Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 17 september 2018, 11:31 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Op 14 september verscheen er in Trouw een opmerkelijk artikel over de taxateurs : Kopers en banken vragen taxateurs om een zo hoog mogelijke huizenprijs - en krijgen die steeds vaker.(). Taxateurs worden onder druk gezet door consumenten, banken en hypotheekadviseurs om zo hoog mogelijk een woning te taxeren. Ik sta hier totaal niet van te kijken.

Makelaars drijven huizenprijzen op

Eind juni schreef ik een blog Makelaars drijven huizenprijzen op. Deze blog kwam zeer hard aan. Ik heb diverse onprettige prive mails ontvangen. Met onprettig druk ik mij nog netjes uit. Nu schrijf ik al weer 15 jaar dus ik ben wel wat gewend. Om dit soort mails kan ik tegenwoordig lachen want ik weet dat de kranten meestal later (kan een paar maanden duren) ook mijn nieuws wel zullen overnemen. Ook dit keer had ik (helaas) gelijk.

Geen toezicht op makelaars en taxateurs

Makelaars en taxateurs in Nederland staan niet onder toezicht. Ik heb daar al eerder een blog over geschreven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt de makelaars in de gaten en zal gaan optreden als er geen verbetering komt. Ik ben van mening dat de afgelopen tijd (twee jaar) er gen verbetering is opgetreden. Anders gezegd: het is zelfs veel slechter geworden. Ik vind het dan ook schrijnend dat de AFM nog steeds niets heeft gedaan. Ik zal nogmaals wat voorbeelden noemen welke niet door de beugel kunnen:

  • Facturen van makelaars die veel te hoog zijn (meer dan 10.000 euro voor een verkoop van een woning)
  • Woningen te koop zetten die niet verkocht kunnen worden (banken verstrekken hier geen hypotheek op)
  • Taxaties die veel te hoog zijn zodat kopers geen eigen middelen hoeven in te brengen
  • Taxateurs die hypotheekadviseurs dwingen om binnen een paar weken een hypotheek te regelen (geen tot zeer korte ontbindende voorwaarden).

Verbeteringen voor makelaarsbranche

Opvallend is dat branche organisaties aan de zijlijn staan en niets doen. In dit artikel komt wel de directeur van VBO makelaars aan het woord. Als dit gebeurt, dan kan ik u verklappen dat de situatie ernstig is. Het probleem is gemakkelijk op te lossen. Ik heb al eerder mijn mening hierover gegeven. Hieronder nogmaals mijn punten:

  • Zorgplicht invoeren voor de makelaars
  • Verplichte termijn van 8 weken voor de ontbindende voorwaarden
  • Ontbindende voorwaarden en bouwkundig rapport verplicht stellen in de koopakte (koper beslist of hij / zij daar gebruik van maakt)
  • Taxatiewaarde woning (in deze markt) niet hoger dan koopprijs als deze hoger is dan de vraagprijs

Ik heb nogmaals mijn punt gemaakt. Ik ben zeer benieuwd welke stappen er genomen gaan worden. Het zal mij niet verbazen dat geen enkel punt van mij ooit wordt overgenomen.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.