Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 1 oktober 2018, 10:57 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen. Ik ben voorstander dat hypotheekadviseurs (die een taxatie hebben aangevraagd voor hun klanten) contact hebben met de taxateur (die de koopwoning taxeert) alvorens deze de taxatiewaarde van de koopwoning doorgeeft aan het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Dit contact is nu verboden, daar er niet overlegd mag worden over de taxatiewaarde die (eventueel) noodzakelijk is voor het verkrijgen van de hypotheek.

Problemen voorkomen door samenwerking

Ik ben juist voorstander van dit contact omdat dit problemen kan voorkomen. Ik zal dit uitleggen door middel van een fictief rekenvoorbeeld:

Vraagprijs koopwoning         200.000
Koopprijs van de woning       230.000

In dit voorbeeld wordt de woning voor 230.000 euro gekocht, terwijl de vraagprijs van de woning 200.000 euro is. Een goede hypotheekadviseur zal zijn klant direct attenderen op het verschil van 30.000 euro tussen de vraagprijs en de koopprijs.

Hierbij moet hij goed uitleggen dat de taxatiewaarde (eventueel) de vraagprijs kan zijn waardoor de hypotheek alleen geregeld kan worden als deze klant de 30.000 euro uit eigen middelen betaald. Heeft de klant deze eigen middelen niet, dan moet de adviseur er direct op wijzen dat er een kans bestaat dat hij de hypotheek niet kan regelen. Door direct een taxateur in te schakelen na de koop van de woning (voordat de koopakte is getekend), kan de taxateur in de eerste week na de koop de taxatie al gaan doen. Als na de taxatie er contact is met de hypotheekadviseur, dan is deze al op de hoogte van de taxatiewaarde.

Geen invloed op taxatiewaarde

Hierbij wil ik uitdrukkelijk wijzen dat het niet de bedoeling is van de hypotheekadviseur en de klant de taxateur te “dwingen” om de taxatiewaarde hoger te zetten dan deze voor ogen heeft. Het is wel van belang dat taxateurs in Nederland zich aan hun werkwijze houden en zich niet laten beïnvloeden door anderen die zich bemoeien met de aankoop van de woning. Als alle makelaars dit doen, dan is er niets aan de hand.

Soepele samenwerking scheelt gedoe voor iedereen

Even terug naar dit voorbeeld. Stel de taxateur taxeert deze koopwoning uit het voorbeeld op 210.000 euro. Deze waarde geeft hij alvast door aan de hypotheekadviseur. Deze kan dan zijn klant inlichten en ook de renteaanbieding die aangevraagd moet worden voor zijn klant aanpassen aan de taxatiewaarde. De klant weet voordat de renteaanbieding is getekend precies hoeveel eigen middelen deze moet inbrengen. Indien de taxatiewaarde te laag is voor deze klant dan hoeft deze ook de koopakte niet te tekenen en kan bij de koopwoning weer een boordje worden geplaatst Te Koop.

Beurt aan makelaarsorganisaties en NWWI

Hypotheekadviseurs, makelaars, taxateurs en kopers hebben voordeel bij deze werkwijze. Op een eerlijke manier kan vooraf duidelijkheid worden gegeven. Hierbij is wel van belang dat iedere partij elkaar waardeert in zijn / haar werkzaamheden. Ik heb een voorzet gegeven. Het woord is nu aan de makelaarsorganisaties en het NWWI. Deze hoeven alleen deze voorzet nog in te koppen.
 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.