Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 11 september 2018, 12:38 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Fascinerende stap van Interbank, de aanpak van de doorlopende kredieten. Kort samengevat gaan ze een deel van de kredieten simpelweg omzetten naar een persoonlijke lening en voor nieuwe klanten geldt een maximaal bedrag van € 15.000 en een aflosbedrag van 2% per maand.

Mega dure leningen

Ik vind het nogal wat zeg. Het zal nodig zijn om de naam te herstellen na een hoop gedoe bij Kassa en ongetwijfeld ook inmenging van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Als ik even naar de vergelijking van kredieten kijk is Interbank gewoon een verschrikkelijk dure geldverstrekker. De rentes zijn er gewoon hartstikke hoog - waarom zou je daar een lening afsluiten dan?

Gevangen in een duur doorlopend krediet

Het gaat hier in eerste instantie om bestaande klanten. Mensen die er ooit een doorlopend krediet hebben afgesloten, toen opmerkten dat de rente daarbij wel heel hoog was en wilden overstappen naar een andere kredietverstrekker. Dat kon alleen niet, bijvoorbeeld omdat hun inkomsten niet voldoende waren (lager dan eerst of strengere regels). Dan ben je dus gevangen in de dure doorlopende krediet.

Uitzicht op totale aflossing

Die mensen, daarvoor wordt hun doorlopend krediet omgezet naar een persoonlijke lening. Vaste rente, vaste looptijd, afgeloste bedragen niet meer opneembaar, dus uitzicht op totale aflossing. Bovendien krijgen ze ook nog een vergoeding voor hun 'opsluiting'. Keurig hoor. Of nou ja... voor een kleine persoonlijke lening rekenen ze toch ook nog een veel te hoge rente: 10,8% op dit moment bij een lening van € 5.000. Dat kan bij Lender & Spender al voor 5,6%....

Afsluiten doorlopend krediet ontmoedigen

Tot zover de bestaande klanten. Dan de nieuwe: een doorlopend krediet bij Interbank kan maximaal € 15.000 zijn en de maandtermijn wordt 2% van de limiet. Een duidelijk ontmoedigingsbeleid voor het afsluiten van een doorlopend krediet. Dat zou weleens gemeengoed kunnen worden, een beetje in het verlengde van het in de ban doen van de aflossingsvrije hypotheek. Volgens mij niet omdat banken dat nou zo graag willen, maar omdat politiek en toezichthouder dat belangrijk vinden.

Helpen naar een schuldenvrije toekomst

Interbank communiceert het allemaal met als motivatie dat ze haar klanten wil 'helpen een schuldenvrije toekomst te realiseren'. Klinkt mooi maar je bent een bank, eentje die geld verdient aan het uitlenen van geld, en dan ga je roepen dat je liever hebt dat mensen niet meer lenen. Alsof de bakker gaat zeggen dat hij je gaat helpen met een koolhydraatarm dieet.... ik weet het niet hoor. Komt toch meer over als een charme-offensief om iedereen - en dan vooral de AFM - weer blij te maken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.