Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogZorg dat je begrijpt waar je voor tekent!
Het komt wel vaker langs in het nieuws, maar vanmorgen hoorde ik het in de auto weer op het journaal: veel mensen tekenen een juridische akte zonder die werkelijk te begrijpen. Dat blijkt uit onderzoek van DAS en Ipsos. Sterker nog - slechts één derde zegt de taal in bijvoorbeeld de koopakte voor een woning te begrijpen.
Universiteit Utrecht concludeerde onlangs iets soortgelijks over hypotheekaktes en ik denk ook eerlijk gezegd dat niemand er verbaasd over is. Het is één van de redenen waarom ik al een hele lijst met blogs over de koopakte heb geschreven: per artikel probeer ik zo helder mogelijk uit te leggen wat er bedoeld wordt. Ik ben de tel al kwijt maar ben pas net klaar met artikel 7 - van de 20. Weet je wat: ik zet de blogs die we tot nu toe hebben gepubliceerd om de koopakte uit te leggen eens even op een rijtje:
Dat zijn dus al 14 stukken tekst om de koopakte uit te leggen. En we zijn er nog lánge niet, nog lánge niet....
Even los van de koopakte voor een woning: ongetwijfeld tekenen mensen in hun leven heel wat officiële documenten zonder goed te begrijpen waar ze nu eigenlijk voor tekenen. Niet best natuurlijk.
Zou het te voorkomen zijn? Dan moeten mensen zich er allereerst niet voor schamen dat ze 't niet snappen - maar ook moeten ze de moeite nemen om naar uitleg te vragen of te zoeken. Hoe vaak komt het niet voor dat iemand tekent met de mededeling 'Ik snap er niets van, maar het zal wel goed zijn'? Dan is er geen schaamte of gekrenkte trots, dan is er alleen maar nonchalant gedrag. Alhoewel achter dat achteloze gedrag ook heel gemakkelijk schaamte kan zitten: 'Ik doe alsof ik de moeite niet wil nemen omdat ik eigenlijk bang ben dat ik het allemaal toch niet ga begrijpen'.
Wat het ook is, ik zou willen zeggen: stop ermee! Zorg dat je begrijpt waar je voor tekent, in alle gevallen. Dat kan een hoop ellende voorkomen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.