Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 18 september 2018, 15:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#verzekeringen

Toch jammer, dat er bij een artikel over de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering op NU.nl (die polissen zijn kennelijk flink duurder geworden - dat meldt MoneyView) een foto van een gekreukelde auto geplaatst wordt. Het gaat namelijk helemaal niet over de WA-dekking in je autoverzekering, maar om de AVP: Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Verschil tussen WA-autodekking en AVP

Ik heb er vast al eens eerder iets over geschreven, het verschil tussen die WA-autoverzekering en de AVP. Toch kan het geen kwaad om dat nog eens te doen als ik zo zie dat een mediabedrijf het ook niet goed ziet. Natuurlijk, de polissen draaien allebei om aansprakelijkheid - dat is een belangrijke overeenkomst. Maar er zijn ook belangrijke verschillen.

AVP: Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

De WA-autoverzekering gaat om de wettelijke aansprakelijkheid die je hebt voor schade die je een ander toebrengt in het verkeer. Helder. De AVP heeft niets met die auto te maken, dat gaat om allerlei andere schade die je kunt veroorzaken bij anderen. En niet alleen jij, maar ook je kind - of je huisdier - of jouw eigendommen. Schade die jouw eigendommen veroorzaken? Een beroemd voorbeeld is de dakpan: als je een eigen woning hebt en er waait een dakpan van je dak, dan ben jij aansprakelijk voor de schade die de vallende dakpan veroorzaakt. Risicoaansprakelijkheid noemen ze dat. Net als jouw kind dat schade aanricht waar jij niet eens bij bent. Of je hond. Niet zo zeer jouw schuld (laten we de discussie over opvoeding enzo maar niet voeren), wel jouw aansprakelijkheid.

WA-autoverzekering wel wettelijk verplicht, AVP niet.... zo raar!

Een ander belangrijk verschil: de WA-verzekering voor je auto is wettelijk verplicht (en terecht), maar de AVP niet. Dat laatste vind ik al jaren en jaren onbegrijpelijk! Er kunnen bijzonder kostbare schades voortkomen uit aansprakelijkheidsgevallen... als je net iemand treft die daar niet voor verzekerd is heb je als benadeelde het nakijken. Raar toch? We kunnen wel bijhouden en afdwingen dat we allemaal een ziektekostenverzekering hebben - dat moet dan toch voor een AVP ook kunnen? 

Zorg dat je aansprakelijkheid verzekerd is!

Mijn eerste zelfstandige aansprakelijkheidsverzekering zat direct in het studentenpakket dat ik afsloot bij de verzekeringstussenpersoon in Diemen toen ik daar op kamers ging. Ik kan me zo voorstellen dat er genoeg mensen zijn die niet uit zichzelf aan het afsluiten van een AVP denken. De premie van zo'n polis is nou niet wereldschokkend en het risico dat je loopt zonder een aansprakelijkheidsverzekering veel te groot. Zorg dus dat je aansprakelijkheid verzekerd is... en als je bij mensen twijfelt of ze dat wel geregeld hebben: vraag er eens naar!

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.