Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
huizenmarkt huis kopen hypotheken
Gepubliceerd op: 19-9-2018 om 10:02

In het Trouw-artikel over taxateurs die onder druk zo hoog mogelijk taxeren krijgen de consument, banken en hypotheekadviseurs de schuld. Zij “dwingen” als het ware de taxateurs om een hogere taxatie af te geven dan in werkelijkheid de woning waard is.

NVM en VBO geven banken, consument en hypotheekadviseur de schuld

Deze uitspraak komt van de VBO en de NVM - toevallig twee makelaarsorganisaties die de belangen van de makelaars “verdedigt”. De werkelijkheid is echter heel anders en dan spreek ik vanuit mijn eigen praktijk (wat ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt). Laat ik eens kijken naar de drie “schuldigen”, banken, consument en hypotheekadviseurs volgens de NVM en de VBO.

Banken die hoge taxatiewaarde afdwingen? Onzin!

Wat heeft een bank die een hypotheek verstrekt voor voordeel om een taxateur “te dwingen” om een hogere waarde af te geven voor een koopwoning? Ik hoef u het antwoord niet te geven. Wie even verder nadenkt dan zijn neus lang is, weet dat dit totale onzin is.

Consument die de taxateur beïnvloedt? Onzin!

Kan een consument die een woning koopt een taxateur beïnvloeden? De taxaties gaan via het NWWI. Je moet dus als koper / consument daar je opdracht invullen. De opdracht komt dan bij de taxateur terecht die de woning gaat taxeren. Om de taxateur te kunnen beïnvloeden moet deze dus gebeld worden. Hoeveel kopers / consumenten durven daadwerkelijk de telefoon te hand te nemen en de taxateur te bellen over de waarde die de woning moet worden getaxeerd. Uit de praktijk (25 jaar een eigen zaak) kan ik u vertellen dat dit aantal bij mij op één hand te tellen is. Om dit te doen, moet een koper/consument over een grote drempel stappen. Bovendien moet de taxateur nog worden overtuigd om hoger te taxeren. Conclusie: NVM en VBO geven de consument de schuld, maar dit is totale onzin.

Hypotheekadviseur die woningwaarde bepaalt? Taxateur vraagt wat ik nodig heb!

Blijft over de hypotheekadviseurs? Natuurlijk komt het (zeer) regelmatig voor dat hypotheekadviseurs de taxatie bij het NWWI aanvragen voor hun klant. Ik kan mij ook voorstellen dat diverse hypotheekadviseurs die regelmatig samenwerken met bepaalde taxateurs elkaar spreken. In dit gesprek is het dan gemakkelijk om een waarde van een woning door te geven die noodzakelijk is voor het afsluiten van de hypotheek. Als ik kijk naar mijn eigen ervaring dan moet ik helaas iets heel anders concluderen. Natuurlijk regel ik regelmatig de taxatie via het NWWI. Echter na de taxatie word ik door 75% van de taxateurs gebeld met de vraag welke taxatiewaarde ik nodig heb voor het afsluiten van de hypotheek voor mijn klant.

Meeste taxateurs kijken alleen naar eigen portemonnee

Attentie: ik werk landelijk. Door mijn columns en blogs komen klanten uit heel het land. Er zijn zelfs klanten bij die meer dan twee uur moeten rijden voor het adviesgesprek. Het is dus voor mij onmogelijk om een “band” op te bouwen met een bepaalde taxateur. Ik sta soms echt versteld wat taxateurs mij vertellen over de telefoon. Vanuit mijn ervaring kan ik niet anders concluderen dat taxateurs zelf eerst naar hun eigen portemonnee kijken. Zij hebben er juist belang bij dat hun taxaties goed worden bevonden door de hypotheekadviseurs en de kopers van de koopwoning. Hoe meer tevreden personen, hoe meer reclame en dus ook hoe meer taxaties. Dat deze taxaties niet geheel de waarheid zijn (woningen worden hoger getaxeerd) hebben zij maling aan. Nu de media hier achter is gekomen, is het heel gemakkelijk om andere partijen de schuld te geven. Ik verwacht dat in de komende maanden de media wel even verder gaat zoeken en dan zal blijken dat mijn ervaring als waarheid in het nieuws zal verschijnen.

Aangemaakt door Abee op 20-09-2018 10:44

Taxeren is veel minder de exacte wetenschap waar het voor door moet gaan. Een woning is waard wat 3 mensen ervoor geven. Op dit moment. Niet meer en niet minder. Belachelijk wat voor dure pseudowetenschap er nu op wordt losgelaten. Schijnzekerheid. En het kost allemaal bakken met geld. Mijn buren verkochten 5 jaar geleden hun huis goedkoop omdat er kinderen op komst waren. Vijf jaar later komen de huizen weer op de markt met een nieuwe Ikea keuken en een fris likje verf. En ze zijn ineens voor 15% meer verkocht. Binnen een week. Wat is mijn eigen referentiepand nu waard? De habbekrats van 5 jaar geleden of de hoofdprijs van nu? En kan ik de taxateur aanklagen als de waarde over 5 jaar anders blijkt te zijn. De taxateur weet dit ook. Hij kan alles op papier krijgen, dus erg handig als hij je even belt met "wat je nodig hebt". Maar laten we dan niet ineens doen of dat zo verschrikkelijk is.

Aangemaakt door jurjen op 19-09-2018 23:16

dat is ook mijn ervaring. ik had execution only een hypotheek geregeld en kreeg van de bank het verzoek om een taxatie mee te leveren. geen punt, want de hoogte van de hypotheek zat zo rond de 60% van de koopsom. de taxateur benaderde mij ook met de vraag "wat ik nodig had". "raar", dacht ik nog wel.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.