Search
Close this search box.

Makelaars en taxateurs: waar blijft het toezicht?

Te hoge taxaties slechts één van de problemen

Te hoge taxaties slechts één van de problemen

Op 14 september verscheen er in Trouw een opmerkelijk artikel over de taxateurs : Kopers en banken vragen taxateurs om een zo hoog mogelijke huizenprijs – en krijgen die steeds vaker.(). Taxateurs worden onder druk gezet door consumenten, banken en hypotheekadviseurs om zo hoog mogelijk een woning te taxeren. Ik sta hier totaal niet van te kijken.

Makelaars drijven huizenprijzen op

Eind juni schreef ik een blog Makelaars drijven huizenprijzen op. Deze blog kwam zeer hard aan. Ik heb diverse onprettige prive mails ontvangen. Met onprettig druk ik mij nog netjes uit. Nu schrijf ik al weer 15 jaar dus ik ben wel wat gewend. Om dit soort mails kan ik tegenwoordig lachen want ik weet dat de kranten meestal later (kan een paar maanden duren) ook mijn nieuws wel zullen overnemen. Ook dit keer had ik (helaas) gelijk.

Geen toezicht op makelaars en taxateurs

Makelaars en taxateurs in Nederland staan niet onder toezicht. Ik heb daar al eerder een blog over geschreven. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt de makelaars in de gaten en zal gaan optreden als er geen verbetering komt. Ik ben van mening dat de afgelopen tijd (twee jaar) er gen verbetering is opgetreden. Anders gezegd: het is zelfs veel slechter geworden. Ik vind het dan ook schrijnend dat de AFM nog steeds niets heeft gedaan. Ik zal nogmaals wat voorbeelden noemen welke niet door de beugel kunnen:

  • Facturen van makelaars die veel te hoog zijn (meer dan 10.000 euro voor een verkoop van een woning)
  • Woningen te koop zetten die niet verkocht kunnen worden (banken verstrekken hier geen hypotheek op)
  • Taxaties die veel te hoog zijn zodat kopers geen eigen middelen hoeven in te brengen
  • Taxateurs die hypotheekadviseurs dwingen om binnen een paar weken een hypotheek te regelen (geen tot zeer korte ontbindende voorwaarden).

Verbeteringen voor makelaarsbranche

Opvallend is dat branche organisaties aan de zijlijn staan en niets doen. In dit artikel komt wel de directeur van VBO makelaars aan het woord. Als dit gebeurt, dan kan ik u verklappen dat de situatie ernstig is. Het probleem is gemakkelijk op te lossen. Ik heb al eerder mijn mening hierover gegeven. Hieronder nogmaals mijn punten:

  • Zorgplicht invoeren voor de makelaars
  • Verplichte termijn van 8 weken voor de ontbindende voorwaarden
  • Ontbindende voorwaarden en bouwkundig rapport verplicht stellen in de koopakte (koper beslist of hij / zij daar gebruik van maakt)
  • Taxatiewaarde woning (in deze markt) niet hoger dan koopprijs als deze hoger is dan de vraagprijs

Ik heb nogmaals mijn punt gemaakt. Ik ben zeer benieuwd welke stappen er genomen gaan worden. Het zal mij niet verbazen dat geen enkel punt van mij ooit wordt overgenomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek