Search
Close this search box.

VBO en NVM verkondigen onzin om makelaars te verdedigen

Banken, consument en hypotheekadviseurs krijgen onterecht de schuld

Banken, consument en hypotheekadviseurs krijgen onterecht de schuld

In het Trouw-artikel over taxateurs die onder druk zo hoog mogelijk taxeren krijgen de consument, banken en hypotheekadviseurs de schuld. Zij “dwingen” als het ware de taxateurs om een hogere taxatie af te geven dan in werkelijkheid de woning waard is.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NVM en VBO geven banken, consument en hypotheekadviseur de schuld

Deze uitspraak komt van de VBO en de NVM – toevallig twee makelaarsorganisaties die de belangen van de makelaars “verdedigt”. De werkelijkheid is echter heel anders en dan spreek ik vanuit mijn eigen praktijk (wat ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt). Laat ik eens kijken naar de drie “schuldigen”, banken, consument en hypotheekadviseurs volgens de NVM en de VBO.

Banken die hoge taxatiewaarde afdwingen? Onzin!

Wat heeft een bank die een hypotheek verstrekt voor voordeel om een taxateur “te dwingen” om een hogere waarde af te geven voor een koopwoning? Ik hoef u het antwoord niet te geven. Wie even verder nadenkt dan zijn neus lang is, weet dat dit totale onzin is.

Consument die de taxateur beïnvloedt? Onzin!

Kan een consument die een woning koopt een taxateur beïnvloeden? De taxaties gaan via het NWWI. Je moet dus als koper / consument daar je opdracht invullen. De opdracht komt dan bij de taxateur terecht die de woning gaat taxeren. Om de taxateur te kunnen beïnvloeden moet deze dus gebeld worden. Hoeveel kopers / consumenten durven daadwerkelijk de telefoon te hand te nemen en de taxateur te bellen over de waarde die de woning moet worden getaxeerd. Uit de praktijk (25 jaar een eigen zaak) kan ik u vertellen dat dit aantal bij mij op één hand te tellen is. Om dit te doen, moet een koper/consument over een grote drempel stappen. Bovendien moet de taxateur nog worden overtuigd om hoger te taxeren. Conclusie: NVM en VBO geven de consument de schuld, maar dit is totale onzin.

Hypotheekadviseur die woningwaarde bepaalt? Taxateur vraagt wat ik nodig heb!

Blijft over de hypotheekadviseurs? Natuurlijk komt het (zeer) regelmatig voor dat hypotheekadviseurs de taxatie bij het NWWI aanvragen voor hun klant. Ik kan mij ook voorstellen dat diverse hypotheekadviseurs die regelmatig samenwerken met bepaalde taxateurs elkaar spreken. In dit gesprek is het dan gemakkelijk om een waarde van een woning door te geven die noodzakelijk is voor het afsluiten van de hypotheek. Als ik kijk naar mijn eigen ervaring dan moet ik helaas iets heel anders concluderen. Natuurlijk regel ik regelmatig de taxatie via het NWWI. Echter na de taxatie word ik door 75% van de taxateurs gebeld met de vraag welke taxatiewaarde ik nodig heb voor het afsluiten van de hypotheek voor mijn klant.

Meeste taxateurs kijken alleen naar eigen portemonnee

Attentie: ik werk landelijk. Door mijn columns en blogs komen klanten uit heel het land. Er zijn zelfs klanten bij die meer dan twee uur moeten rijden voor het adviesgesprek. Het is dus voor mij onmogelijk om een “band” op te bouwen met een bepaalde taxateur. Ik sta soms echt versteld wat taxateurs mij vertellen over de telefoon. Vanuit mijn ervaring kan ik niet anders concluderen dat taxateurs zelf eerst naar hun eigen portemonnee kijken. Zij hebben er juist belang bij dat hun taxaties goed worden bevonden door de hypotheekadviseurs en de kopers van de koopwoning. Hoe meer tevreden personen, hoe meer reclame en dus ook hoe meer taxaties. Dat deze taxaties niet geheel de waarheid zijn (woningen worden hoger getaxeerd) hebben zij maling aan. Nu de media hier achter is gekomen, is het heel gemakkelijk om andere partijen de schuld te geven. Ik verwacht dat in de komende maanden de media wel even verder gaat zoeken en dan zal blijken dat mijn ervaring als waarheid in het nieuws zal verschijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek