenkoper een droomhuis met crowd-korting.'

Twee soorten klanten

In eerste instantie dacht ik dat er twee partijen (buiten Jungo) betrokken waren: de mensen die geld nodig hebben voor een hypotheek en de mensen die geld willen investeren. Zou je denken. Maar dat is niet waar, want 80% van de hypotheek wordt gefinancierd door een gewone geldverstrekker. Op dit moment is dat alleen Aegon. Alleen de andere 20% kan worden gefinancierd door particuliere investeerders. 

20/80... 8 jaar en 22 jaar

Dat geeft meteen antwoord op de eerste vraag die bij me opkwam bij het kijken naar de site. Je krijgt je geld in 8 jaar terug, staat er. Dus ik vroeg me direct af hoe je dat dan doet als mensen hun hypotheek in 30 jaar aflossen. Dat werkt dus zo: eerst in 8 jaar die particuliere 20% lineair aflossen, dan in de andere 22 jaar de andere 80% annuïtair.

Positieve indruk Consumentenbond

De Consumentenbond heeft zich gebogen over het Jungo-principe met een Eerste indruk. Die is best positief, natuurlijk met wat kanttekeningen. Hier blijkt trouwens ook dat de Jungo-hypotheek pas sinds 29 augustus verkrijgbaar is dus is het ook weer niet zó gek dat ik het nog niet had meegekregen. 

Wat vind ik ervan?

Ik kan me eigenlijk prima vinden in de bevindingen van de Consumentenbond. Alleen die naam... Jungo... ik ben zo benieuwd waar ze die vandaan hebben. Ik moet zo aan juggle denken. Alsof ze jongleren met hypotheken en spaargeld.

Hoger rendement dan spaardeposito...

Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben: gaan Nederlanders hun geld hierin stoppen? Het rendement is duidelijk leuker dan op een deposito - in die 8 jaar krijgen ze een rendement van 2,8%. Dat is een stuk hoger dan de depositorente van dit moment. 

... maar géén garantie

Maar! Het geld dat je in zo'n crowdfunding hypotheek stopt valt niet onder het depositogarantiestelsel. Onze vertrouwde spaargarantie, die zekerheid is er dus niet. Je loopt als investeerder wel degelijk een risico op het niet terugbetalen. Je kunt je geld wel spreiden over meerdere hypotheken en zo je risico omlaag brengen, maar toch.

Niet direct in de startblokken

Tja. Ik vind het serieus een innovatief en inventief concept waar zéker wat in zit. Of het ook gaat slagen... dat durf ik niet te zeggen. Persoonlijk sta ik niet direct in de startblokken om er geld in te investeren. Jij?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.