Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 25 september 2018, 09:57 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #belasting #huis kopen

TV kijken... ik doe het weinig eerlijk gezegd. Dan mis je weleens wat, zoals het item over hypotheekberekeningen bij AvroTros Radar gisteravond. Machtig interessant natuurlijk voor ons bij HomeFinance.

Hypotheeklastenvergelijkers geven verschillende uitkomsten

Okay... vergelijkers geven verschillende uitkomsten. Vergelijkers: daar is HomeFinance.nl er één van! Wij zijn niet gebeld door Radar, maar wel geraadpleegd via onze website. En? Vindt Radar dat wij het goed doen bij HomeFinance?

Dikke vink voor hypotheekberekening HomeFinance

Ja! Er wordt een lijstje getoond van vier vergelijkers met de juiste netto maandlasten. HomeFinance.nl prijkt daar heerlijk bovenaan met een hele dikke groene vink ernaast. Natuurlijk maken wij de berekeningstools voor onze websites zo zorgvuldig mogelijk en doen ons best om ze te laten kloppen. Toch is het een fijne bevestiging dat ook hier op nationale TV getoond wordt dat onze maandlastenberekening voor hypotheken gewoon helemaal correct is.

Maandlasten hypotheek berekenen uitgetest door Radar

VEH en Florius gaven veel te lage netto maandlast

Die vink kregen lang niet alle vergelijkers. In een lijstje met resultaten staan heel wat sites die niet met juiste maandlasten presenteren. Bruto ging het nog wel goed, maar netto.... niet. Bij de één gaat het om een paar euro, maar bij Vereniging Eigen Huis kwamen ze uit op € 72 per maand te laag en bij Florius op € 110 per maand te laag. Dat scheelt nogal, en toch niet bij kleine jongens zeg maar.

Hypotheek berekeningen Radar

Waar komen de verschillen in maandlasten vandaan?

Zowel VEH als Florius zijn direct hun rekentool gaan aanpassen - en terecht. Maar waar komen die verschillen vandaan? Heel eenvoudig: uit een andere berekening van het belastingvoordeel. De hypotheekrenteaftrek is immers het verschil tussen de bruto en de netto maandlast, dus als bruto wel klopt en netto niet, dan moet het aan de belastingaftrek liggen.

In de gebruikte WOZ-waarde bijvoorbeeld - een lagere WOZ-waarde heeft een hogere hypotheekrenteaftrek tot gevolg. Of in de berekening van het belastingvoordeel via de schijven van box 1. Of in de verdeling van het belastingvoordeel over de twee partners. Of.... nou ja, dat kan dus van alles zijn.

Lokken met lage maandlasten....

Zoals het Radar betaamt hebben ze het meteen over 'lokken met lage maandlasten'. Alsof de organisaties met foutieve berekeningen dat expres doen, om jou als klant te lokken met lagere maandlasten dan bij andere aanbieders. Tja. Typisch Radar - niet mijn insteek zeg maar. Ik houd het gewoon op fouten of verschil van inzicht over de berekening van de hypotheekrenteaftrek.

Twee belangrijke lessen

Toch leert dit item van Radar je wel een belangrijke les. Of eigenlijk twee. Ten eerste: ga voor je online berekeningen over geldzaken gewoon naar HomeFinance.nl - daar zit je goed ;o). Ten tweede: kijk naar de bruto maandlasten, die berekening is niet afhankelijk van jouw fiscale situatie en daarmee veel zuiverder dan netto. 

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.